Zanimljiva priča polaznika berber škole

0
526

U vrlo kratkom periodu nakon otvaranja svog salona u Užicama, Đorđe i Nemanja šalju dvojicu novih budućih kolega na obuku u Sarajevo kod najpoznatijeg frizera u BiH, Irfana Tepića.

Užički džentlmeni više ne moraju da brinu za svoj imidž jer je sredinom augusta na malom trgu, u prizemlju hotela Zlatibor otvorena nova berbernica. „Berberi“ su odma privukli veliki broj mušterija koje safa ne moraju da idu kod frizera, pa kod kozmetičara, već su sve to dobili na jednom mjestu. Užički berberi za sebe kažu da su pioniri starog zanata u novom ruhu!

Kada je bivši policajac Nemanja Tarić pokušao da pronađe sebe u raznim poslovima, kod njegove supruge se ideja o zanatu berberina. Ideju je trebalo pretvoriti u djelo.

„Vremenom mi se ovaj posao počeo sviđati, lepo se zarađuje, a i što je najbitnije postali smo bum u čitavom gradu preko noći, jer sasvim smo drugačiji“.

Njihov recept za uspjeh je američki stil šišanja i turski tretman za njegu. Htjeli su da izgledaju poznato, ali da istovremeno ponude uslugu koja donosi novinu. Posebno su ponosni na njihov kraljevski tretman.

„Kraljevski tretman podrazumeva šišanje, brijanje ili uređenje brade, tu je i čišćenje lica, spaljivanje dlačica na ušima vatom. Potom sledi pranje kose. Fotelja na šamponjeri u sebi imaju masažer, radimo šiacu masažu stopala, masiraju se ruke, teme glave, radi se piling lica, a onda na sve to dolazi crna maska koja izvlači mitesere“.

Iako su tek nedavno počeli sa radom, Berberi Užice imaju pune ruke posla, pa će do nove godine imati još dva člana tima, koji će uz već uhodanu ekipu usavršavati berberske vještine.

Da bi njihova usluga bila kompletna doprinose i kvalitetni proizvodi i oprema. Koriste proizvode za bradu. Kosu i lice najpoznatije engleske firme koja je među prva tri u svijetu berbera.

„To su proizvodi Dapper Dan, engleske firme i svi su proizvodi na bazi biljaka. Sve je prirodno pa zato ove proizvode bez bojazni možemo stavljati na kosu i mlađima. Uskoro ćemo uvesti i distribuciju preko ogranka Berbera iz Sarajeva, koji su njihovi zastupnici za Balkan.“

Do saradnje dva berberina koji nikada nisu ni sanjali da će se baviti ovim zanatom, došlo je savim slučajno. Uslijedila je i obuka kod Berbera Sarajeva, gdje su radeći u njihovoj berbernici stekli osnove zanata i potrebno iskustvo, ističe Đorđe.

Berberi Sarajeva su naši poslovni saradnici od kojih smo prepisali taj recept – američki stil šišanja i turski tretman za negu. O njima več lepu sliku šalje i poznata klijantela, kao što je Dino Merlin, Miralem Pjanić, Edin Džeko kao i mnogi drugi uspješni, poslovni ljudi. Razlike svakako ima, jer kod njih u Sarajevu kultura je generalno drugačija. Njima i vjera nalaže tu higijenu i čistoću. Zato je i ponuda veća nego kod nas u Užicama. U takvim okolnostim, uspeli su da se izdvoje i budu prvi u poslu koji rade, čemu i mi težimo, kaže Nemana.

 

Biografija:

Đorđe Gloginjić rođ. 01.05.1996., Užice, Srbija

Uspješno završio školovanje za muškog FRIZERA7BERBERA 13.08.2020. U Sarajevu.

 

Nemanja Tarović, 30.09.1988., Užice, Srbija

Uspješno završio školovanje za muškog FRIZERA7BERBERA 13.08.2020. U Sarajevu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here