HomeLjepotaZašto je kisik dobar za vašu kožu?

Zašto je kisik dobar za vašu kožu?

Kisik je superzvijezda sastojaka zbog kojeg proizvodi za kožu postaju veoma efikasni i omiljeni među potrošačima.

Ali šta tačno kisik radi na koži?

Ako otvarate svoj e-mail, pregledate društvene mreže i surfate internetom vjerovatno ste zatrpani reklamama za novi trend njege kože. Svaka reklama obećava mlađu kožu koja izgleda ljepše. Ono što nam se često ne objasni je – kako tačno funkcionišu ti proizvodi? Koriste li posebnu tehnologiju? Koriste li inovativne sastojke za njegu kože? Nude li uvid u sve te metode?

Odgovor je često u magli. 

Isto vrijedi i za proizvode s O2 sastojkom za kojeg mnogi kažu da je čudotvoran. Zbog velike popularnosti tretmana kože s kisikom, njega kože kisikom sve je popularnija. 

Mnoge slavne ličnosti i dermatolozi kažu kako je kisik efikasan u njezi kože. 

Moć kisika 

Više od jednog istraživanja pokazalo je da, u pravim uslovima, kisik koji se nanosi na kožu topikalno ulazi u tkivo kože, ubrzava zacjeljivanje i smanjuje linije i bore. 

Prije svega kisik daje zdravu i lijepu kožu, ubrzava zacjeljenje i usporava starenje. To radi prirodno kad dođe u kontakt s licem i kožom putem krvotoka. Što je više kisika u vašoj krvi, to se vaše tijelo više odmara. Iz tog razloga atletičari i doktori koriste hiperbarične komore: kad se poveća pritisak zraka, udišete više kisika, što povećava snabdjevanje tkiva kisikom. 

Većina nas ne provodi vrijeme u hiperbaričnim komorama pa se postavlja pitanje: može li se kisik nanijeti na kožu topikalno ili putem hidratantnih krema? Postoji jasan dokaz da je moguće. Jedno istraživanje pokazalo je da je krema koja sadrži fosfolipid zasićen kisikom povećala količinu kisika u tkivu kože, smanjila pojavu finih linija i bora i povećala sadržaj vlage u koži.

Fosfolipid je organsko jedinjenje — u osnovi emulgator masnih kiselina — koje sadrži naše mikromehuriće kiseonika. Formira strukturu kada se nanese na vašu kožu i omogućava kiseoniku da difundira direktno u vašu kožu gdje ga vaše ćelije mogu apsorbirati. Kisik je vitalan za gotovo svaki ćelijski proces – dakle, što više kisika to bolje. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE