HomeFitness&zdravljeEvent ''Nova era zdravlja i zdrave ishrane'' sinoć u Sarajevu okupio više...

Event ”Nova era zdravlja i zdrave ishrane” sinoć u Sarajevu okupio više od 200 učesnika

Koliko je bitno zdravlje, kako psihičko, tako i fizičko, dokazao je sinoćnji event koji se održao u Hotel Ibis u Sarajevu.

Edukativno druženje i predavanja o temi „Nova era zdravlja i zdrave ishrane“ okupilo je više od 200 učesnika koji su slušali predavanja eminentnih stručnjaka s naših područja, koji su sa svima njima vrlo rado razgovarali o mnogim važnim temama.

Svim učesnicima je obezbjeđeno besplatno prisustvovanje na edukativnim predavanjima i druženjima, kojima su također podijeljeni razni pokloni od svih sponzora. Cilj projekta je podići svijest o važnosti zdrave ishrane i aktivnosti za njihov život, shodno tome da je 21. vijek donio mnogo brz i surov život, bez mnogo vremena za slobodne aktivnosti i pravilno raspoređivanje obroka i fizičke aktivnosti.

Prvo predavanje održala je Tajna Klisura, magistrica nutricionizma, biohemije i fiziologije, a pričala je o kvaliteti sna, te koliko je san bitan za naše zdravlje. Sa Tajnom se govorila i Danira Šabić, certificirana montessori učiteljica, koja se trenutno nalazi u Jordanu, ali vrlo rado je prihvatila poziv organizatora i zajedno sa svim predavačima dala svoj doprinos ovom projektu, te je pričala o pripremanju obroka za djecu za alergijama.

Nakon prvog bloka predavanja, svi učesnici su imali pauzu od 30minuta gdje su sa kompanijama koje su bile dio projekta razgovarali, razmjenjivali mišljenja i iskustva, te svakako imali priliku probati njihove izložbene proizvode. Svi proizvodi služe u očuvanju zdravlja, bez glutena su i tvari koje štete našem organizmu.

Nakon pauze su nastavila edukativna predavanja, a prvo predavanje je imao Kenan Suljagić, magistar nutricionizma, te je pričao i savjetovao kako izgraditi zdrav stav prema ishrani, te kakav odnos prema hrani treba da bude i kako doći do rješenja. Savršenu sponu na Kenanovo predavanje je napravila Ana Marija Penava, magistra kineziologije i ambasador Meggle proizvoda, koja je svojim predavanjem potakla učesnike da se fizički pokrenu na bilo koji način, shodno tome da je pričala o fizičkoj aktivnosti u službi zdravlja.

Nakon ovih predavanja uslijedila je druga pauza, te za kraj druženja pridružile su se dr. Sonja Bjelošević Nalić, specijalista psihijatar i Muhiba Adanalić – dipl.ecc u penziji, ispred udruženja NoGluten Sarajevo. Na jednostavan način su predstavile šta je to gluten, kako prepoznati oboljenje celijakiju, te mnogo više o ovoj temi. Uspjele su odgovoriti na pitanja publike, gdje su im riješile mnoge dileme, te svakako ih pozvale da im se pridruže u udruženje oboljelih od celijakije. Udruženje se zalaže i želi da se ozbiljno shvati ova tema, te se svakako udruženje često okuplja, te zajedno stvaraju predivna jela ali i edukativna predavanja međusobno.

”Organizatori ističu također važnost teme o zdravlju, fizičkoj aktivnosti, ali i interakciji učesnika sa svim doktorima koji su sinoć svoje vrijeme i znanje vrlo rado podijelili sa svima. Ovakvi događaji trebaju da postanu tradicija, gdje se učesnicima treba obezbjediti svaka informacija važna za zdravlje i zdrav način života. Vrlo rado okupljamo sve na jedno mjesto, te svaki put smo sve više i više iznenađeni za interes ljudi, te naravno kompanija da se predstave i direktno komuniciraju i savjetuju učesnike. Mi nastavljamo dalje i vidimo se opet u maju u Sarajevu.“, ističu organizatori.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE