HomeLjepotaZašto je potrebno skidati make up prije spavanja?

Zašto je potrebno skidati make up prije spavanja?

Svi znamo da je spavanje sa šminkom loše, ali koliko je zapravo loše? Nakon što pročitate ovaj članak, bit ćete na oprezu pri uklanjaju podloge, korektora, maskare i još mnogo toga.

Dobit ćete bubuljice

Ako ne očistite lice, prljavština i mrtve ćelije kože se ne uklanjaju s kože. Ostaju na koži, začepljuju pore i dovode do hronične upale u obliku bubuljica.

Ten će vam izgledati umorno.

Ako ste se ikad probudili ujutro, pogledali se u ogledalo i poželjeli da vam koža izgleda svjetlije, problem bi mogao biti nedostatak čišćenja prije nego što odete u krevet. Ulja i mrtve ćelije kože su cijelu noć postavljene uz jastuk, a prirodne promjene ovog epidermalnog sloja su smanjene. Redovno čišćenje i piling sastavni su dio otkrivanja novih zdravih ćelija kože i omogućavanja prirodnih procesa obnavljanja kože. Nakon uspostavljanja dobre rutine za njegu kože, ten će vam izgledati tako blistavo, pa vam neće trebati toliko šminke da ga uljepšate.

Vaša će koža izgledati starije – i imat ćete više bora.

Prljavština i šminka zarobljene na vašoj koži uzrokuju oksidativno oštećenje izazvano okolišem. To dovodi do oštećenja kožne barijere čime vaše lice prerano stari.

Treba vam dokaz? 2013. godine Daily Mail izveo je eksperiment u kojem je jedna žena prestala čistiti lice cijeli mjesec i jednostavno je svako jutro nanosila šminku na neopranu kožu. Rezultati: stručnjaci su rekli da je ostarila za 10 godina – a sve zato što je preskakala čišćenje 30 dana.

Ako imate akne, možete ih pogoršati.

Iako je čišćenje važan korak u režimu njege kože, posebno je ključno za one koji imaju temperamentnu kožu. Za one s masnom kožom, poput pacijenata s aknama, spavanje sa šminkom moglo bi pogoršati stanje kože.

Možete se izložiti riziku od infekcije.

Iako čin spavanja sa šminkom možda neće uzrokovati infekciju, ako već imate aktivne upalne procese na koži, poput upalnih bubuljica, moguće je da dođe do infekcije jer je vaša kožna barijera ugrožena. Ne zaboravite da je naša koža naša prva linija odbrane od infekcija!

Možete razviti osip.

Šminka često sadrži nadražujuće sastojke poput boja i parfema koji, ako ostanu na koži duže vrijeme, mogu izazvati upalu. Također, osobe s rozaceom ili osjetljivom kožom mogu biti posebno osjetljive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE