HomeLifestyleFlora – savršen nakit ručno rađen od cvijeća

Flora – savršen nakit ručno rađen od cvijeća

Flora nakit je izrađen sa kristalnom smolom i pravim, suhim cvijećem

Piše: Sunita Dizdar-Hodžić

Moji, sada već davni, počeci u izradi nakita bili su sa perlicama, fimom i sličnim jednostavnijim materijalima. Sada kad se osvrnem na te godine, mislim da je to bila faza pronalaženja, koja tehnika, koji materijal, šta je to u čemu se ja mogu najbolje izraziti, pustiti mašti na volju i donijeti nešto sasvim novo. Ključni momenat koji me usmjerio u izradu nakita sa suhim cvijećem jeste poklon koji sam dobila od sestre nakon njenog putovanja u Australiju. Bile su to naušnice sa prirodnim cvijećem. Izgledale su tako nestvarno, pravo cvijeće sačuvano zauvijek, u nakitu, bila sam fascinirana i upravo tu emociju sam htjela prenijeti na svoj nakit. Tada počinje moja potraga za materijalom za izradu ovakvog nakita, potom učenje i učenje i konačno prvi uzorci. Ono što sada vidite kao Flora Handmade nakit rezultat je dugogodišnjeg eksperimentiranja i testiranja različitih varijanti dvokomponentne smole, različitih vrsta cvijeća, načina izrade i konačne obrade.

Iz hobija do ljubavi

Dugo godina je i to bilo u varijanti hobija, a onda sam konačno 2018 godine skupila hrabrosti, napustila posao u struci i odlučila pokrenuti vlastiti biznis i ozbiljno se posvetiti izgradnji branda Flora Handmade. S ponosom mogu reći da danas iza Flore stoji fantastična ekipa ljudi koji vjeruju u ovu ideju i ulažu u nju jako puno ljubavi i truda. Ono što je najvažnije u tome jeste da nas “hrani” i motiviše to što kupci prepoznaju emociju koju je utkana u svaki komad Flora nakita i rado to dijele sa nama.

Zadovoljni kupci

Reakcije kupaca su jako pozitivne, slične mojoj reakciji kada sam se prvi put susrela sa ovakvim nakitom. Svi se pitaju da li je to zaista pravo cvijeće I oduševljeni su da imaju svoj komad Nakita sa omiljenim cvijećem. Ono što im je također interesantno jeste da uz svaki komad Flora Nakita dobiju poruku koje je cvijeće sačuvano i koje je njegovo simboličko značenje. To je posebno važno onima koji se odlučuju da Floru poklone dragoj osobi pa joj uz nakit žele poslati i poruku. Najčešće su to poruke prijateljstva, sreće, zahvalnosti, ljubavi, iskrenosti, sve ono što prepoznamo u dragoj osobi i želimo joj reći da je po tome posebna za nas. Nerijetko dobijemo poruke da kada dobiju Flora nakit kupci se osjećaju kao da su od nekoga dobili poseban poklon, a ne da su sami sebi naručili i kupili nakit.

Dizajn i kombinacije cvijeća

Većinu kombinacija cvijeća i različitih dizajna radim sama i to su proizvodi koji se mogu kupiti preko društvenih mreža, web shopa ili na Orea platformi. Važno je naglasiti da su u pitanju unikati jer niti jedan cvijet nije isti čak i kada je ista vrsta u pitanju tako da ni jedan komad Nakita ne može biti isti. To je ono što uvijek naglasimo kupcima kada žele da im se izradi po modelu koji je već prodan, moraju znati da ne može biti identičan.

Kada su narudžbe u pitanju najčešće nam kupci kažu koju vrsta cvijeća žele ili koju poruku/simboliku, a onda im ja pravim prijedlog dizajna. Interesantne su narudžbe sa cvijećem kupaca, cvijeće koje gotovo uvijek ima posebnu emotivnu važnost kao što je cvijeće iz bidermajera, prvi cvjetići ubrani i poklonjeni majci od djece i slično.

Cvijeće nabavljamo u prirodnim ljepotama BiH, naravno na način i u količini koja ni na koji način ne šteti okolišu. Veliki dio cvijeća se sadi i uzgaja u cvjetnjaku u Tomislavgradu. Tamo se bere, presuje i na adresu Flore stiže u finalnom obliku spremnom za “ugradnju” u nakit.

To je jako puno posla u tačno određenom periodu godine sa posebnim trudom i tehnikama kako da cvijeće što bolje sačuva svoju boju i oblik. To je nešto što se zaista mora raditi sa posebnom pažnjom i sa ljubavlju. Ono što je interesantno jeste da i to cvijeće koje se sadi u BiH nekada nije iz BiH, svako putovanje u inostranstvo koristimo za kupovinu sjemena različitih vrsta cvijeća koje onda nastojimo uzgojiti kod nas, nekada u tome uspijemo, a nekada i ne.

Proces izrade

Sam proces izrade je dosta složen ako uzmete u obzir sakupljanje odnosno uzgoj cvijeća, njegovo sušenje, testiranje i pripremanje za upotrebu. Također jedna od faza jeste dizajniranje modela te pristupanje njegovoj konačnoj izradi. Generalno sve faze su isprepletene dakle za vrijeme pripremanja cvijeća desi se da me nešto inspirira pa istovremeno krenem u dizajniranje jednog modela ili u završnu fazu nekog drugog modela. Koliko je potrebno za izradu jednog komada nakita teško je reći, svaki model je drugačiji i svaki iziskuje drugačiji pristup. Generalno najviše vremena je potrebno oko pripremanja cvijeća i samog dizajniranja. Kada je to završeno sama izrada traje otprilike 7-10 dana kažem opet u zavisnosti od modela.

Ko nosi Flora nakit?

To je samouvjerena žena, ona koja zna šta želi i ona koja je drugačija, koja se ne želi „utopiti“ u masi nego želi biti primijećena po nečemu drugačijem. Važno joj je mišljenje okoline, ali joj ono definitivno nije smjernica u životu, ne ograničava je, ona ima svoj stav. Ona Flora nakit zna nositi u poslovnom okruženju na način da izgleda poslovno, profesionalno da nakit ne privlači previše pažnje, ali da ipak privuče onoliko pažnje koliko je dovoljno da pošalje poruku da je drugačija, da je sigurna u sebe, da je kreativna. Također, taj isti nakit zna nositi i u ležernijoj situaciji i poslati poruku da je posebna, zabavna, pozitivna i da zna šta želi.

Ona je snažna, sigurna, ali i emotivna. Upravo ta njena snaga i leži u njenim emocijama koje zna prepoznati i kod sebe i kod drugih i izraziti ih na pravi način. Takva žena često kupuje Flora nakit i kao poklon dragim osobama jer im želi na jedinstven način prenijeti svoje emocije, odati priznanje, njegovati vezu.

Paleta boja nakita

Paleta boja Flora nakita je vrlo raznolika baš kao i cvijeće koje možete vidjeti u prirodi. Kreće se od nekih nježnih svijetlih tonova do intenzivnijih boja kao što je narandžasta, crvena i druge. Inspirira me sve što me okružuje, sve ono što u meni izazove emocije, ali priroda i boravak u prirodi je nešto posebno što baš uvijek izrodi nove ideje.

Flora nakit može se kupiti putem web shopa na www.florahandmade.ba, putem društvenih mreža Flore, Orea platformi i FBL shopa. Na našoj web stranici pored shopa mogu se naći interesantni tekstovi o simboličkom značenju pojedinih vrsta cvijeća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE