HomeLjepotaZašto se kosa istanjuje i opada i kako se boriti protiv toga?

Zašto se kosa istanjuje i opada i kako se boriti protiv toga?

Postoji nekoliko razloga zašto kosa opada, a to su genetika, hormoni, životni stil, menopauza, trudnoća, starenje, bolest, ishrana, hemija, stres i slično.

Sve što je navedeno može uzrokovati gubitak kose i istanjivanje. 

Kako se boriti protiv opadanja kose?

Ključno je reagovati na vrijeme da bi se usporili znakovi istanjivanja i opadanja. Proizvodi koje koristite bit će prvi korak u sprječavanju gubitka kose i ponovnog rasta.

  • Prvi korak: Vrlo je bitno uraditi detoksikaciju i čišćenje tjemena od ulja i proizvoda koji su se nakupili, ali i hormonskih ostataka. Preporučuje se duplo pranje kose šamponom. Prvo pranje će ukloniti nakupine i ostatke koji su se zalijepili na tjeme i dlaku. Drugo pranje će očistiti i osvježiti tjeme pripremajući ga za drugi korak. 
  • Drugi korak: Hidratacija i omekšavanje ne samo kose, već i tjemena! Bitno je stvoriti pH ravnotežu i pomoći kod apsorpcije proizvoda koje ćete koristiti. Proizvodi se trebaju umasirati u tjeme, fokusirajući se na problematične dijelove i ostavljajući da stoje do 5 minuta. Preporučuje se i češljanje kose ukoliko imate srednje ili dužu kosu za najbolji efekat. 
  • Treći korak: Ojačavanje i zaštita folikule dlake i sprječavanje neželjenih nakupina na tjemenu! Postoje proizvodi koji mogu ‘ohladiti’ tjeme i ojačati dlaku iz korijena do vrhova, podržavajući svakodnevni zdravi rast kose. Mogu se koristiti ujutro i navečer, i ne moraju se ispirati. 
  • Četvrti korak: Revitaliziranje i vraćanje volumena. Revitaliziranje folikule dlake treba se raditi uz pomoć vitamina, minerala i koncentriranih sastojaka koji podmlađuju folikulu kose i sprječavaju gubitak kose.   

5 savjeta za borbu protiv opadanja kose

  • Ako je moguće regularno šišajte kosu,
  • Stvorite kućnu rutinu njege kose, zaštitite kosu od toplote i izbjegavajte najveći stepen toplote kad koristite fen, ali i izbjegavajte peglu za kosu,
  • Masirajte tjeme jer će to stimulirati protok krvi i omogućiti bolji rast kose. Pored toga, svilene jastučnice su najbolje za kosu, ali i za kožu,
  • Održavajte zdravu i izbalansiranu ishranu,
  • Odvojite vrijeme za sebe. Stres svakodnevnog života (pogotovo u današnje vrijeme) zaista može utjecati na mentalno zdravlje, zbog čega stres postaje glavni uzrok gubitka kose. Odvojite vrijeme samo za sebe, pročitajte knjigu, opustite se u kadi, otiđite na masažu, otiđite i uradite nokte, izađite s prijateljima na kafu ili čaj, šta god – samo se ne zaboravite brinuti o sebi i budite nježni!

Pročitajte i ovaj članak: Zašto kosa zimi postaje masna i kako je možemo zaštititi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE