Alisa Šuvalija: Moje najveće zadovoljstvo je vidjeti ženu koja je zadovoljna samom sobom

0

Kao profesor bosanskog jezika od nje se očekivalo da bude ispred table sa kredom, ali ona je odlučila biti ispred ogledala sa kistom u ruci.

Piše: Alisa Šuvalija, make up artist

Alisa Šuvalija Osmanković, rođena je u Sarajevu 1990 godine. U Sarajevu završava Filozofski fakultet (B/H/S jezik i književnosti), gdje i danas živi. Bavi se profesionalnim šminkanjem uljepšavajući dame u svom studiu. Trenutno radi u sklopu dm-a kao savjetnica za ljepotu.

Smatra se da nas djetinjstvo bitno odredi. Iz ove perspektive, čini se, da je Alisina potreba za lijepim prožimala sve što je kasnije radila, samim tim je i šminkanje došlo kao nešto sasvim prirodno. Svaki čovjek je umjetnik ako radi ono što voli i u čemu uživa. Pronalaženje novih načina kreativnog izražavanja je njen cilj u budućnosti. Tu započinje njena čarolija. Više pročitajte u slijedećim redovima koje je za časopis BeautiFUL pripremila Alisa.

Poput kazališne scene, na “daskama koje život znače”, svi mi igramo različite uloge. Nijedna manje bitna od one prethodne. Nekom smo kći, majka, partner, prijatelj, vizažist kojem se prepustiš i -slijepo vjeruješ, savjetnik, predavač, slušalac. Važno je uspjeti pronaći balans i vješto žonglirati sa svakom. Jer, te neke životne uloge nam daju svrhu i osjećaj pripadnosti i čine nas potpunim za svaku narednu.

Još kao dijete uživala sam u uljepšavanju sebe, prijateljica, prostoru oko nas. Smatram da nas djetinjstvo bitno odredi. Iz ove perspektive, čini mi se, da je moja potreba za lijepim prožimala sve što sam kasnije radila, samim tim je i šminkanje došlo kao nešto sasvim prirodno. Naravno, svaki početak je težak, ali, kada osjetite rezultate svoga rada, trudite se da budete što bolji i nije vam žao ni vremena ni energije koju uložite u svoju -strast.

Kao neko ko je završio Književnost i b/h/s jezik za očekivati je bilo da svoje radne dane i znanje prenosim u nešto drugačijem okruženju, tipa uz kredu i tablu, a ne pred ogledalom i kistom u ruci. Ali, ko još kaže da se i kistom ne može crtati po ogledalu i na taj način dijeliti svoju ljubav prema ovom vidu umjetnosti i oplemeniti i druge za neki novi potez, neki novi make up trik, koristan savjet.

Čvrsta vjera, podrška je temelj za moju odluku da svoju ljubav pretvorim u posao. Često volim spomenuti kako u mom svijetu nastaje – magija na licu klijentica gdje njihovim ulaskom u moje odaje započinje jedna bajka koja se nastavlja njihovim izlaskom iz istih. Moje najveće zadovoljstvo je vidjeti ženu koja je zadovoljna samom sobom.

Stoga, svoj put nastavljam kao dio jednog novog projekta u sastavu – Dm prodavnica gdje se nude usluge profesionalnog šminkanja i beauty savjetovanja kako bi se na taj način olakšalo damama prilikom odabira odgovarajućih makeup proizvoda, pravilnog apliciranja, otkrivanje nekih makeup trikova koji su neophodni za njihovu svakodnevnu rutinu šminkanja.

Volim taj kreativan proces i energiju koja se stvara prilikom savjetovanja i samog finiša make-upa, kada sa oduševljenjem pogledaju svoj odraz u ogledalu. Bezobzira na moje iskustvo, svaki novi dan mi donosi neki novi izazov, novo saznaje. Volim -rušiti makeup predrasude poput onih da nekome ne stoji crni tuš ili crveni ruž, jer pravilnim nanošenjem istih, klijentice istog trenutka promijene ustaljeno mišljenje. Stoga, čim prije u Dm poslovnice po novu dozu najnovijih make-up savjeta.

Šminkanje je zasigurno više od samog zamahivanja kistom po licu i suhoparnog kalupskog iscrtavanja. Svaki čovjek je umjetnik ako radi ono što voli i u čemu uživa. Pronalaženje novih načina kreativnog izražavanja je moj cilj u budućnosti. Tu započinje moja čarolija.

Prepustiti se i sanjati o nemogućim stvarima, postavljanju visokih ciljeva i nastojanje ka ispunjenju istih je nešto to bi svako mogao i na kraju, trebao učiniti. Bitno je ne dopustiti da neko drugi definiše šta je za vas – nemoguće. U tom slučaju, sve je moguće.

Ponekad jedino upadajući u nepoznato, uspijemo otkriti što leži sa druge strane. Ponekad morate upasti u rupu kako biste se popeli na vrh. Jer, ko nije kročio kroz “Zečju rupu”, slijepo pratio svog- Bijelog zeca koji podstiče našu znatiželju, smjelost, nije onako stopostotno dao sve od sebe i došao do cilja. 

Pročitajte i ovu inspirativnu priču: Ella Tolić: Uspjeh je osjećaj, stanje uma, a ne titula!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here