HomeLjepotaZašto uvijek treba skinuti šminku prije spavanja?

Zašto uvijek treba skinuti šminku prije spavanja?

Vjerovatno ste više puta čuli kako šminku treba skinuti prije spavanja. 

Ako buđenje s aknama nije bio dovoljan razlog da odete u kupatilo i date svom licu osvježenje, evo još jednog razloga: zbog spavanja sa šminkom možete oslijepiti. 

Prema istraživanjima sa američkih studija oftalmologije, 50-godišnja žena iz Australije otišla je u doktora na pregled nakon što je osjetila bol i iritaciju u očima. Kada su doktori provjerili ispod kapaka, pronašli su čvrste mase ili „konkrecije“ maskare koje su se tu nakupljale 25 godina i nikada se nisu adekvatno očistile. 

Prema studijama, doktori su joj rekli da se masa inficirala mogla je ostati slijepa. U njenom su slučaju uspjeli otkloniti masu u 90-minutnoj proceduri, što je uzrokovalo trajno oštećenje. Iako to nije bio idealan ishod, ipak je zadržala vid. 

Stara sjena za oči, maskara koja se zgrušava i eyeliner koji se ljušti mogu iritirati oči i korijen trepavica što može dovesti do crvenila i uraslih trepavica. Stručnjaci stalno navode kao proizvodi koje koristite moraju proći test sigurnosti i rigorozne standarde prije nego što se počnu prodavati, ali na vama je da budete oprezni. 

Šminku možete skinuti neinvazivnim proizvodima na bazi ulja ili drugim blagim proizvodima. Međutim, stručnjaci ističu kako su male šanse da će spavanje sa šminkom direktno uzrokovati sljepilo, do toga dolazi decenijama neadekvatnog čišćenja. Pored toga, kada spavate s puderom na licu, on se miješa s prljavštinom i masnoćom koja se nakupila u toku dana što dovodi do začepljenih pora i eventualno puhica i akni. 

Ako imate suhu kožu i spavate sa šminkom na licu, ona će se uvući u vaše linije i bore, zbog čega će koža izgledati još starije i još više suho. Čemu onda šminka, zar ne?

Ako imate rutinu u kojoj koristite anti-age proizvode i stavljate ih preko šminke oni neće imati nikakvog efekta, jer zbog šminke ne mogu doprijeti do kože. Uvijek temeljito očistite lice prije nanošenja proizvoda. 

Čak i ako ste preumorni i mislite da nemate ni atoma energije, neka vam ova rutina bude ‘pod moranje’ da ne biste uzrokovali daljnja oštećenja na koži i potencijalno ugrozili svoje zdravlje. Šminka često sadrži iritante poput boja i mirisa koji, kad se drže dugo na koži, mogu uzrokovati upale. 

Ako i dalje niste ubijeđeni, savjetujemo vam da potražite slike na internetu i sami pogledate šta se može desiti ukoliko dugo ne skidate šminku prije spavanja, ali upozoravamo – neće vam se svidjeti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE