Žene najveću pažnju daju svojim usnama, no popularna postaje i nehirurška korekcija nosa

0
465

Hijaluron je postao nezaobilazan postupak za povećanje volumena usnica, volumena jagodica, te korekcije nazolabijalnih bora. Hijaluron i hijaluronski fileri apsolutni su trend kod estetskih korekcija. Više o ovome govori dr. Aida Ćatić, doktorica sa iskustvom stečenim u brojnim estetskim centrima kako kod nas tako i u drugim zemljama.

dr. Aida Ćatić

 1. Završili ste stomatologiju? Specijalizirali ste dermalne filere? Recite nam nešto više o tome?

Tako je. Završila sam stomatologiju, no stomatolozi su zaista pravi manuelci, tako da sam svoju ljubav ka lijepom uskladila sa manuelnom spretnošću našeg posla. Po prirodi sam pravi esteta, pa mislim da je to uveliko doprinjelo što boljim rezultatima moga rada.

 1. Šta su zapravo fileri?

Fileri su po sastavu zapravo hijaluronska kiselina, koja je prirodni sastojak našeg organizma. Želatinoznog su izgleda i ubrizgavamo ih tamo gdje trebamo nadomjestiti volumen.

 1. Koliko traje tretman, da li je bolan?

Tretamn traje svega pola sata, te uopće nije bolan, jer su pacijenti anestezirani loklanom ili stomatološkom anestezijom po potrebi, a sam filer u svom sastavu sadrži anestetik kako bi tretman bio što ugodniji po pacijente.

 1. Da li ostaju određeni ožiljci? Kakva je procedura i njega nakon održavanja tretmana?

Nakon korekcije usana se pojavljuje otok koji traje do 48 h, pa je potrebno izbjegavati određene aktivnosti i bitne susrete, no svi drugi tretmani ne iziskuju vrijeme oporavka.

 1. Kolika je trajnost hijalurona?

Trajnost hijalurona je individualna, ovisna o metabolizmu pacijenta kao individue, te ne postoji garancija na trajnost kada je riječ o ovakvim tretmanima. No, u prosjeku se fileri obnavljaju jednom  godišnje.

 1. Koja je cijena tretmana?

Cijene korekcije filerima za korekciju usana, jagodica, nosa , brade i podočnjaka su 600 KM, dok je korekcija botoxom do 500 KM, za korekciju regije čela i bora oko očiju.

 1. Šta žene najviše koriguju?

Žene najveću pažnju daju svojim usnicama, no u zadnjih godinu dana na popularnosti dobiva i nehirurška korekcija nosa kojom se vrlo bezbolno možemo riješiti svih manjih nepravilnosti na nosu.

 1. Kolika je odgovornost Vašeg posla?

Odgovornost je veoma velika, te se nerijetko zna dogoditi da liježem i budim se sa mislima o svojim pacijenticama. Veoma je važno biti dostupan svojim pacijentima u slučaju eventualnih komplikacija.

 1. Da li ste nekada imali strah od nekog zahvata?

Veliki sam strah osjećala nakon svoje prve nekirurške korekcije nosa, no sada već rutinski obavljam svoj dio posla…

 1. Da li ste imali neki zahtjev s kojim se niste slagali?

Pacijentice veoma često dolaze sa željom za usnama sa slike ili događa se da se prelazi granica dobrog ukusa kada je riječ o korekciji usana, pa takve želje kategorično odbijam, jer su prirodne i suptilne korekcije glavna odlika i smjernica mog rada.

 1. Da li su ovi zahvati danas tabu tema ili se priča promijenila? Kakvo je zapravo stanje?

Sve je više pracijentica koje su spremne javno govoriti o korekcijama, no također, veliki je broj onih koje nisu spremne dijeliti sa okolinom ovakav dio intime.

 1. Radite i vampirski facelifting? Možete li nam detaljnije objasniti o čemu je riječ?

PRP tretman je tek od nedavno našao svoje mjesto u estetskoj medicini, jer smo ga do sad koristili kao terapeutske svrhe. U kombinaciji sa derma stampom, malim uređajem kojim tretiramo površinu kože, daje odlične rezultate kad je riječ o tonusu kože, hidraciji, liječenju ožiljaka od akni, ćelavosti i samoj strukturi kože.

 1. Koliko je tretman zahtjevan, koliko traje?

Tretman traje pola sata, koliko nam je potrebno da odvojimo krvnu plazmu od uobičajnih krvnih elemenata, a pacijenticama naglasimo da je vrijeme oporavka dva do tri dana, pa je tretman idealno uraditi vikendom.

 1. Imate li određenu poruku za žene kada su u pitanju svi ovi tretmani?

Moja poruka za žene bi bila da djeluju preventivno. Naime, žena počinje stariti već od 28 godine, te u koliko na vrijeme tretiramo prve znakove starenja, lijep i mladolik izgled je veoma lako održavati ovakvim vidom nehirurških tretmana.

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here