HomeLjepota8 tajni zbog kojih će parfem trajati duže 

8 tajni zbog kojih će parfem trajati duže 

Nanošenje parfema zasigurno je posljednji i najbrži korak spremanja. Poprskaj jednom ovdje, jednom ondje i već izlazite iz kuće. Vjerovatno o tome i ne razmišljate, jer zašto biste? Čini se tako jednostavnim.

Ali kad je u pitanju ‘nošenje’ mirisa, iza zavjese se skriva više nego što mislite. Kada nanesete parfem na tijelo, koliko naprskate i gdje vam parfem stoji može utjecati na to koliko će miris trajati na vašoj koži i u boci. 

Želite li nanositi parfem kao profesionalac i mirisati duže od pola sata? Evo 8 savjeta koji će vam pomoći da nanosite parfem tako da traje što duže. 

Ne utrljavajte ga u kožu

Vjerovatno ste od drugih članova porodice, prijatelja, na TV-u ili internetu vidjeli kako se parfem nanosi na zapešće ili ručni zglob, onda se trlja i ‘natapka’. To je jedna od prvih navika koju smo naučili, i vjerovatno od koje se najteže odvići. Ali utrljavanje parfema u kožu zapravo čini da parfem gubi svoje note i isparava prije nego što se može upiti. To znači da se parfem gotovo i ne prenese na kožu. Parfem treba polako da se pomiješa s prirodnom masnoćom važe kože, to čini da traje duže a zbog toga i djeluje drugačije na drugim ljudima. 

Nanesite parfem na mjesto pulsa

Pitate se gdje tačno nanijeti parfem? Fokusirajte se na mjesto gdje imate puls. To su područja gdje su vene najbliže koži tako da doslovno možete osjetiti svoj puls. To su mjesta poput zapešća, unutrašnje strane lakta, ispod pupka, iza ušne školjke i iza koljena. To su topla mjesta na vašem tijelu koja će ‘širiti’ miris. Možete naprskati parfem ili natapkati, ali ne trljati! 

Mjesto za parfem

Vjerovatno ga držite kod ogledala, negdje na oku ili ukrašava predivni stol za šminkanje. Ostavljanje parfema u kupatilu gdje se često stvara para zbog kupanja ili tuširanja nije dobra ideja. Voda, vlažnost i drastično mijenjanje temperature može promijeniti kompoziciju parfema i smanjiti njegovu trajnost. Pored toga, bilo koji oblik svjetlosti, posebno sunčeve može razložiti parfem. Pa gdje ga ostavljati onda? Na hladnom, mračnom i suhom mjestu. Prije nego što ga zatrpate u ormar, stavite ga u ladicu stola u spavaćoj sobi, u ladicu ormarića u spavaćoj sobi, hodniku, ili ga jednostavno vratite u kutiju u kojoj je došao. 

Poprskajte i prođite kroz parfem

Jeste li ikad prošli pored nekoga i bili preplavljeni tragom mirisa iza njih? Nemojmo biti te osobe. Ključ ugodnog mirisa je da ne bude preovladavajući na vašem tijelu. Ne nanosite puno parfema na jedno mjesto, već ravnomjerno rasporedite po tijelu. Ako želite ugodno mirisati, prvo stavite malo parfema na ruke, onda poprskajte u zrak i prođite tako da se pravilno rasporedi po vama. Tako će i na vašoj odjeći ostati sloj parfema. 

Slobodno naprskajte odjeću 

Kad već spominjemo odjeću, nanesite malo parfema na odjeću jer je to odličan način da vam traje čitav dan, samo ne nanosite na tkaninu na kojoj će ostati fleke, poput svile. Miris drugačije reaguje s tkaninom nego s kožom, tako da će možda mirisati nježnije ili pomalo drugačije. Pokušajte isti korak što smo naveli i s odjećom. Poprskajte parfem u zrak i onda provucite odjeću. 

Nanesite ga nakon tuširanja 

Mnogi od nas nanose parfem kad sve drugo završimo, ali parfem se najbolje upija u kožu kad je topla i kad su pore otvorene. Dakle, najbolje ga je nanijeti na toplu i suhu kožu.

Prvo hidrirajte

Kad je već u pitanju suha koža, parfem često brzo ispari s kože koja je posebno suha. Pokušajte ga nanijeti preko tankog sloja losiona za tijelo bez mirisa ili vazelina. 

Samo neke formule nanosite na kosu 

Prskanje parfema po kosi nije ništa novo. Međutim, nije svaka formula u parfemima dobra za vašu kosu. Recimo da je riječ o parfemu na bazi alkohola ili o ‘eau de toilette’ ili ‘eau de cologne’, oni mogu isušiti vašu dlaku. Nanosite samo parfeme na bazi ulja ili s formulom na bazi vode. 

Dodatni savjet: Ako parfem možete nanijeti na kosu, pokušajte ga malo naprskati na češalj/četku umjesto da ga nanosite direktno na dlaku. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE