HomeLjepotaMože li češljanje kose uzrokovati opadanje? 

Može li češljanje kose uzrokovati opadanje? 

Zvuči kao jednostavno pitanje, ali poveznica između gubitka kose i češljanja je složenija nego što mislite. 

Prije svega, preskakanje češljanja kose neće spriječiti njeno opadanje, što neki pretpostavljaju ako čuju da češljanje može doprinijeti opadanju. Međutim, pod određenim uslovima, češljanje kose može doprinijeti njenom pucanju i posebnoj vrsti opadanja kose.

Koji je gubitak kose normalan dok je češljate?

Prema Američkoj dermatološkoj akademiji, normalno je da vam dnevno ispadne 50-100 dlaka. Češljanjem kose ćete uhvatiti te dlake, i još nekoliko dlaka koje možete povući ako raščešljavate zapetljani dio. Dodatni gubitak kose, trenutni ili trajni, je razlog za brigu. 

Da li otpetljavanje uzrokuje opadanje kose?

Otpetljavanje ne uzrokuje opadanje ako češljate pravilno. Četka ili češalj trebaju biti nježni i dobre kvalitete. Oštre četke mogle bi povući dlaku, lomiti je ili biti poput pile. Ako češljate mokru kosu koristite češalj sa širokim zupcima. Budite nježni tako da ne vučete dlaku dok raščešljavate zapetljani dio. Olakšajte sebi i zaštite svoju kosu Olivia Garden četkama, koje su idealne za češljanje i mokre i suhe kose. 

Može li uzrokovati istančavanje kose? 

Nepravilno češljanje definitivno može uzrokovati pucanje, zbog čega kosa gubi volumen i izgleda tanje. To se dešava iako je folikula nedirnuta, jer slomljena dlaka ‘smanjuje’ općeniti izgled vaše kose, tj. njenu punoću i volumen. Nepravilno češljanje također može uzrokovati takozvani „mehanički stres“ dlake što povećava količinu dlake koja opada. Ako je situacija ekstremna, može doći i do trakcijske alopecije koja, ako se ne liječi, može uzrokovati trenutni oblik gubitka kose koji može postati trajni. 

Kako izbjeći gubitak kose zbog češljanja?

  • Češljajte dva puta dnevno (najviše)
  • Ne češljajte kosu iz korijena

Stručnjaci obično preporučuju da kosu češljate od kraja pa prema korijenu. Tako ćete lakše raspetljati čvorove i nećete je ‘mučiti’. Ako imate posebno zapetljanu kosu, omekšajte je maskom ili regeneratorom, i onda raščešljavajte pramen po pramen. 

Vjerovatno se pitate da li vrsta četke ima utjecaj na gubitak kose? DA! Postoje mnoge vrste kose, a mogu se klasifikovati na više načina, od vrste vaše dlake, do njene teksture, načina na koji se o njoj brinete, svemu što svakodnevno utječe na nju i … gotovo sve što možete zamisliti.

Ako niste sigurni koja četka odgovara vašoj kosi, pročitajte više u našem članku o vrstama četki. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE