Kristina Blagojević: Zašto su važni antioksidansi u kozmetici i šta rade za našu kožu?

0

Ako želite da poboljšate kvalitet i izgled svoje kože, uvrstite neki od ovih antioksidanata u svoju rutinu njege lica. Ishranom bogatom antioksidantima i preparatima za njegu, možete zaštiti svoju kožu od različitih vrsta oštećenja, kako iz okoline, tako i iz UV zraka.

Kristina Blagojević živi i radi u Novom Sadu. Nakon završene medicinske škole u Banja Luci, započela je studiranje na Tehnološkom fakultetu. Pored posla u apoteci koji trenutno obavlja, od skoro se bavi kreiranjem sadržaja za društvene mreže i pisanjem, uglavnom u oblasti njege kože.

Postoji širok spektar antioksidanata koje možete uključiti u svoju beauty rutinu. Svi oni obavljaju istu funkciju, a to je zaštita kože od oksidativnog stresa (proces u kom slobodni radikali oštećuju zdrave ćelije našeg organizma). Najvažnije je u pronaći onaj koji najbolje odgovara vašem tipu kože i problemima vaše kože. Pročitajte u nastavku teksta sve o antioksidansima o kojima piše Kristina Blagojević.

Šta su zapravo antioksidansi i kako oni rade? Koji antioksidansi su najefikasniji? Odgovore na ova pitanja pronađite u nastavku teksta.

Šta su antioksidansi?

Antioksidansi, molekuli koji se nalaze u vitaminima i mineralima, bore se protiv slobodnih radikala koji izazivaju oksidativna oštećenja ćelija. Da bismo shvatili kako rade antioksidansi, treba prvo objasniti šta su to slobodni radikali. Slobodni radikali su molekuli koji oštećuju ćelije i tako dovode do zapaljenskog stanja kože i njenog starenja, ali i do raznih bolesti od kojih jedna može biti i rak.

Kako slobodni radikali oštećuju ćelije?

Oni su visoko reaktivni i nestabilni molekuli (zbog neujednačenog odnosa elektrona i protona), koji uzimaju elektrone iz molekula zdravih ćelija da bi se stabilizovali i tako slabe zdrave ćelije u tom procesu – što prouzrokuje oštećenja.

Antioksidansi obezbjeđuju elektrone koji nedostaju nestabilnim molekulima slobodnih radikala, sprječavajući potrebu da ovi molekuli uzimaju elektron od drugog “zdravog” molekula. Ovaj proces sprječava oštećenja koja su rezultat djelovanja slobodnih radikala.

Kada se izgubi ravnoteža između slobodnih radikala i antioksidanata dostupnih u našem tijelu, doživljavamo nešto što se zove oksidativni stres, koji dovodi do prevremenog starenja kože, hiperpigmentacije, upalnih stanja kao što su ekcem i akne.

Antioksidansi se prirodno nalaze u našim tijelima i mnogim namirnicama, a najviše ih ima u kakau, acai bobicama, crnim malinama, naru, šljivama, borovnicama i jagodama. Također, sintetički se proizvode pa ih tako možemo naći u raznim suplementima za ishranu i u kozmetičkim preparatima.

Koje su prednosti antioksidanata u kozmetičkim preparatima?

Poznate su mnoge prednosti upotrebe antioksidanata za njegu kože kao što su vlaženje i hidracija kože, ublažavanje upala, crvenila i hiperpigmentacije, kao i smanjenje bora.

Jedan od glavnih uzrok starenja kože je oksidativni stres. Naša koža podliježe ovom procesu kroz zagađenje okoline i UV zrake sunca kojima smo svakodnevno izloženi, ali i kroz nezdrave navike poput cigareta i konzumiranja prerađene, industrijske hrane. Slobodni radikali također uništavaju kolagen i elastin iz naše kože, što isto tako ubrzava procese starenja naše kože.

Stabilizujući slobodne radikale, antioksidansi štite kožu od oksidativnog stresa, omogućavajući ćelijama kože da se regenerišu mnogo brže, borama da se zaglade, vraćajući koži mladolik izgled i jedrinu.

Da bi se postigli svi ovi efekti, kozmetički preparati sa antioksidansima moraju da imaju dovoljno visoku antioksidativnu sposobnost, da budu u visokoj koncentraciji i dovoljno stabilni da ne bi došlo do njihove razgradnje u preparatu.

Najbolji antioksidansi za vašu kožu

Vitamin E ili tokoferol

Vitamin E je pravi izbor antioksidansa ako vam je koža suha i dehidirana. Veoma je nježan za kožu i vrlo često je sastojak mnogih krema i seruma. Ima sposobnost da regeneriše kožu, naročito nakon oštećenja od sunca. Snažan je u borbi sa slobodnim radikalima, održava kožu mekanom i glatkom, sprečava nastanak bora i smiruje upalne procese na koži.

Vitamin C ili askorbinska kiselina

Sprečava nastanak znakova starenja, hiperpigmentacije, štiti od UV zračenja i povećava proizvodnju kolagena. Serumi i kreme sa vitaminom C ujednačavaju ten, smanjuju proširene pore i zaglađuju bore i neravnine na koži. Za najbolju zaštitu od UV zraka i slobodnih radikala najbolje je da se kombinuje sa krema sa visokim SPF faktorom.

Vitamin B3 ili nikotinamid

Vitamin B je veoma moćan antioksidans pogodan svim tipovima kože, a njegovo najvažnije svojstvo je da štiti kožnu barijeru. Poboljšava tonus kože i umanjuje pojavu bora. Preporučuje se osobama koje pate od akni i rozacee jer pomaže kod upalnih procesa na koži.

Polifenoli

Polifenoli su raznovrsna grupa organskih jedinjenja i veoma moćni antioksidansi, koji se nalaze u zelenom čaju, voću i povrću. Imaju antinflamatorna i umirujuća svojstva, snažno štite od oksidativnog stresa i ubrzavaju zarastanje kože. Preporučuju se osobama sa osjetljivom kožom sklonoj crvenilu, aknama pa čak i osobama sa psorijazom.

Retinol

Kao derivat vitamina A, retinol prolazi u dublje slojeve kože i povećava proizvodnju kolagena u njoj te na taj način smanjuje bore i vraća koži punoću i čvrstinu. Pored toga, uklanja stare i izumrle ćelije sa površine kože i tako podstiče stvaranje novih, zdravih ćelije, što dovodi do regeneracije kože. Preporučuju se zreloj koži uz obavezno korištenje visokog SPF faktora.

Koenzim Q10

Ova supstanca stvara energiju i na taj način vraća koži zdraviji i jedriji izgled. Koenzim Q10 štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala, stimuliše ćelijsku aktivnost i pomaže da se zadrži vlaga na koži, te tako koža ostaje hidrirana, puna i glatka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here