HomeInspirativne pričeAdema Ada Varaga: Kavitacija je neinvanzivna metodu koja pomaže osobama sa viškom...

Adema Ada Varaga: Kavitacija je neinvanzivna metodu koja pomaže osobama sa viškom masnih naslaga

Razvijanjem efikasne medicinske tehnologije, sve je lakše doći do željenih rezultata kad su u pitanju mršanje i uklanjanje celulita bez operacija, rigoroznih mjera prevencije i korištenja medikamenata.

Adema Ada Varaga je vlasnica salona ADA od 2010. godine, koji se nalazi u Sarajevu u shopping centar Grbavica. Posao kozmetičarke obavlja od 1998. godine nakon završetka škole u Zagrebu. A velika ljubav od malih nogu prema ovom poslu donijela joj je veliki uspjeh i mnoštvo zadovoljnih klijenata širom zemlje.

Usredotočenost na kvalitetu i individualan pristup prema svakom klijentu predstavlja njihovu profesionalnost i srdačnost. Njihovo stručno usavršavanje i praktično primjena novih kozmetičkih metoda uljepšavanja i tretiranja, stvorilo je veliki krug stalnih i povremenih klijenata. U salonu nude sve kozmetičke usluge kao što su: tretmani lica, manikir, pedikir, masaže, njega tijela, depilacije, šminkanje, solarijum, kao i sve kozmetičke edukacije.

Predstavljam vam kavitaciju – potpuno neinvanzivnu metodu koja pomaže osobama sa viškom masnih naslaga i celulitom da ih se što prije riješe bez ožiljaka od rezova i postoperativnog mirovanja. Usljed svoje efektivnosti, kavitacija je postala jako popularna jer je nehirurška metoda za uklanjanje celulita i ne iziskuje strogu predoperativnu pripremu.

Korištenjem uređaja za kavitaciju, energija ultrazvučnog talasa se tokom tretmana usmjerava na tačno određenu dubinu u tkivu, što osigurava precizno razbijanje masnih ćelija pri čemu površina kože, mišići, nervi i tetive mišića ostaju netaknute. Dio razbijenih masnih ćelija se zadržava u organizmu, a ukoliko osoba ne praktikuje bavljenje fizičkim aktivnostima nakon kavitacije, te masne ćelije se mogu nagomilavati u drugim djelovima tijela.

Da li je kavitacija bezbjedna?

Ultrazvučna kavitacija je jako bezbjedna terapijska metoda. Tokom samog tretmana, proces je potpuno bezbolan i pacijent se osjeća komforno.

Kada masne ćelije počinju sa razgradnjom, pacijenti mogu imati povišenu tjelesnu temperaturu ili nelagodnost u djelu tijela gdje je rađena kavitacija – razlog tome je oslobađanje energije i detoksikacija organizma. Iako je kavitacija efikasna, osobe bi trebalo da i nakon sesije konzumiraju hranu bogatu vlaknima i da se pridržavaju zdravog režima ishrane. Pijenjem vode, osoba pomaže jetri da lakše metaboliše mast – samim tim je i proces gubitka masnih ćelija uspješniji.

Kavitacija se koristi za:

 – razbijanje masnih ćelija u predjelu stomaka, bokova, koljena, zadnjice;

 – smanjenju naslaga celulita;

 – poboljšanje kvaliteta kože i tkiva ispod kože;

 – poboljšanje cirkulacije;

 – hranjenje kože.

Kavitacija se provodi sistemski – jedna sesija traje 40 minuta, potrebno je sprovesti između 6 i 10 sesija, a razmak između njih bi trebalo biti najmanje 3 dana. Jedan tretman smije maksimalno da traje do 60 minuta, ukoliko se koristi duže, nema korisnih efekata.

Kavitacija je metoda koja zahtjeva više od jednog tretmana. Broj tretmana varira od starosti pacijenta, opšteg zdravstvenog stanja i ukupnog broja masnih ćelija kog osoba želi da se riješi. Na kraju, treba biti realan i objektivan te ne očekivati vanserijske rezultate ukoliko pored kavitacije ne postoji redukovana ishrana niti bilo kakav vid fizičke rekreacije. Neželjeni efekti su rijetki, ali se mogu javiti otok dijela tijela koji je podvrgnut kavitaciji kao i crvenilo. Ovi neželjeni efekti koje izaziva dana ili nedelja. Neke osobe mogu imati povećanu potrebu za mokrenjem koja je posljedica detoksikacije organizma.

Kontraindikacije za kavitaciju

Prije same kavitacije, osoba mora da donese doktoru svoju medicinsku dokumentaciju. Trudnicama i ženama koje pate od epilepsije se kavitacija nikako ne preporučuje. Također, ukoliko je regija tijela inficirana, ukoliko osoba boluje od tumora ili dijabetesa, ili ukoliko ima ugrađen pejsmejker – ne bi trebalo da se podvrgne kavitaciji. Osobe sa metalnim dijelovima u sebi (kuk, zalizak) nisu pravi kandidati za liposukciju također. Osobama sa oslabljenom jetrom se ne savjetuje primjena kavitacije jer bi bila neefikasna uslijed oštećenja jetre, jetra nije u stanju da do kraja izmetaboliše masne kapljice, tako da bi kao posljedica mogla da se javi čak i masna jetra.

Kavitacija za celulit

Nakon puberteta, oko 90 posto žena počinje da dobija celulit na nogama. Pored nogu, celulit se može javiti i na stomaku, rukama i zadnjici. Celulit se opisuje kao “pomorandžina kora” koja narušava estetski izgled dijela tijela na kome se nalazi. Savremena metoda uklanjanja celulita jeste ultrazvučna kavitacija. Ultrazvučnom kavitacijom, masne naslage ispod kože počinju da se razgrađuju onda se vježbama pospješuje potpuno uklanjanje masnih prirodnim putem i adekvatnim fizičkim ćelija iz organizma.

Da bi kavitacija za celulit bila uspješnija, savjetujemo vam:

  • redovno masirati predio kože ispod kojeg je celulit, to će poboljšati cirkulaciju tog dijela tijela;
  • dižite tegove i radite vježbe za istezanje zadnjice i nogu – ovo će jačati mišiće ispod kože;
  • izbjegavati masnu i kaloričnu hranu;
  • hidrirajte se unosom dovoljne količine vode.

Kavitacija – rezultati i iskustva

Osnovni princip kavitacije se zasniva na sesijama i na redukovanoj ishrani i bavljenju fizičkim aktivnostima između sesija. Iskustva i rezultati zavise i od ishrane i fizičke aktivnosti. Kavitacija daje odlične rezultate, ali kratkoročne – ukoliko je osoba nakon tretmana nastavila da se hrani pogrešno ili nastavila sa pasivnim stilom života, masne naslage će se brzo povratiti.

Ukoliko osoba ima više od 30 % viška tjelesne težine u odnosu na visinu, kavitacija će biti manje uspješna. Kavitacija je najefikasnija kod osoba koje su prosječne tjelesne težine, koje su uračunljive i sposobne da nastave sa planom mršavljenja, kao i osobe koje imaju dobar hormonski balans.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE