HomeKosaZašto neka ravna kosa ne zadržava napravljene uvojke?

Zašto neka ravna kosa ne zadržava napravljene uvojke?

Trudite li se napraviti lokne na svojoj kosi, ali se oni jednostavno isprave? Niste jedini. Uvojci koji traju na ravnoj kosi čini se nerealističnim i gotovo nevjerovatnim – poput bajke.

Ali nisu u pitanju samo geni – postoji nekoliko razloga zašto se vaši uvojci isprave u roku od sati ili čak minuta. 

Niste podesili dobru temperaturu 

Ne koristite previsoke temperature. To može uzrokovati zatvaranje kutikule dlake koja se tako ravna i ne zadržava uvojak. Također ne želite da temperatura bude preniska jer onda nećete imati dovoljno toplote da napravite uvojak. Eksperimentišite s temperaturom jer različite mogu imati učinka na različitim temperaturama. 

Proizvodi koje koristite za kosu 

Važno je da ne koristite proizvode za kosu koji stvaraju nakupine na dlakama zbog čega su one teže i koje se teško uvijaju. Silikoni u mnogim proizvodima su česti uzročnici jer čine kosu težom i sjajnijom, ali se ona zato teže uvija. 

Trebate češće ispirati 

Čak i ako već koristite kvalitetne proizvode, važno je da dobro isperete kosu nakon šamponiranja. Ukoliko je dobro ne isperete na njoj će se nakupiti ostaci i nastat će masne naslage, koje će biti poput barijere. 

Koristite pogrešni sprej za kosu 

Da, sprej treba nanijeti nakon uvijanja, ali je važna i njegova formula. Mora biti suha, a ne vlažna jer će to samo dodati težinu uvojku. 

Dirate uvojke prije nego što se ohlade

Ako češljate ili dirate uvojke dok su još uvijek topli neće se zadržati. Pustite da se ohlade, zadržite ih šnalama ili nečim drugim dok se ne ohlade. 

Možda se trebate ošišati

Ako vam je kosa prirodno kovrdžava, ali više nije kao što je nekad bila – možda je vrijeme za skraćivanje. Ako je kosa preteška, uvojci se teško zadržavaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE