Ajla Čengić Rahmović: „Realni svijet VS Instagram“

0

Standardi ljepote su postavljeni na najviši mogući level, skoro nedostižan. Kylie i Kim su djevojke čija lica su pripremljena za scenu, savršeno oblikovana i koja mogu da ispune i najveća očekivanja beauty industrije, ali to mi nismo.

Ajla Čengić Rahmović, profesionalni vizažist

Ajla Čengić Rahmović, magistar je poslovne administracije, po zanimanju profesionalni vizažist i majka jednog predivnog dječaka. Od osnovne škole je prati neprestana želja za uljepšavanjem sebe ali i drugih, u ćemo se najviše i pronalazi. Nada se da će biti u mogućnosti još dugi niz godina da ispunjava želje svojih predivnih klijentica.

Svakako smatramo da je ova tema veoma važna za razgovarati a mi smo našli našu sugovornicu, Ajlu Čengić Rahmnović. Neki će se možda složiti sa nama, neki možda imaju drugačije mišljenje i viđenje ove teme, ali svakako da se u obzir treba uzeti jedna stvar a to je realni svijet. Zbog prevelikog utjecaja instagram svijeta, djevojke se često zaborave da svaka koža ima svoju teksturu i da se ne može pobjeći od toga bez dodatnih filtera, prekomjernih filera i savršeno obrađenih slika.

Draga Ajla recite nam koliko ste već dugo u beauty industriji, te na šta ste najviše ponosni kada pogledate iza sebe?

Od osnovne škole pa sve do danas je trnovit put koji stoji iza ovoga što je izgrađeno danas. Od stavljanja sjena sa onim malim četkicama što su dolazi uz palete, nanošenja tri sloja maskare i pretjeranog uvijanja trepavica, pa sve to bijelih usana i crnih obrva je nešto što je obilježilo naša djetinjstva. Na svu sreću, mnogo se stvari promijenilo u posljednjih 15 godina. I sve te godine, trudila sam se da pratim beauty trendove održavajući prepoznatljiv standard svoga rada. Tri velika masterclass-a stoje iza mene i mog brenda Crystal Beauty. Dva masterclass-a su održana u hotelu Hills gdje sam bila organizator zajedno sa kolegicom, a treći je održan u Swissotelu Sarajevo, gdje sam pored organizatora bila i live edukator. Period navedena tri masterclass-a je jedan od najljepših perioda moga rada, zajedno sa bezbroj urađenih spotova, fashion week-ova, takmičenja ljepote i mnogih drugih zanimljivih dešavanja.

Razgovarali smo na temu „Realni svijet VS Instagram“. Spomenuli ste da djevojke jako često dođu sa željom da izgledaju kao Kylie Jenner i Kim Kardashian. Da li smatrate da djevojke/žene traže nemoguće i da previše žive u nestvarnom vremenu?

Zar svi ne tražimo nemoguće? Zar se nekada ne uhvatimo kako mislimo u sebi da smo mogli uraditi nešto bolje, nešto drugačije? Takva je i ova industrija. Standardi ljepote su postavljeni na najviši mogući level, skoro nedostižan. Kylie i Kim su djevojke čija lica su pripremljena za scenu, savršeno oblikovana i koja mogu da ispune i najveća očekivanja beauty industrije. Međutim i njihova koža, njihove pore i bore su stvarne, kao i sama tekstura kože. Zbog prevelikog utjecaja instagram svijeta, djevojke se često zaborave da svaka koža ima svoju teksturu i da se ne može pobjeći od toga bez dodatnih filtera, prekomjernih filera i savršeno obrađenih slika.

Koliko je instagram svijet zaludio djevojke, koje više ne razlikuju realnost od nekog instagram influensera kada je u pitanju make up?

Došli smo do trenutka u kojem smo zaluđeni za nestvarnim, nedodirljivim, nemogućim. Do trenutka kada je jedan influenser spreman napraviti reklamu za sve i svašta, pogotovo reklamu koja nije realna. Tako se stvaraju takozvane nove face, bez ikakvog prethodnog iskustva i realnih sposobnosti. Samim tim, koliko god je Instagram idealna platforma za promociju rada, toliko je platforma spremna da proguta sve sto nije rađeno po mjeri savršenstva.

Recite nam svoje mišljenje kao profesionalac, kako na najlakši način objasniti klijentima da živimo u realnom svijetu gdje nažalost svakodnevno nismo u mogućnosti obilaziti klinike i estetske centre kako bi koža bila spremna za savršen make up, kao kod influensera ili poznatih ličnosti?

Svakodnevna priča, mnogo truda i rada su potrebni. Skoro je nemoguće objasniti klijentima da mi, “normalni ljudi”, ne možemo izgledati kao ovi koji su nam nametnuli ovakav standard ljepote. Čak ni oni ne izgledaju tako. Trudimo se da objasnimo da je beauty industrija jedna izuzetno obimna industrija koja raste iz dana u dan, te da je najbolji način da se nosimo sa novim vrijednostima ljepote to da budemo svjesni sebe, svojih mogućnosti i da se trudimo svakodnevno raditi na sebi, kako izvana, tako i iznutra.

Kako na najbolji način čuvati svoju kožu i blistav ten, kako bi šminka lijepo „legla“ na lice?

Koje savjete imate za naše čitaoce?

Toplo preporučujemo svojim klijentima da barem dva puta godišnje izdvoje vrijeme da svoju kožu oporave koristeći neki od tretmana kod školovanih kozmetičara, a da redovnim kućnim održavanjem postignu savršen efekat. Redovito i detaljno skidanje šminke je najbolji lijek za mladolik izgled u kombinaciji sa zdravom ishranom. Profesionalno šminkanje nije isto što i šminka za svaki dan, samim tim i priprema lica mora biti malo detaljnija. Preporučujemo skidanje viška dlačica sa lica par dana prije tretmana radi mogućeg crvenila, a noć prije detaljan piling lica. Ujutro se ne preporučuje korištenje ikakvih dodatnih krema ili baza da bi se mogao postići potpuni efekat kvalitete profesionalnog šminkanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here