Bojana Zec: Želite li postati lash tehničar?

0

Za djevojke koje ozbiljno pristupe ovom poslu, slobodno mogu reći, da ovo zanimanje može postati osnovno zanimanje i da će uvijek biti popularno u svijetu Beauty industrije.  

Piše: Bojana Zec, internacionalni lash edukator

Bojana Zec je internacionalni lash edukator i prije 8 godina zakoračila je u svijet trepavica. Rad sa trepavicama je složen ali i kreativan, to je bio jedan od razloga da krene da se u ovom pravcu više usavršava. 

Godinama je bila učesnica mnogih edukacija i takmičenja u zemlji i inostranstvu, da bi danas imala status internacionalnog edukatora. Licencu za edukatora stekla je u Budimpešti, a trenutno radi u Crystal nails-u kao Lux lash edukator i vlasnica je salona B room trepavice. Razgovarali smo o tome kako i šta treba proći kako bi postali lash tehničar, te u narednim redovima ukoliko i vi želite to postati, pročitajte razgovor koji smo imali sa Bojanom Zec.

Želite li postati lash tehničar?

Svako ko se želi baviti ovim poslom treba znati da se ne radi o jednostavnoj, odnosno laganoj tehnici. Izgleda mnogo jednostavnije, nego što zapravo jeste.

Svaki tehničar mora imati osnovnu (baznu) edukaciju na kojoj se prolaze sljedeći sadržaji:

  • Teoretski dio, 
  • Tehnika za klasične ekstenzije,
  • Teorija o prirodnim trepavicama,
  • Teorija o ljepilu,
  • Higijena i dezinfekcija, 
  • Potreban materijal za rad,
  • Maping,
  • Održavanje trepavica 
  • Vježbanje na modelu klasičnih trepavica (tehnika 1:1).

Poslije ove tehnike dolazi volumen tehnika, koja je mnogo složenija i teža za rad. Mnoge djevojke odustaju upravo zbog težine rada ove tehnike.

Razlog je veoma jednostavan, potrebno je stotine sati vježbanja (dnevno 3-4h) i strpljenja kako bi se savladala ova tehnika.

Malo je onih koji se pridržavaju svih pravila i istraju u pravilnom radu što možemo svakodnevno vidjeti na ženama. Trepavice koje liče na „metle“ imaju previše ljepila i previše trepavica kako bi što duže trajale i to je jedna od najčešćih grešaka.

Loša nadogradnja nije samo da ružno izgleda, već može i trajno oštetiti prirodne trepavice i izazvati razne infekcije oka. Za djevojke koje ozbiljno pristupe ovom poslu, slobodno mogu reći, da ovo zanimanje može postati osnovno zanimanje i da će uvijek biti popularno u svijetu Beauty industrije.  

Prvi korak ka dobrom poslu je, prije svega, odabir kvalitetne edukacije i kvalitetnog materijala jer je najbitnije u startu naučiti pravilno i postaviti standardne te se kasnije usavršavati.

Živimo u svijetu gdje ljudi žele da budu poznati u svom radu preko noći, ali u ovom slučaju to nije moguće jer je to zanat koji se uči godinama te se kvalitetni radovi mogu očekivati tek nakon par mjeseci konstantnog vježbanja. Bez dobre osnove i prakse, nema ni kvalitetno odrađenih trepavica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here