Ajla Džambo Terzić: Da bi vaš make up izgledao lijepo i uredno potrebno je odabrati pravu nijansu pudera

0

Pored pudera, dobar bronzer i rumenilo su takođe važne stavke jer lice treba utopliti bronzerom i rumenilom naglasiti njegov sjaj i blistavost.

Ajla Džambo Terzić, make up artist, marketing menadžer

 Ajla Džambo Terzić rođena je 16.03.1998. godine u Gračanici. Završila je Gimnaziju “Dr. Mustafa Kamarić” u Gračanici, a nakon toga Ekonomski fakultet u Sarajevu, smjer Marketing. I ako je završila ovaj smjer pored posla makeup artiste trenutno radi u komercijalnom sektoru firme koja se bavi prodajom građevisnkog materijala.

 Da se mogu kombinovati dva posla itekako mogu. Dokaz za to je Ajla Džambo Terzić s kojom smo razgovarali o make up poslu, a Ajla nam je otkrila i kako joj posao marketing menadžera pomaže u poslu make up-a. Više vam donosimo u nastavku.

Za početak nam recite nešto više o sebi i Vašem salonu? Koje sve usluge nudite?

S obzirom da ne radim u branši vezanoj za marketing, fakultet mi je dosta pomogao da prosirim svoje vidike u poslovnom smislu, brže dolazim do novih kreativnih ideja koje bi se svidjele mojim klijenticama i koje bi sigurno pomogle da moj posao dođe na jedan veći nivo. Trenutno sam okrenuta samo poslu makeup artiste ali u dogledno vrijeme planiram svoju ponudu obogatiti drugim tretmanima, pa sve to objediniti u jednu cjelinu kako bi na jednom mjestu djevojke imale sve usluge koje žele za sebe (šminka, frizura, pedikura, manikura i sl.).

Vi ste profesionalni šminker, recite nam kako izgleda Vaš jedan radni dan?

S obzirom da živim u gradu u kojem se uglavnom usluga makeup artiste traži za neke važne događaje (svadbe, rođendani, slavlja, mature i sl.) i ta dešavanja su uglavnom petkom, subotom i nedjeljom, tim danima sam sa svojim klijenticama od ranih jutarnjih sati do 3-4 sata poslijepodne jer sve djevojke većinom žele rano termine za svoj makeup, pa moj radni dan kreće uglavnom u 7:00. Imala sam par slučajeva kada djevojke trebaju rano stići u drugi grad udaljen preko 100km pa smo termine pravile i od 5:00 sati. Meni nije problem ustati rano i odraditi termine tako rano, jer zadovoljstvo i sreća klijentice je nešto što opravdava i olakšava sve to.

Šta je ono što biste izdvojili kao „najvažnije“ prilikom nanošenja make up-a?

Da bi Vaš makeup izgledao lijepo i uredno potrebno je odabrati pravu nijansu pudera, pravilno nanijeti puder ( ja to radim sa beauty blenderom), jer blender pokupi sav višak proizvoda sa lica, a na licu utapka i lijepo zagladi puder. Važno je da je blender vlažan kako ni bi previše proizvoda upio u sebe. Pored pudera, dobar bronzer i rumenilo su takođe važne stavke jer lice treba utopliti bronzerom i rumenilom naglasiti njegov sjaj i blistavost. Zbog toga biram bronzere toplijeg tona i rumenila koja u sebi imaju sitne šljokice i boju korala. Kada ta 3 proizvoda odaberete i nanesete na pravi način, ostatatak makeup-a je lako ukombinovati.

Što se tiče proljetnih boja, koje su to nijanse koje najviše preferiraju Vaše klijentice?

Klijentice uglavnom dolaze sa sličnim zahtjevima. Često prilikom dolaska na svoj termin pripreme fotografiju željenog makeup-a. Potrebno je naglasiti djevojkama prilikom izrade makeup-a da i ako uradimo istu šminku kao sa fotografije to na njihovom licu ne može izgledati identično jer je oblik lica, očiju, usana, obrva… različit kod svih žena, pa samim tim i makeup mora izgledati drugačije. Zbog toga sa svojim djevojkama uvijek nađem kompromis, uradimo makeup u boji po njihovoj želji, ali prilagođen njihovom licu. Uglavnom sve djevojke traže makeup u zemljanim tonovima kombinacija smeđe, zlatno, bež, crno…, ali ima i onih koje se prepuste u moje ruke i kažu da makeup odradim onako kako mislim da će im najbolje pristajati.

Poruka za naše čitaoce i ujedno savjet za sve djevojke/žene kada je u pitanju make up.

U svakom poslu potreban je balans, umjerenost, volja i upornost pa tako i kod posla makeup artiste. Ja pravim balans kako kod izrade makeup-a tako i između dva posla koja radim. Ako nesto istinski volite i zelite da se bavite tim pronaći ćete idealan balans da sve stignete na vrijeme,da konstantno učite, a da opet ništa drugo ne trpi, to je ono sto me obrazovanje na fakultetu naucilo.Kada ste u svemu umjereni to je siguran korak ka dobrom rezultatu, tako je i sa samim makeup-om, ako sve radite umjereno, koristite umjereno proizvode i ne pretjerujete ni sa čim vaša šminka sigurno mora biti lijepa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here