Aldijana Tahirović: Oralno zdravlje je sastavni dio cjelokupnog zdravlja

0

Oralno i opšte  zdravlje usko su povezani. Zapravo, loša higijena neće naštetiti samo oralnom zdravlju već se problemi mogu prošiti i na ostale organe. Također, bakterije koje se nakupe u usnoj šupljini mogu se inhalirati ili putem krvi dospjeti do okolnih organa i izazvati oboljenje.

U razgovoru s doktoricom dentalne medicine Aldijanom Tahirović, ističemo njen nevjerojatan entuzijazam i strast prema stomatologiji. Ona nije samo stručnjakinja u svom području, već je i osoba koja želi pružiti vrhunsku stomatološku njegu i podršku svojim pacijentima. Fokusiramo se na njen početak, inspiraciju za osnivanje vlastite ordinacije te na važnost oralnog zdravlja za opće dobrobiti pacijenata. Također, ističemo njen savjet o prevladavanju straha od stomatoloških posjeta te naglašavamo koliko je važno uspostaviti povjerenje između stomatologa i pacijenta. Kroz intervju, doktorica Tahirović poziva pacijente da daju prioritet svom oralnom zdravlju kako bi očuvali zdrav i lijep osmijeh koji traje.

Intervju: Aldijana Tahirović, doktorica dentalne medicine

Za početak recite nam nešto više o sebi.

Ja sam Aldijana Tahirović, doktorica dentalne medicine. Studij sam završila na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stekla zvanje doktora dentalne medicine. Nakon završetka fakulteta, stekla sam višegodišnje iskustvo rada u dvije privatne stomatološke ordinacije, gdje sam kontinuirano usavršavala svoje vještine i znanje iz oblasti dentalne medicine.

Recite nešto o Vašim počecima i kako se zapravo rodila ljubav prema ovom poslu?

Inspiracija za otvaranje svoje ordinacije proistekla je iz mog dubokog uvjerenja da mogu pružiti vrhunsku stomatološku njegu i brigu pacijentima na način koji je holistički, personalizovan i posvećen njihovim individualnim potrebama. Tokom rada u prethodnim ordinacijama, shvatila sam važnost individualnog pristupa svakom pacijentu i želju da kreiram okruženje gdje će se pacijenti osjećati podržano i dobrodošlo.

Ordinaciju „Dental Concept“ otvorila sam sa vizijom da postavim nove standarde u pružanju stomatološke usluge, fokusirajući se na kvalitet, stručnost i brigu o pacijentima. Želim da moja ordinacija bude mjesto gdje će pacijenti dobiti ne samo vrhunsku stomatološku njegu, već i podršku, razumijevanje i osmijeh koji će im uliti samopouzdanje i zadovoljstvo. Kroz svoj rad želim da inspirišem i motivišem ljude da vode  računa o svom oralnom zdravlju i da im pružim najbolju moguću njegu kako bi im omogućila zdrav i lijep osmijeh koji traje.

Kako se može pravilno brinuti o zubima kod kuće između redovnih posjeta stomatologu?

Kako bi održavali zdravlje usne šupljine vrlo je važno voditi adekvatnu oralnu higijenu. To podrazumijeva redovno i temeljito pranje zuba minimalno dva puta dnevno. Savjetujem upotrebu četkica sa mekanim vlaknima (soft ili ultra soft) kako ne biste oštetili caklinu zuba i desni. Četkanje treba da traje minimalno 2 minute, laganim kružnim pokretima. Izbjegavajte grube pokrete i prevelik pritisak na zube. Klasičnim četkanjem zuba uklanjate naslage sa 60% zubnih površina, dok je za uklanjanje plaka sa međuzubnih prostora potrebno koristiti konac i interdentalne četkice. I naravno, osigurajte izbalansiranu prehranu te smanjiti unos šečera i slatkiša. Na Instagram profilu naše ordinacije možete naći edukativne videe za česte nedoumice povodom oralog zdravlja.

Koje su najčešće zablude ili mitovi koje ljudi imaju o oralnoj higijeni i zdravlju zuba?

Postoji jako puno mitova ili zabluda u stomatologiji. „Što jače četkate zube to su čistiji.“ Pretjerano snažno četkanje zuba može oštetiti zubnu caklinu i desni, dovodeći do problema poput povlačenja desni i osjetljivosti zuba.„Bijeli zubi su uvijek zdravi zubi.“ Iako bijeli zubi mogu izgledati zdravo, boja zuba ne mora uvijek biti pokazatelj zdravlja. Zubi mogu biti zdravi iako nisu besprijekorno bijeli, dok istovremeno mogu postojati zdravstveni problemi iako zubi izgledaju bijelo.

Koja su najčešća oboljenja sa kojima se pacijenti javljanju u ordinaciju?

Karijes predstavlja najčešće oboljenje zuba uzrokovano djelovanjem bakterija koje proizvode kiseline koje oštećuju zubnu caklinu.Gingivitis je upala desni koja se obično javlja kao rezultat nakupljanja plaka oko zuba. Manifestuje se crvenilom, otokom i krvarenjem desni. Parodontitis je ozbiljnije stanje od gingivitisa, koje se karakteriše upalom tkiva oko zuba, gubitkom koštane mase i povlačenjem desni. Može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi na vrijeme.

Kako stomatološke usluge doprinose općem zdravlju i dobrobiti pacijenata, osim očuvanja zdravlja zuba?

Oralno i opšte  zdravlje usko su povezani. Zapravo, loša higijena neće naštetiti samo oralnom zdravlju već se problemi mogu prošiti i na ostale organe. Također, bakterije koje se nakupe u usnoj šupljini mogu se inhalirati ili putem krvi dospjeti do okolnih organa i izazvati oboljenje. Tokom rutinskih stomatoloških zahvata mogu se otkriti rani znakovi sistemskih bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i određene vrste  karcinoma. Mnoga sistemska oboljenja se manifestuju na sluznicama u vidu oralnih lezija, krvarenja desni te mogu ukazivati na zdravstvene probleme koje zahtjevaju detaljniju medicinsku pomoć. Pravilna funkcija žvakanja neophodna je za adekvatnu probavu i apsorpciju hranjivih materija. Izgled zuba i osmijeha značajno utiče na samopouzdanje i zadovoljstvo .

Kako biste preporučili pacijentima da prevladaju strah od stomatoloških posjeta? 

Mislim da je najbitnije uspostavljanje povjerenja između pacijenta i stomatologa. Pronaći stomatologa koji  vas razumije, koji je empatičan i strpljiv, spreman saslušati vaše strahove i raditi sa vama na rješavanju istih. Također, važno je ići korak po korak, odnosno raditi neke jednostavnije procedure kao što su čišćenje zuba, poliranje dok se pacijent ne navikne na atmosferu i stomatolga.

I za kraj, šta biste savjetovali pacijente?

Oralno zdravlje je sastavni dio cjelokupnog zdravlja, nadam se će vas uvidi koje steknete iz ovog intervjua inspirisati da date prioritet vašem zdravlju i potražite najbolju njegu za sebe, isto tako da će vas motivisati da poduzmete korake za održavanje zdravog osmijeha. Osmijeh se smatra jednom od najatraktivnijih osobina koje osoba može posjedovati. Istraživanja su pokazala da čin osmijeha može izazvati oslobađanje endorfina, koji je odgovoran za to da se osjećamo sretno te da smanjimo nivo stresa. Nikada ne podcjenjujte moć osmijeha. Ne radi se samo o estetici, radi se o tome da prihvatite ono što jeste i zračite samopouzdanjem iznutra. Dakle, dok krećete na ovo putovanje kroz carstvo stomatologije zapamtite da je vaš osmijeh odraz unutrašnje ljepote i snage.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here