Slobodan Gutović: Hidžama je alternativni medicinski postupak koji eliminisanjem zaostale limfe i biološkog otpada omogućava moćnu detoksikaciju organizma

0

 Vodim se time da je u svemu što radim najbitniji dobar pristup, a kada se bavite poslom kojim se bavim ja trudite se da svemu pristupate što profesionalnije i medicinski osvješćenije. Vjerujte, i kozmetologija kao fizioterapija i hidžama podjedanko zahtijeva ozbiljan medicinski pristup, a glavna prednost su svakako naši zadovoljni klijenti.

Piše: Slobodan Gutović, diplomirani fizioterapeut i hidžama terapeut

Slobodan Gutović je diplomirani fizioterapeut i hidžama terapeut. Fakultet Medicinske rehabilitacije je završio u Banjoj Luci. Nakon završetka studija pohađao je mnogobroje edukacije iz oblasti fizikalne medicine i kozmetologije. Vlasnik je dvije ordinacije fizikalne medicine u kojima se pored usluga iz ove oblasti i hidžame nude i najsavremeniji kozmetološki tretmani. Slobodan je licencirani edukator iz ovih oblasti.

U razgovoru sa Slobodanom Gutovićem, vlasnikom Fizio Centra Trebinje, otkrivamo sve tajne hidžame – alternativnog medicinskog postupka koji je sve popularniji u medicinskim krugovima. Slobodan nas vodi kroz svijet hidžame, objašnjavajući njezine benefite, indikacije i svoje lično iskustvo koje ga je inspirisalo da se posveti ovoj oblasti. Osim toga, saznajemo kako je integrirao hidžamu u svoj rad i koje su prednosti medicinskog pristupa u kozmetologiji. Više pročitajte u nastavku.

Za početak nam se predstavite.

Ja sam Slobodan Gutović, dilp. fizioterapeut i hidžama terapeut. Vlasnik sam Fizio Centra Trebinje u okviru koga pored usluga fizikalne medicine i hidžame  nudimo i usluge iz oblasti kozmetologije. Takođe, edukator sam iz oblasti hidžame i kozmetologije. 

Šta je hidžama?

Hidžama je alternativni medicinski postupak koji eliminisanjem zaostale limfe i biološkog otpada omogućava moćnu detoksikaciju organizma. Pored toga hidžamom se mogu riješiti ili umanjiti mnogobrojne zdravstvene tegobe.

Koji su benefiti nakon izvođenja hidžame?

Oslobađaju se zaostala limfa i krv, biološki otpad, nerazgrađeni produkati metabolizma, autoantitijela kao i različiti toksini, a naročito kod osoba koje su izložene stresu i vode neuredan način života. Eliminisanjem ovih produkata poboljšava se protok krvi u perifernoj cirkulaciji i ishrana tkiva, a nervni završeci se oslobađaju od pritiska. U konačnici dolazi do prestanka ili smanjenja tegoba zbog kojih se pacijent javio, jačanja imuniteta i detoksikacije organizma.

Ko izvodi hidžamu i u kakvim uslovima?

Hidžamu izvodi medicinski obučen terapeut u uslovima koji poštuju sve kriterijume sepse i antispese. Hidžamu možemo svrstati u domen mikrohirurgije, tako da ljudi trebaju voditi računa da tretman izvode kod medicinskog lica sa dovoljnim iskustvom u adekvatnim uslovima.

Da li je tretman bolan i da li postoji period oporavka?

Tretaman nije bolan. Pravljenjem vakuuma na koži anesteziramo nervne završetke u njoj, pa pacijent ne osjeća bol. Ne postoji period oporavka. Potrebo je dva dana nakon izvođenja tretmana izbjegavati masnu hranu i mliječne proizvode.

Koje su indikacije za izvođenje hidžame?

Indikacije su: glavobolje, migrene, bol u leđima, napetost mišića, hroničan umor, nesanica, povišen krvni pritisak, povišene masnoće, alergije, česte prehlade… Međutim, hidžamu je najbolje izvoditi kao preventivnu mjeru kako bismo spriječili nastanak gore navedenih tegoba i očuvali jak imuni sistem. Često volim da spomenem jednu ozbiljnu studiju iz Irana kojom je dokazano da kod pacijenata sa dijabetesom nakon izvođenja hidžame nivo holesterola značajno opada, a takođe se poboljšavaju i nalazi tromjesečnog šećera u krvi. U ovom slučaju hidžama neće eliminisati ovo oboljenje, ali će značajno povećati kvalitet života i olakšati tegobe kod ovih pacijenata.

Kako ste odlučili da se bavite hidžamom?

Prije desetak godina sam imao problema sa čestim prehladama nastalim kao posljedica oslabljenog imuniteta. Čuo sam za hidžamu i odlučio joj dati šansu. Koliko sam bio zadovoljan efektima tretmana potvrđuje i činjenica da sam nakon toga odlučio i sam postati hidžama terapeut. Kao hidžama terapeut radim već deset godina, a takođe sam postao i edukator iz ove oblasti.

Kako ste uspjeli integrirati hidžamu u svoj rad u Fizio Centru i kako je to doprinijelo Vašoj praksi?

Pored hidžame, u Fizio centru dostupan je veliki broj terapijskih protokola iz oblasti fizikalne medicine. Ako uzmemo u obzir indikacije za hidžamu jasno je da je ona dodatno obogatila našu ponudu i povećala broj zadovoljnih klijenata. Cilj našeg koncepta “Fizio Centar” je pružiti ljudima što bolju i kvalitetniju ponudu, ali svakako kroz edukacije i prenijeti naše znanje na ostale kolege i sve one koji su željni učenja. 

Pored toga u Fizio Centru bavite se i kozmetologijom, koje su glavne prednosti uvođenja medicinskog znanja u kozmetološku praksu?

Vodim se time da je u svemu što radim najbitniji dobar pristup, a kada se bavite poslom kojim se bavim ja trudite se da svemu pristupate što profesionalnije i medicinski osvješćenije. Vjerujte, i kozmetologija kao fizioterapija i hidžama podjedanko zahtijeva ozbiljan medicinski pristup, a glavna prednost su svakako naši zadovoljni klijenti. Takvim pristupom izbjegavate mnogobrojne greške i neželjene reakcije koje mogu nastupiti, a veoma su česte ukoliko osoba koja izvodi tretmane nije adekvatno posvećena i edukovana.

Po čemu su edukacije u Fizio Centru drugačije u poređenju sa tradicionalnim kozmetičkim školama?

Posvećenost, medicinska osviješćenost i medicinski pristup, praktičan rad i vježbanje, te apsolutna dostupnost i otvorenost sve sa ciljem napretka polaznika naših edukacija.

Za kraj, poruka za naše čitaoce?

Želio bih da pozdravim sve Vaše čitaoce! Nadam se da ćemo imati priliku da se družimo u našem Fizio Centru kako na tretmanima tako i na edukacijama.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here