HomeInspirativne pričeAvangardno iznenađenje na Sajmu BeautiFUL 20222 

Avangardno iznenađenje na Sajmu BeautiFUL 20222 

U modi, avangarda označava sve što nije konvencionalni trend, ono što nije trenutna visoka moda. Avangarda uzima inovativne tehnike, dizajne i materijale.

Piše: Đurđica Kotur

Đurđica Kotur, kreativni direktor Frizerske akademije Stella i tehnički edukator firme Tombolo-Komerc d.o.o Gradiška.

Njihov pristup koji koji je poseban, u ovom slučaju umjetnički oduševio je publiku Sajma BeautiFUL koji se održao u Sarajevu. Ekipa ispred kompanije Tombolo-Komerc na čelu sa Đurđicom Kotor, pripredili su avangardno iznenađenje. Radi se o nesvakidašnjim frizurama, koje možete vidjeti na FASHION TV-u i ovoga puta i na sajmu BeautiFUL. Donosimo vam galeriju fotografija i naravno razgovor sa Đurđicom koja je detaljno objasnila o čemu je riječ. 

Svaki sajam je izazov za izlagače, prilika za frizere da vide nešto novo, a za mene znači mogućnost da pokažem svoju inspiraciju, maštu, kreativnost i umijeće. Na bini štanda Tombolo-Komerc, koji je uvoznik velikog broja renomiranih brendova proizvoda za kosu i opreme za frizere, ja sam uradila kolekciju avangardnih frizura. 

S obzirom na to da smo na sajmu BeautiFUL2022 premijerno predstavili inovativnu liniju boja i proizvoda za kosu KAJANI style, modeli sa avangardnim frizurama su itekako privukli pažnju posjetiocima sajma. Na glavnoj bini sajma su posjetioci pored mojih modela sa avangardnim frizurama mogli da pogledaju radove učenika Frizerske akademije Stella i neke od zanimljivih KAJANI boja koje frizeri širom BiH već obožavaju zbog svoje inovativne formule koja neutrališe sve neželjene tonove nakon prosvjetljivanja, nudi čak 14 najtraženijih boja i garantuje izuzetnu postojanost pastelnih nijansi zbog visokog sadržaja proteina keratina u kremi koja vezuje pigment u dlaci, dok je arganovo ulje štiti i njeguje.

Meni kao frizeru je veoma važno da klijentima mogu ponuditi nešto novo, kvalitetno i zanimljivo. Kajani proizvodi su mi sad pravi raj za to. Isto tako volim kad izađem na binu da doživim da su gledaoci osjetili inspiraciju kroz moje frizure, da idemo naprijed, da se oslobodi kreativnost i pokaže šta sve može mašta uz malo volje i malo kose.

“Frizura za frizera je kao slika za umjetnika.”

Kada govorimo o avangardnim frizurama to su interesantni, vrhunski stilovi, najčešće viđani u nekim magazinima ili na hair-show događajima. Ultimativno, avangardna frizura pokazuje šta je sve moguće izraditi od kose.

“AVANT-GARDE je originalno francuski izraz koji se odnosi na prve čuvare, hrabri dio vojske koji ide ispred svih ostalih.”

U umjetnosti, avangarda se odnosi na sve novo, napredno, progresivno, upadljivo. U modi, avangarda označava sve što nije konvencionalni trend, ono što nije trenutna visoka moda. Avangarda uzima inovativne tehnike, dizajne i materijale. 

Kao što sam spomenula, avangarda se odnosi na nove, oštre ideje i eksperimentisanje. Kreativnost je ključ uspjeha.

U ovoj kolekciji sam koristila jake i pastelne, kontrastne boje, geometrijska tijela i oblike, različite strukture elemenata od kose, da bih postigla vizuelno napadan izgled. Elementi avangardnih frizura se izrađuju od kose uz pomoć laka za kosu, a ovog puta sam koristila sintetičku kosu, jer mi je bila potrebna odgovarajuća dužina i takva kosa je vrlo podatna za izradu ovakvih stilova frizura. 

Avangardni stil je idealan za ljude koji se ne boje eksperimentisati i izaći izvan standardnih okvira. U ovom stilu se sve fantazije mogu pretočiti u stvarnost, naravno uzimajući u obzir osnovna načela estetike, oblika lica, konstitucije modela i prilike za koju se frizura izrađuje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE