HomeLjepota"Baby kosa" - zašto nam raste?

“Baby kosa” – zašto nam raste?

Kad se skrati ciklus rasta, nova kosa jednostavno ne raste dugo kao ona koja pokriva ostatak naše glave.
Ako imate bebi kosu – te male dlačice koje strše iznad čela i koje JLO već s ponosom nosi čitavu svoju karijeru, nema sumnje da ste se upitali zbog čega one rastu i da li ih svi imaju.

Ispada da neki od nas jednostavno imaju genetičku predispoziciju za tančanje kose, i ti genetski faktori utječu na način na koji naša kosa reaguje na androgene, takozvane ‘muške hormone’.

Jeste li pomalo zbunjeni? Nastavite čitati!

Šta uzrokuje rast bebi kose?

„Bebi kosa raste kada faza rasta kose (anagen) postane kraća“, poručuje triholog David Salinger.

„Ti se inače dešava u nekoliko ciklusa.“

Kad se skrati ciklus rasta, nova kosa jednostavno ne raste dugo kao ona koja pokriva ostatak naše glave. Salinger kaže kako je bebi kosa česta kod žena koje su se nedavno porodile, iako je to inače samo kratkotrajno ako ih nisu prije imali.

On kaže kako pucanje kose može izgledati poput bebi dlaka, a do tog dolazi zbog trenja kose (na primjer ako dugo nosite zavezan rep) ili ako je pregrijavate ili nanosite hemikalije, ali poručuje i kako to ne bi trebalo spriječiti vremenom ponovni rast u regularnu dužinu.

Kako se riješiti bebi kose?

Ako se dobro brinete o kosi i ne želite izgledati kao JLO, Salinger kaže kako postoje tretmani.

„Terapija za genetičko tančanje kose cilja na smanjenje utjecaja androgena na kosu,“ on kaže.

Dodaje kako da je i dalji cilj da se smanji upala oko folikula dlake, i dok je bitno posavjetovati se s doktorom prije drastičnih tretmana, Salinger kaže kako određeni lijekovi (jedan od kojih se često koristi za liječenje glaukoma) može se nanijeti na liniju kose da bi se podržao rast.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE