Balans sunca i mjeseca u nama: Hatha joga predstavlja ravnotežu između dvije energije

0
445

Balans sunca i mjeseca u nama: Hatha joga predstavlja ravnotežu između dvije energije

Joga je zasnovana na zakonima prirode i sadrži ključ kojim se otvaraju područja mira, blaženstva i čuda

Piše: Lamia Peco, učitelj Hatha joge i joge sa esencijalnim uljima

 

Lamia Peco – Intenzivno se bavi praktičnim i duhovnim usavršavanjem te redovno praktikuje Yogu. U zadnjih 5 godina stekla je dodatno iskustvo i znanje Hatha Yoge u Joga centru Sundari Mostar. Za to vrijeme je učestvovala i prisustvovala raznovrsnim radionicama, predavanjima i seminarima o meditacijama, tehnikama disanja, ayurvedskoj medicini i fzičkim pokretima, koji su održavani u Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Predvodila je grupne časove Yoge, kao i individualne i privatne treninge. Završila je  instruktorski kurs Yoga Teacher 100 cc i obuku za učitelja Essential Yoge u svjetski priznatoj školi Yoga Allience International India School i vodi individualne časove Yoge.

Šta je Joga?

Joga je jedna od najšire poznatih i najviše primjenjivanih indijskih filozofskih sistema koja djeluje na sva tri nivoa čovjekovog bića: fizički,umni i duhovni. Joga potiče od sanskritske riječi yuj što znači ujediniti. To praktično znači jedinstvo tijela, duha i uma. Joga je  nauka koja je zasnovana na zakonima prirode i sadrži ključ kojim se otvaraju područja mira, blaženstva i čuda. Nastala je tako što su indijski mudraci imali za cilj da pomognu ljudima na svim aspektima njihovog bića, bez lijekova i drugih spoljašnjih sredstava. Osnivač joge filozofije je Pantadžali Maharši koji nije bio samo filozof i jogi, već i ljekar. On definiše jogu kao prestanak svih funkcija uma, učenje konroli promjena uma i postizanje stanja apsolutnog mira.

Pod pojmom Joge danas se podrazumijeva Hatha Joga (jedna od grana Joge) koja se bavi balansiranjem pozitivne i negativne energije od kojih je sačinjeno energetsko polje u kojem se nalazi život na zemlji. Njeno sanskritsko ime Ha-sunce i Tha-mjesec predstavlja ravnotežu između dvije energije putem fizičke kontrole kroz položaje tijela i tehnike disanja. Sastoji se iz praktičnih vježbi za tijelo asane – vježbe i položaji koji otklanjaju napetost  iz tijela i jačaju  oslabljenje dijelove  tijela i vježbi za  um pranajama(vježbe disanja ) i meditacija(dhyana).Pranajama predstavlja svjesno upravljanje dahom i uči nas da dišemo sporo i ravnomjerno da bi smirili um i pročistili nervni sistem. Meditacija(potpuna svjesnost)je univerzalni kosmički lijek koji jača um,povečava inteligenciju i sreču.Kroz meditaciju razvijamo svijest,tišinu i unutrašnji mir.

Kako se osloboditi stresa i napetosti kroz Jogu?

Živjeti u skladu sa samim sobom i sa svojom okolinom, želja je svakog čovjeka.U  mnogim područjima života, suočeni smo sa  većim fizičkim i psihičkim zahtjevima. Zbog toga sve više ljudi pati od fizičkih i psihičkih napetosti kao što su stres, nervoza i nesanica. Upravo u današnje vrijeme veliku vrijednost imaju metode i tehnike za poboljšanje zdravlja te postizanje fizičkog, mentalnog i duševnog sklada. Joga je put kojim ćete ponovno uspostaviti taj sklad i ravnotežu sami sa sobom i svojom okolinom. Redovitim praktikovanjem asana, pranajame i meditacije omogućujemo pozitivan i ispunjen pristup ka sreći, kreativnosti, ispunjenju i ostvarenju mentalnog potencijala u potpunosti. Cilj meditacije i različitih tehnika disanja je upravo to- da osoba pročisti fizički, mentalni i emocionalni aspekt svog bića.

Uticaj Joge na zdravlje?

Poboljšava cirkulaciju: vježbe opuštanja koje naučite na času joge pridonose boljoj cirkulaciji krvi kroz organizam. Posebno u vašim nogama i rukama. Osim toga, joga potiče širenje kisika u vašim ćelijama, što također doprinosi vašem zdravlju.

Poboljšava fleksibilnost: na prvom času joge možda nećete moći dotaknuti nožne prste bez da savijete noge u koljenima. Ali ako ste istrajni i redovno vježbate jogu, primjetit ćete da ste više fleksibilni. Osim toga, tada više nećete osjećatu bol koja se znala pojavljivati u kukovima, koljenima i ramenima.

Potiče zdravlje kostiju: određeni položaji pomažu u jačanju ruku, koje su posebno osjetljive na osteoporozu. Provedena istraživanja na ovom području su pokazali da joga povećava gustoću kostiju, jer ima sposobnost da snizi nivo kortizola koji utiče na zadržavanje kalcija u kostima.

Poboljšava mentalno stanje: meditacijom jačate mentalno zdravlje i time postajete otporniji na bolesti i stresne situacije u kojima se možete naći. Kada je vaš um miran i odmoran, tada ga fiziologija prati i podržava. Sjedite na neko mirno mjesto u položaju prekrštenih nogu, zatvorite oči, dlanove stavite na koljena i spojite palčeve i kažiprste. Zaronite duboko unutar sebe i istražujte unutrašnji svijet. To će vam pomoči da razvijete osjećaj zadovoljstva i kreativnosti, te poboljšate sposobnost prilagođavanja i prihvaćanja.

Šta postižemo kroz Jogu?

Joga je disciplina kojom postižemo harmoniju i sklad na energetskom nivou otklanjanjem negativnih čvorova koji blokiraju protok životne energije (prane) i dovodi naše tijelo  u ravnotežu. Istezanjem i zadržavanjem u joginskim položajima stimulišemo protok prane koja je neophodna za zdrav i ispunjen život. Kroz položaje putujemo nervnim sistemom i  emocijama koje proizvode organi od straha do sreće. Savijanjem u sjedećem ili stojećem položaju resetujemo tijelo od stresa i negativnih misli koje proizvodi um. Joga nam pomaže  da prodremo duboko unutar sebe i povežemo se sami sa sobom. Na suptilnom nivou razvijamo hrabrost, samopouzdanje i samokontrolu.Otklanjamo bijes, frustracije i zakržljale emocije. Kroz jogu naučimo da probudimo snagu i volju za životom, osvjestimo ljubav prema sebi i drugima. Uz jogu se lakše živi i manje stari.

Vaše tijelo je vaš hram,brinite o njemu!

3 vježbe joge za savršeno opuštanje i dobro raspoloženje

  1. Položaj djeteta- BALASANA

Spustimo se na koljena i sjednemo na pete. Koljena raširimo i čelo stavimo na podlogu ili blok. Ruke ispružimo ispred glave ili spustimo pored tijela. Ostanemo nekoliko minuta u položaju djeteta fokusirani na disanje i opuštanje. Ovaj položaj potpuno umiruje um i cijelo tijelo.

 

  1. Trbušni tvist – JATHARA PARIVARTANASANA

Legnemo na leđa i privučemo koljena ka grudnom košu. Koljena spustimo u lijevu stranu, a ruke ispružimo u slovo T. Pogled usmjerimo ka suprotnom dlanu.Ostanemo u položaju 10-15 dubokih udaha i ponovimo u drugu stranu. Ovaj položaj pozitivno utiče na masažu stomačnih organa i apsorpciju hrane.

 

3.Položaj sfinge- NIRAVALASANA

Lezite na stomak i laktovima se oduprite o podlogu. Izdužite vrat i pritisnite kukove u prostirku. Ispružite stopala tako da su vam ristovi na tlu. Zatim se na nekoliko udaha i izdaha spustite na prostirku i potpuno opustite. Ovaj je položaj izvrstan za donji, lumbalni dio leđa.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here