Benjamin Šehić: Balayage tehnike i trendovi u 2024

0

Sigurno je da će ‘breskvica’ biti najveći dio balayage trendova u 2024. zajedno sa ostalim prirodnim i tamnijim nijansama.

Benjamin Šehić, frizer 

Benjamin Šehić je rođen 15. juna 1995. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, gdje je i odrastao. Obrazovanje je nastavio sticanjem srednje stručne spreme u oblasti frizerstva i kozmetike. Po završetku srednjeg obrazovanja, odlučio je proširiti poslovne horizonte, pa je tako stekao još i diplomu iz Poslovnog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu. Sa strastvenim pristupom frizerstvu, u kojem je od najranijeg djetinjstva, Benjamin već više od 10 godina aktivno radi kao frizer. Svojim kreativnim pristupom ovom zanatu je brzo pridobio lojalne klijentice. Benjaminova stručnost obuhvata različite aspekte frizerske industrije, od klasičnih frizura do najnovijih trendova u svijetu ljepote. Rad u frizerskom salonu IMAGE, koji je porodični posao, mu je pružio priliku da svoje vještine primijeni u inspirativnom okruženju. Benjamin zagovara i cjeloživotno učenje, pa je dodatno unaprijedio svoje znanje i vještine u frizerskoj industriji diplomom sa prestižne Vidal Sassoon akademije u Londonu 2014. godine. Tokom karijere, Benjamin se posvetio usavršavanju i dio je mnogih edukacija širom Evrope, i kao učesnik ali često i kao organizator. Osim frizerstva, Benjamin ističe svoj interes za editovanje videa za društvene mreže, komunikacije i marketing. Njegova strast ka kreativnim aspektima frizerstva, posebno kroz balayage tehniku, odražava se u njegovoj ljubavi prema očuvanju zdrave kose. Njegovo posvećenje i stručnost u radu čine ga traženim i rado viđenim frizerom u industriji ljepote.

Tehnika, koja je postala sinonim za modernu ljepotu, omogućuje stilistima da stvore izgled sunčanih pramenova koji se postupno stapaju s prirodnom bojom kose jeste  Balayage tehnika. Jedan od istaknutih balayage majstora u Bosni i Hercegovini je Benjamin Šehić, čija stručnost i umjetnički pristup čine čuda s kosom svojih klijenata. Nastavite čitati kako bismo istražili Benjaminovu karijeru, tehnike koje primjenjuje i zašto je postao prepoznat kao vrhunski stručnjak.Balayage je po mom mišljenju trenutno najpopularnija tehnika farbanja i to traje već otprilike 10ak godina. Ispočetka smo to svi zvali ombre. Danas ima mnogo naziva kao što su flamboyage i foilayage, a i vrsta kao airtouch, free hands balayage itd. Po mom mišljenju, ne treba se zamarati kako se tačno zove tehnika, bitno je da ste zadovoljni sa svojom kosom i bojom koju imate. 

Sjećam se da kada sam ja počeo raditi ubrzo su sve klijentice počele tražiti ombre ili balayage u salonima. Na Facebooku su se pojavili videi od sada već jednog od najpoznatijih frizera, Mounira, pa su često klijentice donosile slike i videe njegovih radova i željele takve rezultate na svojoj kosi. Bićemo iskreni, niko tada nije znao kako tačno dobiti takav rezultat. Svi smo probavali razne tehnike i razne načine da postignemo takav rezultat pa je to nekada uspijevalo, a nekada baš i ne. Problem je bio u tome što nije postojalo mjesto gdje se moglo otići na edukaciju za tu tehniku farbanja, a ako se i desi da neko radi takvu edukaciju, kad god bih otišao tamo, ni ti frizeri nisu dobijali takve rezultate kakve dobija Mounir. Nakon godinu dana sam shvatio jednu jako bitnu stvar, a to je da moram sam isprobati i pronaći način kako da dobijem ove rezultate. Nedjeljom sam bio slobodan, pa sam skidao videe sa društvenih mreža i puštao ih na TVu. Pregledavao sam jedan video po 100 puta da bih uhvatio svaki detalj jer tada ti frizeri nisu snimali svaki potez koji rade pa sam spajao poteze iz više videa i u glavi ih slagao jedan po jedan. Kao i tada, i danas pokušavam pronaći novu inspiraciju, sam pravim svoje tehnike i pronalazim rješenja kako doći do određenih i novih rezultalta. Mislim da to stavlja neki vid pečata i prepoznatljivost na svaki moj balayage.

Što se tiče balayage tehnika konkretno u 2024, ono što sam ja primijetio je da sve više klijentice žele prirodnije i toplije nijanse. Mnogo sam sretan zbog toga jer se meni lično pepeljaste i sivkaste nijanse nisu nikada pretjerano dopadale. Akcenat se daje na dubini, odnosno na smeđim i prirodnim nijansama koje su prošarane sa manjom količinom svijetlih pramenova. Pantone, svjetska kompanija koja se bavi bojama je proglasila boju godine 2024. i nazvala je „Peach Fuzz“. Ja bih to nazvao ‘breskvica’, ili pastelna boja breskve. Sigurno je da će ‘breskvica’ biti najveći dio balayage trendova u 2024. zajedno sa ostalim prirodnim i tamnijim nijansama.

Balayage tehnike će sigurno ostati još dugo trend. Jedna je od najzahvalnijih tehnika za održavati nakon farbanja. Mogu vam reći pravila koja moje klijentice prate nakon balayagea u salonu:

  • Preliv, tretman i ako je potrebno šišanje svaka 2 mjeseca
  • Sljedeći balayage najranije za 6 mjeseci, a u slučajevima kada su to prirodnije nijanse, za 9-12 mjeseci
  • Konstantna njega kose kod kuće sa profesionalnim proizvodima za njegu kose

Jednostavno je li tako? Nemate česte posjete frizeru, a više vremena u salonu provodite maksimalno dva puta godišnje i uvijek imate lijepu i zdravu kosu. Zdrava kosa je uvijek bila i ostat će u trendu. U našem salonu, na prvom mjestu je zdrava kosa. Zdrava kosa, pored što je lijepa i sjajna, daje vam puno mogućnosti pa možete uvijek isprobavati nove boje i nove trendove. U svakom slučaju, kada su trendovi u pitanju, moje mišljenje je da je trend ono što je lijepo i ono sa čime se vi osjećate lijepi i ispunjeni. Ne treba slijepo pratiti trendove, ili probavati recimo ‘breskvica’ boju koju smo spomenuli ako ste već sretni i zadovoljni sa svojom kosom. Iz ovog razloga, u salonu nam je najbitnija konsultacija sa klijenticama, pa u nekim slučajevima se znamo zadržati na tim konsultacijama i do sat vremena. U cilju nam je da razumijemo tačno šta klijenti žele. To se dosta vidi i na mojim videima koje snimam za društvene mreže. Jedno od najbitnijih pitanja u konsultacijama, nakon što klijentica pokaže sliku boje koju želi je: ‘Zašto vam se to sviđa?’. Ne vidi svako iste stvari na kosi. Nešto što je nekome svijetlo, nekom drugom je tamno ili neka nijansa koja je nekome žuta i ne bi je volio nikada imati na kosi, neko drugi godinama traži frizera koji će mu baš tu nijansu napraviti na kosi. Zato je bitno da znam zašto se klijentima sviđa određena boja. Također mi to olakšava da objasnim kompletan proces i dobijem bolju sliku o tome šta ta određena klijentica želi i šta je njoj lijepo. Sve te detalje objavljujem jer želim da klijenti vide da frizeri žele i znaju otkriti šta je klijentu lijepo. Nekada klijentice ni same ne znaju da objasne šta žele, ali je frizer taj koji to treba razumjeti i pomoći na koji način se to može objasniti. 

Kroz svoje videe želim da što više približim klijenticama taj proces konsultacija jer su one ključne za dobar rezultat. Naravno, ti videi privlače mnogo novih ljudi ali ono što ih zadržava kod određenog frizera je kvalitet rada i dobra usluga. Ako klijentica nije zadovoljna krajnjim rezultatom onda to sve pada u vodu. Bitno je kroz te konsultacije edukovati klijente o kosi i o njezi kose. Prije svake balayage tehnike mora postojati određeni cilj i klijent mora imati realna očekivanja, a mi smo tu da izvučemo iz kose ono najbolje. 

Nekoliko savjeta za kraj:

  • Njegujte svoju kosu
  • Ne forsirajte kosu peglanjem, feniranjem i pretjeranim posvjetljivanjem
  • Vjerujte svom frizeru. Poznajem žene koje u godini dana promjene više frizera u potrazi za onim koji će postići rezultat koji one žele pa na kraju završe sa oštećenom kosom i u procesu oporavka kose od godinu i više dana
  • Čuvajte svoju kosu i budite strpljivi sa njom, biće vam sigurno zahvalna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here