BLEFAROPLASTIKA – Uljepšavanje očnih kapaka

0
353

Zbog iznimno tanke kože, manjka lojnih žlijezda i prirodnog podmazivanja kože, kao i činjenica da sama funkcija oka zahtijeva često pomicanje i presavijanje, oči su prva regija na licu na kojoj primjećujemo znakove starenja.

Piše: prof.dr. Reuf Karabeg

Za razliku od primjerice bora na ostatku lica, opuštanje kože a kapcima često – osim estetske – nosi i funkcionalnu smetnju. Pretjerano spuštanje gornjeg kapka, naime, može znatno otežati vid, zbog čega se osobe pogođene ovim problemom sve češće odlučuju na hirurško uklanjanje viša kože i otvaranje pogleda. Blefaroplastika je zahvat koji daje drastične rezultate. Sve o blefaroplastici za časopis i portal BeautiFUL piše dr. Karabeg.

Starenje kože i uzroci

Regija oka je najvažnije mjesto izražavanja ljudskih emocija i interpersonalne komunikacije. Lokalne, sistemske i endokrine bolesti ali i način života (pušenje, alkohol, umor, nedovoljno spavanje), mogu značajno utjecati na izgled ove regije. Starenje se počinje nagovještavati upravo u ovoj zoni. Starenjem uzrokovana neelastičnost vezivnoga tkiva na gornjim kapcima stvara «višak kože» koji svojom težinom povlači kapke očiju prema dole i lice dobija starački izgled.

Evolucija tehnike

Tretman promjena očne regije (bore i «podočnjaci») je doživio evoluciju unazad nekoliko posljednjih dekada. Bazična hirurška tehnika se sastoji od uklanjanja viška kože i «plavih vrećica» koje u osnovi predstavljaju masne jastučiće (dva na gornjim i tri na donjim kapcima). Napredak u tehnici se sastoji u selektivnom pristupu svakoj od struktura kapaka koje su eventualno zahvaćene procesom starenja (koža, mišić, septum, ligamenti, tarzalna ploča itd.), i konsekutivnom rekonstrukcijom u skladu sa individualnom kliničkom situacijom.

Operativna procedura uobičajeno traje 90 minuta za sva četiri kapka. Najčešće se  izvodi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv.»light anestezija») i potpuno je bezbolna. Važna je stoga što imamo mogućnost komuniciranja s pacijentom i isti može praviti pokrete kapaka na naš zahtjev. Tako imamo odmah uvid što smo napravili i da li treba još neka korekcija u isto vrijeme. U opštoj anesteziji nemamo mogućnost «aktivne» kontrole rezultata, te iskustvo hirurga mora biti veće.      

DANAŠNJI trend je da se masni jastučići ne odstranjuju nego se redistribuiraju. Što znači da se za «mlađi izgled» isti premještaju sa mjesta gdje ih ima u višku na mjesto gdje je nedostatak masnoga tkiva. To je jedna od revolucionarnih promjena u odnosu na dosadašnje tehnike. Nažalost, nisu svi plastični hirurzi u mogućnosti izvesti ovakav vid operativnog zahvata, prof. T. Biggs iz USA (urednik najpoznatijeg biltena  iz esteske hirurgije u svijetu – Aesthetic plastic surgery, na jednom ne tako davnom kongresu, sjećam se, rekao je „Uradio sam preko 4 000 ‘pogrešnih’ operacija“, misleći na dosadašnji trend i na ovaj zaokret u razmišljanju i operativnoj tehnici. Naravno da se ne radi o pogrešnim operacijama koje je uradio čuveni profesor, nego je došlo vrijeme za poboljšanje tehnike.

Odabir hirurga i selekcija pacijenta                   

Zanimljivo je da se operativnom zahvatu u bar trećini slučajeva podvrgavaju muškarci. Najčešći pacijenti su ipak žene u 4. dekadi života. Pacijent mora biti pozitivno orijentiran, da razumije proceduru, sarađuje u skladu sa uputama ljekara i da na adekvatan način sprovede postoperativnu njegu.

S druge strane, ako se hirurški zahvat ne izvede adekvatno, može promijeniti ekspresiju lica ili oštetiti funkciju kapaka koju može biti teško korigirati bez estetskih posljedica. Pažljiva hirurgija je od najvećega značaja i hirurg početnik mora započeti sa jednostavnijim tehnikama. Iskustvo mu dozvoljava sigurnost u izvođenju naprednih tehnika. Stoga, precizna preoperativna evaluacija je esencijalna ali i iskustvo hirurga je od najveće važnosti za dobar rezultat i zadovoljstvo pacijenta.          

Postoperativna njega

Postoperativna njega je jednostavna. Pacijent nakon «light» anestezije ide kući 2 sata nakon operativnoga zahvata. Ukoliko je operacija izvedena u opštoj anesteziji, pacijentu savjetujemo hospitalizaciju 4-6 sati. Hladni oblozi (specijalne naočale koje damo pacijentu) se preporučuju do 48 sati. Polovinu konaca skidamo već nakon 3 dana, a preostale nakon dodatna 3 dana. Zarastanje rana kod pušača teče sporije, a estetski rezultati mogu biti i slabiji. Zbog toga se pušačima preporučuje prestanak pušenja 2 sedmice prije i četiri sedmice nakon operativnoga zahvata. Povratak na posao se očekuje za  4-7 dana, uz kamuflažu naočalama. Nošenje kamuflažnih naočala nije potrebno nakon 7 dana.

Zaključak

Malo je estetskih operativnih zahvata, kao što je korekcija očnih kapaka, koji mogu tako efektno promijeniti čovjekovu svakodnevnicu i uljepšati mu život. Ali i napraviti hiruga i pacijenta sretnim i zadovoljnim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here