HomeFitness&zdravljeDa li je loše prebrzo izgubiti kilograme?

Da li je loše prebrzo izgubiti kilograme?

 Sasvim je normalno željeti se što prije riješiti viška kilograma, ali sigurno ste čuli da je kilograme bolje izgubiti polako.

To je zato što većina istraživanja pokazuje da osobe koje polako izgube kila imaju veće šanse da zadrže novu kilažu na duže vrijeme. Sporiji gubitak kilograma također ima i manje zdravstvenih rizika. 

Šta se podrazumijeva pod brzim gubitkom kilograma?

Prema mnogim stručnjacima, gubitak od 0.5 do 0.9 kg sedmično smatra se zdravim i sigurnim mršavljenjem. Gubitak više od toga smatra se prebrzim i moglo bi stvoriti rizik od mnogih zdravstvenih problema, uključujući gubitak mišićne mase, stvaranje žučnog kamenca, gubitak hranjivih tvari i slabljenje metabolizma.

Mnogi najčešće pokušavaju izgubiti kilograme prekomjernim treninzima i niskokaloričnim, striktnim dijetama kod kojih se unosi manje od 800 kalorija. Često se bira i opcija unošenja niskokalorične hrane, jer je često lakše izgubiti kilograme kroz ishranu nego kroz vježbanje. U prvom periodu, gubitak kilograma je sasvim normalan. Prvi gubitak je obično izbacivanje viška vode. Kad unosite manje kalorija nego što vaše tijelo sagorijeva, vaše tijelo počinje uzimati zalihe energije, koji se još zovu glikogen. Glikogen u tijelu je povezan s vodom, tako da kad sagorijeva glikogen, tijelo također otpušta vodu, zbog čega je drastičan gubitak kilogram obično u prvoj sedmici. Kad tijelo potroši glikogen zalihe, gubitak kilograma bi se trebao stabilizirati na normalni. 

Rizici brzog gubitka kilograma

Iako vjerovatno želite što prije skinuti ‘višak’, preporučuje se da to izbjegnete. Dijete koje u cilju imaju brzi gubitak kilograma često imaju malo kalorija i nutrijenata. Zbog toga dolazi do rizika od zdravstvenih problema, pogotovo ako ta dijeta traje mnogo sedmica. Evo koji su to rizici.

Gubitak mišićne mase

Gubitak kilograma nije uvijek isto što i gubitak masnoće. Iako će vam pomoći, niskokalorične dijete mogu vam ‘oduzeti’ mišićnu masu i vodu. 

Usporavanje metabolizma 

Prebrzi gubitak kilograma također može usporiti metabolizam, koji određuje koliko kalorija svakodnevno sagorite. Sporiji metabolizam znači da sagorjevate manje kalorija dnevno. Dva glavna razloga usporavanja metabolizma je dijeta s vrlo niskim unosom kalorija – gubitak mišićne mase i opadanje hormona koji regulišu metabolizam, poput hormona štitne žlijezde.

Nedostatak nutrijenata

Ako regularno ne uzimate dovoljno kalorija, može se stvoriti rizik od nedostatka nutrijenata. To je zato što je teško konzumirati dovoljno nutrijenata poput željeza, folne kiseline i B12 vitamina zbog niskokalorične dijete. Zbog nedostatka nutrijenata dolazi do:

  • Gubitka kose
  • Ekstremnog umora 
  • Loše funkcije imunog sistema 
  • Slabe i krhke kosti 

Pored kamenca u žući mogu se javiti drugi problemi poput: gladi, iznemoglosti, neraspoloženja, može vam biti hladno, javljaju se grčevi u mišićima, vrtoglavica, konstipacija ili dijareja i dehidracija, između ostalog. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE