HomeFitness&zdravljeDamira Vranešić-Hadžimehmedović: Idealan način da smršate i oblikujete svoje tijelo

Damira Vranešić-Hadžimehmedović: Idealan način da smršate i oblikujete svoje tijelo

 AQUA FITNESS WORKOUT – Vježbanje uvodi kao lijek

Piše: prof.dr.sc. Damira Vranešić – Hadžimehmedović

Profesor na Univerzitetu u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, te osnivač i direktor DAMI Fitness and Health od 2005. godine. Autor nekoliko knjiga, od kojih su neke „Vježbe za samostalan trening kod kuće“, „Zaplivaj“, „Zdrav školarac“, „Elementarna obuka neplivača na brailleovom pismu“. Predmetni je nastavnik na katedri za bazične sportove sa 18 godina radnog iskustva u organiziranju, vođenju i educiranju kadra za bezbroj programa sportske rekreacijena u Sali, fitnessu i vodi. Supervizor je i suosnivač Kluba Vodenih Sportova DAMI, te predsjednik kluba Old Young All Sports iz Sarajevo. Voditelj je preko 100 različitih međunarodnih, državnih, federalnih i kantonalnih projekata usmjerenih na zdrav rast i razvoj svih uzrasnih doba djece,mladih i odraslih. 

Nakon ljeta i odmora, za sve koji brinu o zdravlju, slijedi povratak na trening u zatvorenom i redovnom posjećivanju fitness centra, grupnim i individualnim programima vježbanja. „Aqua fitness“ je  jedan od savremenih oblika sportske rekreacije, koji postepeno dolazi i na naše prostore sa svojim raznim ograncima (aqua aerobic, aqua jogging, aqua dance,..). Nažalost, sama činjenica da je to nešto novo, upućuje da mnogi nisu upoznati sa njegovim efektima i značajom. Vježbanje u vodi je mnogo više od običnog hodanja, trčanja kroz specifičnu sredinu ili izvedbe nasumice odabranih pokreta. U nastavku teksta saznajte mnogo benefita ovog treninga.

 „Idealan način da smršate, oblikujete svoje tijelo, bez da se oznojite!“

Dami Fitness and Health – ovaj program realizira već deset godina na bazenima u Sarajevu, te ima najbolje i najškolovanije trenere. Voditelj takvog jednog programa je glavna karika koja će vam  omogućiti da se u potpunosti psiho – motorički preporodite, bez obzira na to, u kojoj se starosnoj dobi nalazite. Treniranjem u vodenoj sredini možete ojačati muskulaturu koja drži kičmeni stub ili osnažiti bilo koji drugi dio mišićnih skupina, ukoliko je vaš cilj oblikovanje tijela.

Pretilnost ili gojaznost kao poslijedica nedostatka vremena, brzog načina življenja i konzumacije neadekvatne prehrane,  postaje istinski problem u našem okruženju. Uporedo se pojavljuju bolovi u kičmenom stubu, zatim zglobovima i konačno refleksija svega na srce i krvne sudove. Jedinstven lijek za sve navedeno, a koji ne podrazumijeva konzumaciju pilula u raznim bojama, niti bilo koje druge tablete, zaista postoji!! To je savremeni oblik sportske rekreacije, koji podrazumijeva realizaciju vježbi u vodenoj sredini.

Treninzi u vodi su puno efektivniji u odnosu na treninge u sali 

Zbog otpora vode, koji ujedno povećava potrošnju kalorija u vodi podržavate samo 50% vaše težine, što omogućava lakšu izvedbu vježbi i omogućava izvedbu intenzivnih vježbi, bez opasnosti za zglobove.Muskulatura se trenažnim procesom u vodi preoblikuje na način, da se obim ne povećava, već se preoblikuje, modelira u estetsku lijepu, ženstvenu figuru. Termoregulacijsko djelovanje vode poništava neugodan osjećaj znojenja. Za vrijeme vježbanja, tijelo je izloženo neprekidnoj hidromasaži, što potiče mikrocirkulaciju, odnosno otklanja i spriječava stvaranje celulita.

NEKOLIKO PROGRAMA AQUA FITNESS-a 

AQUA WORKOUT – ciljane vježbe koje se zasebno izvode (bez njihovog međusobnog povezivanja u koreografiju), čiji zadatak je jačanje pojedinih mišićnih grupacija 

AQUA TOTAL BODY WORKOUT – vježbe u vodi sa rekvizitima za povećanje snažne izdržljivosti svih mišićnih skupina, pri čemu svaka vježba radi izolovano samo jednu mišićnu grupu

AQUA FAT BURN – podrazumijeva izvođenje dinamičnih pokreta malog i srednjeg intenziteta u vodi, koji zahtijevaju konstantno angažovanje više od 80% muskulature tijela u istom vremenu, prilikom kojih se masne naslage u organizmu koriste kao osnovni izvor energije.

AQUA FITNESS za sve uzrasne dobi 

➡️potrošite više kalorija 

➡️drenaža/masaža tokom treninga

➡️štedi zgobove

➡️pritisak vode doprinosi razvoju respiratornog sistema, pluća

➡️pritisak vode pospješuje rad kardio vaskularnog sistema, srce i krvne žile

Kratke upute o načinu rada:

▶️voda se nalazi u nivou ramena, pri čemu su usta potpuno slobodna za disanje

▶️stojite uspravno sa aktiviranjem CORE mišića, dubinske muskulature trupa

▶️tokom rada aktivnog nogama, ruke prate kontinuirano i povećavaju učinak treninga

▶️dodatni otpor se koristi u obliku rekvizita, tegovi za ruke, nudlese, gume, lopatice,.. 

Mjesečno članstvo:

➡️ulaznice za trening i bazen do 22.00h

➡️ plan prehrane uz program vježbanja 

➡️ trenera koji vas vodi

➡️ program u skladu sa ciljem treninga 

➡️ mjerenje / dijagnostika početnog stanja

AKCIJSKA CIJENA ZA OKTOBAR 2022

Mjesečno članstvo za 1x sedmično70,00

Mjesečno članstvo za 2x sedmično 90,00KM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE