Danijela Vikojević: Jedinstvena škola njege i lijepog ponašanja

0

Spoj iskustva, praktične obuke i teorije naći ćete u jedinstvenoj akademiji iz oblasti kozmetologije.

Intervju: Danijela Vukojević 

Predstavite nam Danijelu.

Danijela je, kao prvo, zaljubljenik u svoj poziv kozmetičara. Ponosna sam na to što, i pored svih poslovnih uspeha, i danas najviše volim da uđem u prostoriju za tretman i radim sa klijentima, jednako uživajući u tome kao i kada sam počela da se bavim ovim poslom. Koliko god da sam poslovna žena, ja sam prvenstveno praktičar i stručnjak u svojoj oblasti. Verovatno su iz te velike ljubavi i posvećenosti počeli da se ređaju poslovni uspesi, razvoj poslovanja, susreti sa vlasnicima i predstavnicima poznatih kozmetičkih kuća, što je dovelo i do toga da postanem zastupnik mnogih poznatih kozmetičkih brendova u našem regionu, zatim vlasnica Elegance Grupe, Elegance franšize i ono na šta sam naročito ponosna – vlasnica Elegance akademije, kako bih sva znanja koja sam stekla mogla da širim obučavajući druge. Pored svega, Danijela je i dalje jedna obična devojka, koja uživa u ulepšavanju, druženju, putovanjima, umetnosti, i trudi se da u svaki deo svog života unese dašak lepote i glamura i podeli ga sa drugima. 

Kada ste se počeli baviti kozmetologijom i kako ste se odlučili za ovu profesiju?

Počelo je tako što sam u svojoj 21. godini otvorila svoj prvi kozmetički salon. Iako sam započela školovanje u sasvim drugoj sferi, izuzetno sam volela negu lepote, bila sigurna u svoj dar i verovala da me baš u toj oblasti očekuje uspeh. Sa 27 godina sam se preselila u Beograd i odlučila da se potpuno prekvalifikujem i okrenem nezi lepote kao svom životnom pozivu. Brzo sam uvidela da u ovoj oblasti ima mnogo mesta za napredak i razvoj, ali i da nedostaje modernizacija u sferi bjuti edukacije, koja će promeniti i stav prema zanimanjima iz ove oblasti, odnosno približiti ih poziciji koju uživaju bjuti stručnjaci u inostranstvu. 

Otkud ideja za stvaranje jedne ovakve akademije?

Nakon školovanja kod nas i u inostranstvu, u poznatim akademijama i kod istaknutih stručnjaka, osnovala sam sopstvenu poslovnu grupu Elegance Group, u okviru koje sam pokrenula savremenu Školu nege lepote i lepog ponašanja – Elegance Beauty Academy. Sada mogu sve svoje ideje da prenesem na druge i dokažem da je industrija lepote ozbiljan posao koji uključuje saradnju medicine, farmakologije i drugih naučnih oblasti, u službi zdravlja i lepote, jer lepota prvenstveno dolazi kroz zdravlje, kože i celog organizma. Otvaranje škole je prilično dug i komplikovan proces, ali hrabro sam ušla u celu proceduru iz želje da omogućim generacijama polaznika da steknu kvalitetno obrazovanje u zanimanju koje je vrlo perspektivno. Svi polaznici iz naše akademije izlaze kao već formirani stručnjaci, jer imamo mnogo praktičnog rada. Naravno, kod mene postoji i jedna doza pedagoške posvećenosti i iskrene želje da mladim generacijama omogućim da ostvare profesionalni uspeh i obezbede sebi siguran posao. Tako smo i koncipirali naš program – da pružimo sveobuhvatno obrazovanje nakon koga je osoba potpuno osposobljena da samostalno vodi svoj salon. 

Objasnite nam koncept Elegance akademije?

Želela sam da pokrenem školu koja će se razlikovati od drugih i biti mnogo više od običnog kursa, odnosno pružiti stručno, široko i temeljno obrazovanje u oblasti kozmetike, zasnovano na primerima vodećih svetskih akademija za negu lepote. Želela sam da taj dodir lepote i istinski kvalitetne nege prenesem i na naše područje. Osnova Elegance akademije je ista poslovna filozofija koja je utkana u ceo Elegance koncept – holistički pristup nezi kože i lepote, jednom rečju, zdrava, prirodna nega koja pruža trajne rezultate. S obzirom na to da sam primetila koliko nedostaju iskusni i posvećeni stručnjaci u ovoj oblasti, shvatila sam da moja škola mora obezbediti polaznicima mnogo više od uskostručnih znanja, tako da smo u program obuke integrisali i poslovnu komunikaciju i bonton, kao i mnoge druge lekcije koje su važne za dobro vođenje samostalnog posla. Otuda u nazivu škole lepo ponašanje, jer naši polaznici stiču veštine pravilnog ophođenja prema klijentima, kolegama i poslovnim saradnicima, što je veoma važan segment poslovanja i svojevrstan garant uspeha. Svi koji se bave kozmetikom moraju biti svesni da je lepota mnogo više od izgleda, ona je i u stavu, načinu govora i ophođenja, kulturi. 

Ko moze upisati akademiju, na koji način npr.da li je moguće online pohadjati i sl?

Ulaganje u profesionalni razvoj uvek se višestruko isplati. Kada je u pitanju početna obuka, nije potrebno prethodno predznanje iz oblasti kozmetologije, ali je nama svakako važno da vidimo da kandidati poznaju kozmetičku industriju, prate njen razvoj i interesuju se za kvalitetne i dobre proizvode. Dakle, važno nam je da zastupaju iste vrednosti koje i mi promovišemo, jer nam je to garant da će se uklopiti u program rada i biti zadovoljni novostečenim znanjima. Raduje nas kada vidimo da istinski žele da se posvete ovom poslu i pokazuju ambicije da u njemu napreduju. Talenat se odmah može primetiti, a već u prvom razgovoru proceniti kako će se osoba ophoditi prema klijentima, što je takođe veoma značajna karakteristika. Jer ako nemate empatiju za potrebe drugih, nikada nećete moći da budete dobar kozmetičar. Veština i znanje ne mogu da nadoknade istinsku posvećenost svom pozivu. Rad organizujemo u malim grupama, kako bismo se posvetili svakom polazniku i bili sigurni da sve postupke dobro primenjuje i usvaja znanja sa razumevanjem. Pratimo najviše standarde u ovoj oblasti i raspolažemo najsavremenijim aparatima i najkvalitetnijim kozmetičkim sredstvima koji se mogu naći na domaćem tržištu, naši predavači su sertifikovani i sa puno iskustva, a veoma često nam u goste dolaze i poznata svetska imena iz sveta kozmetike. Kako bih svoja znanja učinila pristupačnim širem krugu, odlučila sam da omogućim i onlajn-obuku, koja će krenuti od septembra i biti dostupna polaznicima iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Trenutno smo akreditovani za 5 nastavnih modula, a akcenat je na modulu za kozmetiku koji je podeljen na tri dela: osnovni, napredni i pro (master nivo). Akreditacija je validna u svim zemljama eks-JU, tako da polaznici nemaju potrebe da nostrifikuju svoje diplome po završetku školovanja i spremni su za otvaranje sopstvenog kozmetičkog salona. Svakako savetujemo da se krene od modula za kozmetičara, jer je naš program zaista specifičan, nakon čega sledi nadogradnja znanja kroz naprednije programe, čime se dobija jedan kontinuitet u učenju i radu, a samim tim i temeljno znanje. 

Možete li nam reći koji su Vam budući planovi?

Dalji poslovni planovi svakako su prvenstveno vezani za edukaciju i širenje poslovanja u regionu pošto imamo sve više poziva budući da nudimo jedinstven koncept kozmetologije na našem području. Naravno, nastavićemo da u naš region dovodimo čuvena imena iz kozmetičke industrije i predstavljamo najkvalitetnije preparate i procedure za negu. Kozmetologija ide u jednom potpuno novom pravcu donoseći inovativan koncept nege, neinvazivan ali veoma delotvoran. U sinergiji prirode, medicine i farmacije stvoreni su preparati koji čine čuda za našu kožu i organizam u celini. Cilj nam je da promovišemo prirodnu lepotu, zdrav odnos prema životu i održivu poslovnu filozofiju koja sve to povezuje.

Šta biste porucili nasim citateljima?

Često me moje klijentkinje pitaju kako uspevam da i pored toliko obaveza, stresa, problema, izgledam uvek negovano i doterano i mole za savet kako da i same to postignu. Najčešći problem sa kojim dolaze u salon su bore, ožiljci, nepravilnosti na koži. I ono što im je svima zajedničko jeste da ih se stide, žele što pre da otklone te mane i postanu nova verzija sebe. Naučila sam kako da im pomognem, zahvaljujući iskustvu i znanju, ali pre nego što krenemo da zajedno radimo na ulepšavanju, ja im pokažem jednu sliku – ženu sa zlatnim ožiljcima. Ova slika je simbolična predstava drevne japanske tehnike – kintsugi (kincugi), kojom su se polomljeni keramički predmeti obnavljali lepljenjem uz dodatak zlatnog praha, tako da tragovi pucanja i lomova ne budu sakriveni, nego upravo obrnuto – istaknuti posebnim sjajem. Ova tehnika iznedrila je čitavu filozofiju, zasnovanu na podsećanju da su ožiljci naše iskustvo, i ako ih prihvatimo i naučimo da cenimo postaćemo bolji i jači. Gledajući u ovu sliku svakodnevno se podsećam koliko je u ženi nežnosti i krhkosti, koliki je teret stavljen pred nju, kolike dužnosti i obaveze, pa ne treba da čudi kada se slomi. Ali tu je istovremeno i njena lepota, u snazi da prelije zlatom iskustva svoje ožiljke, težeći snazi, a ne savršenstvu, ne novoj verziji sebe – nego boljoj i zrelijoj. Zato i volim svoj posao, jer mi omogućava da poput majstora kintsugi tehnike pomognem ženama da zasijaju novim sjajem, kao da zlatnim prahom ističem ono što je najbolje i najvrednije na licu i telu žene.

Jedan univerzalni savjet za njegu lica?

Lepota počinje sa zdravim izgledom kože. Mi zastupamo smart beauty koncept u kome je akcenat na prirodnosti, čistoći i nezi. Zato smatram da je čišćenje lica prvi i osnovni korak kome treba posvetiti najviše vremena i pažnje. U našoj ponudi imamo niz izuzetnih preparata za čišćenje, najboljih koji se trenutno mogu naći na tržištu, i uz svaki detaljno navedeno uputstvo za korišćenje. Naravno, uz to treba dodati zdrav način života i lepe misli i vaša koža će sijati. Sve ostalo je samo nadogradnja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here