Uticaj menopauze i hormonalnih promjena na kožu, kosu i nokte

0

Nakon 40. godine vaše tijelo će proći kroz brojne promjene, a jedna od njih je i menopauza, koja izmeđe ostalog utiče na kožu, kosu i nokte.

Menopauza je posljedica prestanka rada jajnika, zbog čega pada nivo estrogena, ženskog polnog hormona koji utiče na mnoge biološke funkcije u tijellu.

Menopauza nastupa ako žena nije imala menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci i više ne može zatrudnjeti prirodnim putem. Većina žena osjeća simptome menopauze kao što su neredovni menstrualni ciklusi, valovi vrućine, obilno znojenje i nesanica već dvije do osam godina prije posljednje menstruacije.

Niži nivoi estrogena također utiču na:

 • pogoršanje zdravlja
 • gubitak kolagena
 • razgradnju ćelija
 • brže starenje
 • psihološko zdravlje
 • povećanje tjelesne težine

Pored navedenih promjena žene mogu primijetiti i slabiju koncentraciju, niži nivo energije, zaboravnost, smanjen libido i druge simptome.

Fiziološke promjene i niži nivo estrogena također utiču na kožu, kosu i nokte.

Promjene na koži

Hormonalne promjene tokom menopauze utiču na izgled kože. Estrogen ima važan efekat na fiziologiju kože i podstiče proizvodnju kolagena čija niža koncentracija uzrokuje manju elastičnost, suhoću i opuštenost kože te nastanak bora.

Pravilno njegujte kožu tokom menopauze. Stvorite vlastitu rutinu koja hidratizira kožu i održava je elastičnom. Naše preporuke:

 • Koristite nježno i hidratantno sredstvo za čišćenje te izbjegavajte gelove i pjene za čišćenje koje isušuju kožu.
 • Redovno hidratizirajte kožu hranjivom kremom (također i kožu tijela) i izbjegavajte tuširanje vrućom vodom.
 • Ne zaboravite kremu za sunčanje jer koža ima manje prirodne zaštite.
 • Ruke njegujte kremom i štitite zaštitnim rukavicama.
 • Unosite dovoljno vitamina C jer osigurava čvrstoću i elastičnost kože te dovoljno cinka, biotina i vitamina A, koji održavaju kožu zdravom. Sve navedene elemente možete pronaći u Merz Spezial dražejama za kožu, kosu i nokte.
 • Gubitak kose

  Ispitivanja su dokazala da estrogen značajno utiče na rast kose, pogotovo na broj dlaka u anagenoj fazi, brzinu rasta i debljinu dlake. Tokom menopauze žene mogu primijetiti stanjivanje i češće opadanje kose te usporeni rast, naročito na prednjoj liniji kose.

  Niži nivo estrogena utiče i na povećanu proizvodnju androgena, muških polnih hormona. Oni smanjuju folikule dlake i dodatno utiču na ispadanje kose, ali istovremeno mogu ubrzati rast dlaka na neželjenim mjestima poput brade ili iznad gornje usne.

  Gubitak kose, perut i suho vlasište mogu uticati na vaše dobro stanje i samopouzdanje, zato pomozite sebi sljedećim savjetima:

  • Ograničite upotrebu alata za oblikovanje frizure.
  • Upotrebljavajte samo prirodne boje za kosu.
  • Pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C, vitamina B-kompleksa i vitamina A jer svi oni utiču na stanje kose. Elementi bakar, cink i željezo također utiču na rast kose. Sve ključne hranjive supstance mogu se pronaći u Merz Spezial kapsulama za kosu.

  Lomljivi nokti

  Nokti su izgrađeni od proteina koji se zove keratin. Menopauza također ima iznenađujući uticaj na njih jer nedostatak estrogena slabi keratinski sloj na noktima čineći ih krhkima i sklonima lomljenju.

  Istovremeno niži nivo polnog hormona uzrokuje i dehidraciju, što opet utiče na nokte te uzrokuje njihovo sušenje, oštećenje i češće listanje.

  Kako biste vratili zdrave i jake nokte, pobrinite se za njih:

  • Redovno koristite kremu za ruke i time hidrirajte nokte, naročito nakon pranja ruku.
  • Izbjegavajte korištenje acetona (čest sastojak odstranjivača laka za nokte) koji još više isušuje nokte.
  • Za jače nokte unosite dovoljne količine kalcija uz vitamin D koji dodatno poboljšava apsorpciju kalcija. Pored toga osigurajte dovoljne količine biotina, vitamina C i cinka. Sve ključne hranjive supstance za zdrave i jake nokte možete pronaći u Merz Spezial dražejama za kožu, kosu i nokte.

  Do 52. godine većina žena doživjet će menopauzu ili bar njene simptome. Iako je taj period pun promjena, nikako nisu sve loše. Uz Merz Spezial dražeje za kožu, kosu i nokte te Merz Spezial kapsule za kosu možete poboljšati svoj izgled i vratiti samopouzdanje.

  Naše korisnice njima su više nego zadovoljne.

  Izvori:

  1. https://www.healthline.com/health/menopause
  2. https://www.abczdravja.si/hormoni-in-presnova/zgodnja-menopavza/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685269/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22171679/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here