HomeFitness&zdravljeDonosimo savjete kako olakšati vašu fitness rutinu

Donosimo savjete kako olakšati vašu fitness rutinu

Izazovno je sprovesti u djelo sve što smo sebi obećali, ali ipak ne zaboravite da ste vi, vaše potrebe i zdravlje na prvom mjestu.

Piše: Merima Zimić, voditelj prodaje za korporativne korisnike

Ne postoji čarobno dugme koje će vam pomoći da odmah budete u fitness formi i spremni za ljeto, jer gubljenje kilograma i kreiranje željene figure je postepen i spor proces, ali itekako moguć. U razgovoru sa Merimom donosimo vam savjete za fitness rutinu za vrijeme vrućih ljetnih dana.

Izazov nam predstavlja sam put do nje, ali ukoliko budete uporni i kada jednom vježbanje postane dio svakodnevnice, koju nećemo prekidati ni tokom ljeta, ovaj proces postaje način života.

Fitness rutinu treba prilagoditi sezoni, vremenskoj prognozi, a čak i dijelu dana. Najtopliji dio dana je između 10 i 15h, te bi najbolje bilo svoje treninge planirati prije ili poslije tog vremenskog perioda.

Za ljeto vam donosimo par savjeta kako olakšati vašu fitness rutinu:

Izbjegavati preveliku toplotu

Većina uživa u svakodnevnom trčanju ili vožnji biciklom na otvorenom, ali ljetna vrućina zna iscrpiti svu energiju iz čovjekovog organizma ili čak izložiti kožu opekotinama. Samim tim, ukoliko se odlučite za aktivnosti na otvorenom, birajte dio dana koji je pogodan za iste. 

Umjesto toga, možete ići na traku za trčanje ili bicikl koje većina objekata u FitPass sistemu posjeduje.

Hidratacija

Hidratacija u ljetnim danima je presudna za održavanje tijela zdravim i izdržljivim. Voda je neophodna, a i sportski napici koji sadrže elektrolite, kalijum i natrijum neće škoditi.

Odgovarajuća odjeća

Svijetle boje odbijaju toplotu, a pamuk je idealan izbor.

Hladan tuš

Tjelesna temperatura raste dok vježbamo, pa se tijelo znoji kao posljedica procesa kojim hladimo tijelo. Idealno bi bilo istuširati se hladnom vodom prije samog treninga jer na taj način snižavamo tjelesnu temperaturu za par stepeni, a samim tim povećavamo i nivo naše energije.

Ne odustajte

Upornost i strpljenje najznačajnije su stavke u procesu treniranja. Izazovno je sprovesti u djelo sve što smo sebi obećali, ali ipak ne zaboravite da ste vi, vaše potrebe i zdravlje na prvom mjestu. Neka to bude ono što vas pokreće.

U FitPass sistemu nalazi se preko stotinu objekata u preko deset gradova među kojima, sigurna sam, možete naći idealan za vas ovog ljeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE