Kako se riješiti dosadnih mitesera s nosa?

0
332

Miteseri mogu biti veoma uporni, toliko da se neko s njima bori još od srednje škole.

Miteseri su puhice koje se izdižu na površinu kože. Kada se pore začepe i zatvore to su klasične bijele puhice, ali ako su pore otvorene, tada se stvaraju miteseri. 

Mnogi misle da su miteseri crni zbog boje prljavštine, međutim crna se boja javlja zbog masnoća i mrtvih ćelija koje oksidiraju kad dođu u kontakt sa zrakom. 

Ako se borite s miteserima, sigurno se pitate kako ih se možete riješiti, pa pogledajmo. 

  • Perite lice dva puta na dan i nakon vježbanja

Dobra je ideja da opere lice ujutro i uklonite sve bakterije i prljavštinu, ali i da regularno mijenjate jastučnice. Samo budite oprezni i nemojte pretjerati jer bi to moglo skinuti prirodna ulja i izvući vlažnost iz kože. 

  • Pokušajte s trakicama za pore 

Trakice privremeno uklanjaju sloj kože, ali i oksidiranu nakupinu iz mitesera. Neće zaustaviti ponovno javljanje mitesera, ali će vjerovatno biti od pomoći. Za najbolje rezultate, isparite lice prije stavljanja. Ne pretjerujte, jer vrijedi pravilo kao i za prvi savjet. 

  • Koristite kremu za zaštitu od sunca bez ulja

Ekscesivno ulje moglo bi dovesti do izbijanja akni i stvaranja mitesera. 

  • Radite piling 

Ne, ne mislimo na grubi piling koji može samo upaliti vašu kožu. Postoji mnoštvo blagih hemijskih pilinga s alfa i beta hidroksi kiselinama. One će pomoći kod uklanjanja mrtvih ćelija kože. Sjetite se samo da ove kiseline skidaju sloj kože, pa će ona biti osjetljivija na sunce i druge elemente. Zaštitite kožu nakon pilinga. 

  • Maska od gline 

Glina je nježan sastojak koji pomaže koži da se riješi viška kože, čak i opusti ili ukloni prljavštinu iz pora. Neke maske od gline sadrže sumpor koji razlaže naslage mrtve kože i smanjuje izgled mitesera, međutim, mnogi su na njega alergični zato budite oprezni i isprobajte prvo na ruci. 

  • Maske od uglja 

Ugalj se sad nalazi u mnoštvu proizvoda, a to je zato što je odličan ‘detoksifikant’. Ulazi dublje u pore i izvlači prljavštinu, a mnoge maske možete naći u obližnjim drogerijama. Možete kupiti i aktivni ugalj u apoteci, otvoriti pilulu i napraviti svoju masku s vodom. 

Ako ništa ne pomogne, možete probati s topikalnim retinoidima ili salicilnom kiselinom, prateći uputstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here