Dragana Babić: Šminkanje je moja strast i velika ljubav

0
878

Klijenti VS Make up artisti 

Sa čime se najčešće susreću make up artisti, koliko su zahtjevni njihovi klijenti i koliko su  spremni na saradnju?

Piše: Dragana Babić, make up artist

Dragana Babić rođena je u Banja Luci. Osnovnu školu i gimnaziju je završila u Srpcu. Apsolvent je na Filološkom fakultetu u Banja Luci na studijskom programu Ruski i srpski jezik i književnost. 2012. pokreće vlastiti biznis u sferi estetike i ljepote kao šminker. Ljubav prema estetici je naslijedila od majke. Završila je preko 20 seminara i edukacija od kojih su joj posebno drage edukacije kod Dušana Lazića, Stefana Subotića, Ane Minić, Aleksandre Gudelj i Svjetlane Minić. Radila je na raznim snimanjima i editorijalima. Dobijala je ponude da radi za druge ljude, ali njen izbor je da uvijek bude sam svoj gazda. Supruga je i majka desetomjesečne djevojčice Stele.

Ono što je zajedničko svim ženama jeste da kod nas šminkera dolaze kako bi bile lijepe. Razlika među njima je što jedne tačno i do detalja znaju kako žele da izgledaju,a druge se prepuste našem iskustvu. Naravno, mnogo sam opuštenija sa stalnim klijenticama od kojih neke šminkam već godinama i već  unaprijed znam šta vole i žele.  Ali s druge strane, svaki novi klijent je i novi izazov za mene. Trudim se da se u mom studiu osjećaju opušteno i da saznam šta vole i kako su zamislile svoj savršen make up. 

Najmanje su zahtjevne žene koje su navikle zbog profesija ili privatnog života da se često šminkaju. Najzahtjevniji klijenti su oni koji se rijetko ili nikada ne šminkaju. Neko mi je bio mučitelj, a neko učitelj, ali je sve to sastavni dio posla. Sretna sam što poslušaju i moje savjete, pa se potrudim da nađemo zlatnu sredinu. Na našim prostorima žene drže do sebe i vole da su sređene što izuzetno cijenim. Osim dobre šminke, žena mora da ima i svoj stavi ili drugačije rečeno, da zna da iznese cijelu priču.

Šminkanje – unosan i posao pun kreativnosti

Šminkanje je, kada to radite odgovorno i s ljubavlju, dinamičan, kreativan i isplativ biznis. Ja volim da kažem da je to posao koji me usrećuje, opterećuje i ispunjava. Da biste uspjeli morate stalno da pratite nove trendove i šta je hit u svijetu, ali da istovremeno ostavite lični pečat. Generalno, trendovima su podložnije mlađe generacije koje na Instagramu gledaju savršeno isfotošopirana lica, ne razmišljajući da čak i velike zvijezde imaju svoje nesavršenosti. Ono što je posljednjih godina bio hit su pune i jake obrve koje, zaista, ne stoje svima. Isti slučaj je i sa konturisanjem.

Rečenice poput: „Smanji mi nos.“ ili „Skini mi par kilograma sa lica.“ su dovele do toga da se nekad više osjećam kao hirurg nego kao šminker. 

Nisam pristalica ekstremnog konturisanja i mijenjanja ličnog opisa. To bih ipak ostavila ljubiteljima drag gueen šminke. Ja konturišem, ali tek toliko da izgledate kao da ste blago preplanuli. Po mom mišljenju, cilj šminkanja je da izgledate svježe, odmorno i srećno,a nikako da na licu osjećate svu težinu te šminke. Savršena šminka je kada se negdje pojavite svi pomisle kako ste lijepi,a ne kako je dobar make up.

Skrenula bih pažnju svim ženama na higijenu

Ono na šta bih ženama skrenula pažnju, a što u velikoj mjeri doprinosi krajnjem rezultatu jesu higijena i njega. Budite disciplinovane, čistite lice, nanosite proizvode za njegu i koža će vam stostruko vratiti. Puder nije vaše lice. On će samo učiniti da prividno izgledamo ljepše, a nikako ne može zamijeniti kvalitetnu i kontinuiranu njegu.

Ono zbog čega mi nekad padne roletna na oči je što posao šminkera rijetko ko doživljava ozbiljno. Uglavnom je uvriježeno mišljenje da mi tu nešto malo mlatimo četkicama i da to zapravo nije nikakav ozbiljan posao te da to može svako. Par puta sam od klijentica čula rečenicu: „Ma ubaci me negdje, ti ćeš mene samo malo, na brzinu.“.

Tako se desi da nas neko stalno požuruje, prekida ili kasni na termin i prosto ne možemo da radimo u miru, a samo taj mir je potreban kako bi doživjele krajni wow efekat. Šalim se nekad sa svojim klijenticama da kada izvlačim ajlajner ne smiju ni da dišu, ako baš nije neophodno.

Šminkeri su i psiholozi i prijatelji

Nije tajna da smo kolege i ja svojim klijentima i šminkeri i psiholozi i prijatelji još mnogo toga. Mogu da se pohvalim time da ono što se izgovori na šminkerskoj stolici zaista samo tu i ostaje. Tako gradimo međusobno povjerenje i poštovanje.

Apsolutno svaki klijent dobija moju punu posvećenost i pažnju bez obzira da li se radi o VIP klijentu ili djevojčici koju šminkam za malu maturu.

Za 10 godina bavljenja ovim poslom mogu samo da kažem da bih ponovo izabrala istu profesiju. Iako sam se školovala za nešto potpuno drugo, šminkanje je moja ljubav i strast i ne mogu da zamislim da radim išta drugo. S obzirom da sam već dugo šminker, vrijeme je da pređem i na idući level, da svoje znanje podijelim sa drugima. Samo je nebo granica!

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Probudite ženu u sebi i osjećaj se kako zaslužuješ – „glaviniceva“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here