Ljiljana Budić: Kao što je svaki klijent jedinstven moraju biti jedinstvene i njegove obrve

0

Inovativna tehnika sjenčenih dlačica

Piše: Ljiljana Budić

Ljiljana Budic je vlasnica beauty salona “Pipi Duga Čarapa” u Gradišci i certifikovani permanent makeup artist. Sklonost ka umjetnosti je pokazivala jos u najmlađim danima te upisala srednju fotografsku školu u Prijedoru, zatim je upisala Likovnu akademiju u Banja Luci i završila smjer slikarstvo. Po završetku fakulteta je radila u prosvjeti kao profesor likovne kulture gdje je ostala 13 godina. Sticajem raznih životnih okolnosti napustila je poziv u prosvjeti i uplovila u beauty svijet u kome je uspješno već skoro 3 godine. Znanje je stekla kod nekih od najvećih PMU imena našeg regiona.

Dlačica po dlačica i eto obrvica. Govori se „Kašmir obrvama“. Sretne smo što sve ove tehnike postoje, za čas smo spremne za posao ili bilo koji drugi izlazak iz kuće. Žene obavljaju dosta poslova i zadataka u isto vrijeme tako da se zahvaljujemo beauty industriji koja se brine da svaki treman osmisli toliko dobro da žene uvijek budu spremne. O ovoj temi za časopis i portal BeautiFUL piše Ljiljana Budić.

U industriju ljepote sam ušla nekako slučajno ali pokazalo se da nije bila slučajnost nego sudbina jer sam se u taj svijet u potpunosti zaljubila. Preda mnom su se otvorile nove prilike, stvorili novi izazovi koji su me stalno tjerali naprijed. Umjetničko iskustvo koje sam imala na raznim poljima likovne umjetnosti sam jednostavno pretočila u vještine potrebne da ovladam tehnikama trajne šminke. Trajna šminka mi predstavlja i izazov jer se stalno pojavljuju nove tehnike, novi aparati, novi materijali, pigmenti. Uvjek sam u potrazi za novitetima kojima bih unapredila ponudu u svom salonu. Shvatila sam da u beauty svijetu za mene postoji samo jedan smijer a to je naprijed! Konstantno usavršavanje je jedini način da se nešto postigne u ovom poslu. Ali…najbitnije od svega je da čovjek radi ono što voli jer bez ljubavi nema ni napretka a kada čovjek istinski voli ono što radi to se vidi i ljudi to prepoznaju.

 

Do sada najpopularnija tehnika iscrtavanja obrva


Tehnika trajne šminke koja je najpopularnija u salonu je svakako tehnika puder obrva, jer dobijamo izgled lagano nasminkanih obrva a najbolje od svega je što se obrve mogu prilagoditi svakom klijentu ponaosob. Kao što je svaki klijent jedinstven moraju biti i jedinstvene i njegove obrve – svakima se morate posvetiti u potpunosti i u saradnji sa klijentom definisati odgovarajući oblik. Obrve su nažalost slaba tačka mnogim damama jer se godinama prorijeđuju i gube svoj oblik, a u današnje vrijeme je poželjan izgled punijih, malo debljih obrva.


Ali zato smo mi tu za vas, da vam “damo” obrve o kakvima ste maštali. 

Ovim putem želim da vas upoznam sa najnovijim svjetskim trendovima u oblasti permanent makeupa. Ono o čemu se u zadnje vrijeme najviše priča po svjetskim kuloarima je inovativna trajna šminka obrva po principu dlačica po dlačica. Da odmah razjasnim, nije u pitanju microblading (japansko iscrtavanje) već je u pitanju neinvazivna tehnika koja ne ostečuje kožu.

Ova tahnika je poznata i pod nazivom Kašmir obrve 


Ovu tehniku zovu mnogim nazivima: Tehnika sjenčenih dlačica, Kašmir obrve, Hair stroke tehnika, Hiperrealistične obrve, Iscrtavanje dlačica mašinicom… da vas ne zbuni, radi se istoj stvari. U pitanju je moderna i revolucionarna tehnika trajne šminke obrva gdje se koriste najfiniji aparati i nano iglice debljine dlake da bi se postigao najprirodniji rezultat bez oštečenja kože jer se pigment unosi u gornji sloj kože.

Proces iscrtavanja i pažljiva priprema

Oblik i boja obrva se prilagođava svakom klijentu ponaosob, pažljivo se mjeri i iscrtava skica koja odgovara crtama lica i obliku lica klijenta.  Koristeći mašinicu kakvom radimo i puder obrve, najfinije iglice i hipoalergene pigmente klijentu se iscrtava dlačica po dlačica dok se ne dobije zeljeni 3D efekat koji imitira prave obrve. Prednost ove tehnike je što ne ostečuje kožu, nema mjenjanja boje tokom dužeg perioda na crvenu, plavu, zelenu a isto tako nema onog zamučenog izgleda dlake nakon dužeg vremena.


Ako želite malo puniji, jači izgled obrva onda se u tom slučaju ova tehnika može kombinovati sa sjenčenjem kakvo vidimo kod puder obrva i tako dobijamo odvažnije obrve prirodnog izgleda.

Ova tehnika je namjenjena svim tipovima kože, čak i ako imate dosta svojih dlačica a želite samo popuniti praznine. Najbolje je rješenje ako nemate nimalo ili vrlo malo svojih dlačica, dat će vam najprirodniji izgled od svih ostalih tehnika.

S obzirom na potpuno prirodni izgled obrva moglo bi se desiti da ova tehnika u budućnosti skine sa trona nama svima poznatu tehniku puder obrva. 

Bez obzira koju tehniku trajne šminke želite, najvažnije je da odaberete PMU artista čiji stil vam se najviše sviđa jer koliko je različitih PMU artista toliko je i različitih stilova.

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Budite uvijek nasmijani i trudite se izgledati što bolje – Adi Bebanić, voditelj Hayat televizije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here