Edvina Kunalić: Povećajte njegu kože lica tokom zime

0
447

Koža izložena hladnoći i nepovoljnim vremenskim uslovima je osjetljiva i iziritirana, a agresivna sredstva za čišćenje mogu je dodatno opteretiti i oštetiti. Zato zimi birajte što blaža sredstva za čišćenje.

Piše: Edvina Kunalić, kozmetički tehničar

Edvina Kunalić je kozmetički tehničar koju su predanost radu i velika želja za usvajanjem novog znanja odveli na Istok, u Saudijsku Arabiju, gdje je živjela i radila 6 godina. Po povratku u BiH, u Sarajevu otvara estetsko-kozmetički centar „Nina“ koji je zamišljen kao oaza mira i bijeg od svakodnevnice, sa uslugama trajne šminke lica kao i drugih kozmetičkih tretmana u cilju rješavanja kožnih problema, kao i same njege kože. Fokus svake dame koja posjeti estetsko-kozmetički centar „Nina“ jeste čista, zdrava i hidrirana koža. Jako je važno naglasiti da je put do takve kože proces koji ne postižemo preko noći i uglavnom zahtjeva kombinaciju salonskih tretmana i dobre kućne njege.

Rutina njege kože lica i tijela trebala bi se prilagoditi godišnjem dobu. Koža u zimskom periodu izložena je raznim negativnim vremenskim utjecajima, a kada tome dodamo grijanje u prostorijama u kojima boravimo, lice može biti podložno iritacijama, crvenilu pa i perutanju. Da ne bi došlo do toga, najbitnija je  h i d r a t a c i j a. Edvina je odvojila vrijeme da za vas napiše savjete za vašu kožu, a nakon što pročitajte ovaj tekst vi odvojite svaki dan vrijeme i pravilno se ophodite prema svojoj koži.

Hidratacija

Kreme koje koristimo treba da sadrže masne kiseline i komponente poput prirodnih vlažećih faktora: uree, glicerola, alfa hidroksi kiselina, koje imaju veći kapacitet vezivanja vode. Proizvodi za hidrataciju se biraju na osnovu tipa, stanja kože i starosne dobi. Moramo biti vrlo oprezni ako želimo zadržati kožu lijepom i zdravom, te spriječiti prerano starenje, zato predlažem konsultacije sa vašim kozmetičarem i za početak pronađite odgovarajući čistač, tonik, serum, dnevnu kao i noćnu kremu. Koža izložena hladnoći i nepovoljnim vremenskim uvjetima je osjetljiva i iziritirana, a agresivna sredstva za čišćenje mogu je dodatno opteretiti i oštetiti. Zato zimi birajte što blaža sredstva za čišćenje. Svakako izbjegavajte sredstva za čišćenje na bazi alkohola, grube pilinge ili maske na bazi gline. Zimi je najbolje koristiti hidratizirajuća sredstva za čišćenje i bogate maske koje obilato hrane vašu kožu.

Čišćenje lica

Neophodno je posvetiti dovoljno pažnje i čišćenju lica, obzirom na nečistoće u vazduhu kojih je više u ovom periodu godine. Dubinsko čišćenje lica svakih 4 – 6 sedmica bi trebali raditi svi. Estetski centar „Nina“ nudi široki spektar tretmana, od kojih izdvajamo klasični tretman čišćenja lica u kombinaciji sa Hydrafacial tretmanom koji će učiniti dubinsko čišćenje, ekstrakciju i hidrataciju, vratiti vašoj koži izgubljeni sjaj, popraviti tonus kože i dovesti do bolje apsorpcije proizvoda koje koristite u kućnoj njezi. 

Spf

Ne zaboravite zaštititi kožu lica od djelovanja UV zračenja zimi. I zimsko sunce nepovoljno djeluje na ljepotu i svježinu kože. Možete prvo nanijeti hidratantnu kremu za lice, pa nakon toga sloj kreme za sunčanje koja sadrži najmanje SPF 30, ili možete koristiti one kreme za lice koje već u sebi sadrže isti faktor, pa tako i SPF hidratantna krema će dobro doći jer će održati kožu vlažnom i zaštititi je od UV zračenja. Ovoga se pogotovo trebaju pridržavati ljubitelji zimskih sportova, jer velika sunčeva izloženost može ozbiljno oštetiti kožu.

Ulaganje u zdravu kožu se isplati

Ako želimo imati zdravu i njegovanu kožu u proljeće moramo udvostručiti napore i posebno brinuti o njoj u hladnijim mjesecima godine. Redovita dnevna i noćna njega, pravilan odabir krema i pridržavanje savjeta stručnjaka pomoći će vam da očuvate zdravlje i vitalnost kože i za najhladnijih zimskih dana. Iako zimska njega traži malo više vremena i ulaganja, isplati se. Zdrava i lijepa koža, koja ne pecka, ne svrbi i ne puca vrijedna je toga.

I za kraj , budite nježne prema sebi. Sasvim je uredu imati dane kada smo više, kao i one kada smo manje zadovoljne svojim izgledom, sve je to sastavni dio života. Rast je proces razvijanja, pokušaja, pogreški i eksperimentisanja. Zavolite sebe i dišite punim plućima.


Fotograf: Dženana Glavinić 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here