HomeFrizerski saloniEkstenzije za kosu – sa njima frizura je uvijek spremna 

Ekstenzije za kosu – sa njima frizura je uvijek spremna 

Mnogo je načina ugradnje ekstenzija: keratin, nano keratin, mikroring, ušivanje tresa mikroringom, tape on tehnika i ice tehnika, koju vi birate? 

Intervju: Žana Popović, Montibello master edukator za BiH

Svaki čovjek po prirodi teži znanju, pa tako i ova talentovana i uspješna žena, Žana Popović, koja već 22 godine radi na ličnom razvoju, ali i nesebično pruža znanja i dijeli savjete drugima. Vlasnica je salona „STUDIO ŽANA“ iz Gradiške već 20 godina. 

Magična riječ glasi – ekstenzije. Kako ih stavljati, njegovati, šišati? Jesu li još uvijek apsolutni hit i tko ih najradije nosi? Za sve one koji su razmišljali “da barem mogu imati dugu kosu već sutra”, želju mogu vrlo lako i brzo ostvariti. Pomoću ekstenzija potrebno je tek koji sat da biste od kratke kose napravili dugu  i gušću frizuru. U razgovoru sa profesionalcem za ekstenzije, Žanom, saznali smo da se žene često odlučuju za ekstenzije i da je njen rad prepoznat. Svakako da je bitno da i materijal s kojim se radi bude vrhunske kvalitete. Žana ističe kako radi sa Hair Extensions 4 you već dugi niz godina kojima je jako zahvalna za kvalitet materijala sa kojim stvara prelijepe kose i frizure. 

BeautiFUL: Prije svega recite nam nešto o vašem salonu i vašem dugogodišnjem radu?

Popović: Ja sam veliki zaljubljenik u svoj posao i mislim da se to uvijek osjeti u poslu. Ako nešto volite, onda vam to nije samo posao već vam postane i stil života. Uvijek sam imala tu sreću da imam sjajne djevojke u svom timu i mislim da je ta atmosfera u salonu jako bitna. Mi smo tim koji se trudi da našim klijentima bude ugodno s nama, da ih saslušamo, čujemo njihove želje i damo najbolji savjet za odabir njihove frizure. Moram da se pohvalim da nam vjeruju i da su svjesni koliko se mi kao ekipa trudimo da se konstantno edukujemo i unapređujemo naše usluge, te uvijek imamo da im ponudimo neku novu uslugu.

BeautiFUL: Recite nam o uslugama u vašem salonu? Da li ima nešto što posebno ističete?

Popović: Kao što sam spomenula, sjajno je kad oko sebe imate dobru ekipu koja se nadopunjava, jer uvijek postoji nešto gdje svaka od nas može da istakne svoje vještine. U našem salonu radimo sve usluge koje bi trebalo da vam pruža jedan frizerski salon, ali smo se i istakli kao salon koji radi sjajne koloracije, svečane frizure, ekstezije, te vrhunska šišanja. Svakako bi istaknula šišanje koje je presudno da budete dobar majstor u svom poslu, jer ono može da naglasi svaki vaš rad i jednako tako da ga uništi. 

BeautiFUL: Zanimljiva tema koja će sigurno zanimati mnoge djevojke jesu umetci koje radite u vašem salonu. Recite nam nešto više o vašim iskustvima?

Popović: Zadovoljstvo mi je da naglasim da već 15godina u salonu nudimo i usluge iznajmljivanja umetaka, koje naši klijenti često koriste za posebne prilike. Mnoge djevojke pate za dugom kosom, a sa druge strane nemaju ni finansijsku mogućnost ili ni ne žele da urade pravu nadogradnju kose i onda su umetci idealno rješenje. Relativno za sitan novac imaju mogućnost da na dan vjenčanja, mature ili njima bitne prilike zablistaju sa najljepšom frizurom i dužinom kose o kojoj su maštali. Ako želite da vaše usluge budu vrhunski radovi, onda su nam umetci i sjajno rješenje da upotpunite neku svečanu frizuru, odradite i naglasite neke elemente koje je ponekad teško izvesti. Danas vidim da su umetci zaživjeli i u drugim salonima, što mi je svakako drago da čujem. Treba svi da rastemo i proširujemo svoje usluge. 

BeautiFUL: Stiže lijepo vrijeme, djevojke žele lijepe frizure, pa recite nam nešto više o ekstenzijama?

Popović: Nadogradnja kose ili ekstenzije su fantastičan način da kroz par sati napravite svojoj klijentici dugu kosu. Naravno to je samo jedna od mogućnosti, jer ekstenzije su mnogo više od toga. Uz pomoć ekstenzija možemo klijenticama osim promjene dužine odraditi transformaciju boje kose. Možemo dodati ekstenzije da napravimo volumen, te odraditi dopune kose u određenim zonama gdje klijentici nedostaje dužine i punoće. Ponekad je potrebno dodati samo poneki pramen da potpuno promijenimo oblik frizure. Naravno pravilna aplikacija je presudna i da uvijek znate šta radite i zašto to radite, te koja metoda je najidealnija za vašeg klijenta. 

BeautiFUL: Koliko dugo radite ekstenzije i koje tehnike koristite?

Popović: Često iznenadim klijente kad nas to pitaju u salonu kad krenem da nabrajam: KERATIN, NANO KERATIN, MIKRORING, UŠIVANJE TRESA MIKRORINGOM, TAPE ON TEHNIKA I ICE TEHNIKA NADOGRADNJE KOSE. Onda ih još dodatno zbunim kad im kažem da se neke tehnike mogu kombinovati u različitim zonama. Uglavnom svi počinjemo s nekom klasičnom nadogradnjom, a to je keratin tehnika koja se i nudi u većini salona. To je bila prva koju sam savladala i poslije vremenom uvodila nove tehnike. Uglavnom rekla bi da sam proslavila punoljetstvo u iskustvu s nadogradnjama. Nedavno sam radila edukaciju 4 tehnike nadogradnje kose u Bihaću gdje će kolege svako proljeće i jesen imati mogućnost da vide i nauče nešto novo o ekstenzijama.

BeautiFUL: Koja tehnika najmanje šteti prirodnoj kosi?

Popović: Ja bih rekla da je prvenstveno sve u pravilnoj aplikaciji i načinu održavanja ekstenzija. Kad kažem pravilnoj aplikaciji mislim na vještinu i koliko su nam radovi uredni.  Naravno bitno je iskustvo frizera, da svaku tehniku prilagodi tipu kose na kojoj radi. Bolje je ponekad i odbiti klijenta ukoliko ima zahtjeve koji smatrate da štete njenoj strukturi i da to nije za njenu kosu. Svakako hladne tehnike su tehnike koje ne oštećuju vašu kosu ili to čine minimalno. To su Tape On, MIKRORING i moja nova ljubav ICE TEHNIKA.  

BeautiFUL: Koja je po vašem mišljenju najpopularnija tehnika i na koju se djevojke najčešće odlučuju?

Popović: Ipak najzastupljenija tehnika je keratin iz razloga što je klijentima najpristupačnija i samim tim je najčešća tehnika. Ono s čim mi možemo da se pohvalimo i istaknemo jeste ICE TEHNIKA koja je trenutno najpopularnija i koju najviše traže. Spomenula sam da je to nova i velika ljubav, ali ono što je najbitnije isto to misle i klijenti. Njena sama aplikacija je zanimljiva i drugačija od ostalih tehnika. Naravno ono što mi se posebno dopada  pravi efekat potpuno prirodne kose. Možete praviti kombinaciju boja u isto vrijeme koristeći više nijansi i da sami određujete debljinu pramena. Vrlo je ugodna i lagana za nošenje i njeni spojevi su skoro nevidljivi. Samim tim i klijentice imaju mogućnost da stilizuju frizuru u bilo koji oblik, a da se ne plaše lošeg efekta.

BeautiFUL: Koja je procedura stavljanja ekstenzija, koliko dugo traje, te koja je cijena tretmana?

Popović: S novim klijenticama uglavnom dogovorimo konsultacije, da vidimo kakve su njihove zelje i kako one zamišljaju svoju savršenu nadogradnju i onda zajedno dolazimo do najpravilnijeg i najboljeg rješenja. Nažalost, nekad nisu u mogućnosti i onda morate biti spremni da rizikujte  da neka slika njihove kose, koju su vam poslali, možda i nije realna slika pravog stanja kose ili nijanse za koju ste se dogovorili. Naravno, morate biti profesionalci i pored nijanse koju ste eventualno spremili za svog klijenta  u salonu uvijek imati rezerve  kose, koju možete ili ćete sigurno nekad iskoristiti. Čeka se na termin oko 15-20ak dana iz razloga sto morate odvojiti nekoliko sati da se posvetite samo jednoj klijentici. Ukoliko se klijentica farba nije poželjno da ima izrast . Radi se na suhoj čistoj kosi bez ikakvih stajling preparata, te obaveznog sisanja vrhova ili preoblikovanja frizure da bi se lakše prilagodila nadogradnji. 

Tape on je najbrža tehnika i za njenu aplikaciju potrebno je odvojiti 30min,za keratin 2-3h, dok je ice tehnika najzahtjevnija i samim tim i najsporija tehnika koja može da traje i po 5-6h zavisno koju gramžu radimo. Svaka tehnika ima svoju cijenu i sve se naplaćuju po gramazi. Tape on je najeftinija, dok vam je za ice tehniku potrebno izdvojiti duplo vise novca.

BeautiFUL: Koji su vam savjeti nakon stavljenih umetaka? 

Popović: Najidealnije je ukoliko su u mogućnosti da je održavaju kod svog frizera ili makar mjesečno posjete frizerski salon. Ono sto obavezno naglasimo da se kosa uvijek pere u uspravnom položaju pod tušem, nikako preko glave. Prije spavanja kosa se veze u lagani rep da bi se sprecilo zapetljavanje kose. Ukoliko se ide na kupanje, naša preporuka je da se kosa uplete u pletenicu i naravno preparati za njegu kose. U salonu radimo isključivo s Montibello brendom i kao neko ko je edukator za taj brend pronašla sam i testirala proizvode koji su zadovoljili sve moje kriterijume, pa tako iz Treat linije za njegu kose, imam nekoliko proizvoda koje preporučujem svojim klijenticama.  Naravno pored njege bitno je da imaju kvalitetnu četku koja je dizajnirana specijalno za ekstezije, jer je redovno češljanje jako bitno da bi nadogradnja izgledala uredno i da bi je sačuvale. 

BeautiFUL: Da li radite i edukacije za ekstenzije? 

Popović: Nažalost nemam previše vremena za edukacije zbog velikog obima posla u salonu ,ali dobrom organizacijom i kad si vrijedan nađe se vremena i za to. Rado radim edukacije i trudim se na najbolji i najpristupačniji način kolegama da prenesem svoje znanje.  Sve više kolegama mi se javlja upravo za ice tehniku.

BeautiFUL: Koje umetke vi koristite? 

Popović: Treba da radite s dobavljačima koji mogu da ispune sve vaše standarde. Meni je jako bitno da znam kakav kvalitet kose imam. Premijum kosa znači najbolji kvalitet kose . Obavezno biramo remi kosu jer su kutikule okrenute u pravom smjeru ,za razliku od ne-remi kose koja se konstantno mrsi. Takodđer mi je jako bitno da radim s kosom koja je double drawn ,gdje je sva dužina kose jednaka i dobijate punu i kvalitetnu nadogradnju.  Volim da su mi uvek dostupni i da su snabdeveni s ponudom nijansi. Ako mogu iskoristiti priliku da nekog izdvojim, onda bi to bio LNB trade sa svojom ponudom i konstantnom nadopunom kose u ponudi ,za različite tehnike i potrebe frizera. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE