HomeLjepotaMeliha Alić: Priprema klijenta za tretmane lica 

Meliha Alić: Priprema klijenta za tretmane lica 

Detaljan vodič za početnika ali i one koji su već duže vrijeme u beauty industriji, za refresh znanja.

Piše: Meliha Alić, majstor kozmetičar

Meliha Alić je majstor kozmetičar i nastavnica praktične nastave za zanimanje Kozmetički tehničar. 

Znanja nikada dosta, svi beauty profesionalci tokom svoje karijere posjećuju razne seminare, edukacije, kako bi svoje postojeće znanje nadogradili. Jedan od bitnijih edukacija jeste edukacija o pripremi klijena za tretman, dotičući se i najsitnijih detalja koji su veoma bitni sa cjelokupan dojam. Od ljubaznosti, sterilnosti prostora, kvalitetne opreme, izvođenja tretmana do pozdrava klijenta kada završi sa tretmanom. U razgovoru sa prof. Alić, detaljno i hronološki je objasnila odnos majstor – klijent, definitivno da ovaj tekst svima može biti od koristi, onima koji su početnici ali onima koji su dugo godina u ovom poslu i žele se prisjetiti onoga što su davno učili.           

Kozmetički tehničar   

Zanimanje kozmetičkog tehničara je veoma složeno i zahtjevno zanimanje iz domena zdravstvene struke jer pored teorijskog znanja podrazumijeva i ovladavanje praktičnim procedurama.

Kozmetički tehničar je stručnjak koji dostignuća kozmetološke nauke sprovodi u praktičnom radu. Poslovi koje obavlja kozmetički tehničar ovise o vrsti kozmetičkog tretmana. Tako kozmetičar, osim čišćenja kože lica i tijela, radi i na uklanjanju odnosno smanjivanju bora, strija i suvišnih dlačica (korekcija obrva i trepavica, depilacija).

Kozmetički tehničar pružaju i usluge masaže lica i tijela, njegu i piling kože, aromaterapiju i dr. Kozmetički tehničar također pruža usluge manikiranja i pedikiranja. Manikiranjem njeguje kožu šake, te prste i nokte na rukama, a pedikiranjem njeguje kožu stopala i prstiju na nogama, te nokte na nogama.

Kozmetički tehničar pruža i usluge dekorativnog i korektivnog šminkanja. Ovisno o kakvoj se prigodi radi, te željama osobe, kozmetički tehničar nastoji naglasiti lijepe crte lica ili eventualno ispraviti nedostatke i vizualno promijeniti crte lica kako bi osoba izgledala što ljepše. Kozmetički tehničar savjetuje klijente kakve kozmetičke preparate koristiti i kako njima njegovati lice i tijelo, te upozorava na važnost zdrave prehrane.

Kozmetički tehničar mora imati dobar vid i sposobnost razlikovanja boja i nijansi, spretne ruke za precizan rad i sposobnost razlikovanja dodirom. Također, mora znati organizirati posao, te ljubazno i profesionalno komunicirati s klijentima.

PRIJEM KLIJENTA

Komunikacija je jako bitna u poslu koji obavlja kozmetički tehničar. Bitno je da kozmetički tehničar ljubazno i prijatno komunicira sa klijentom.

Prijem klijenta: Naglašen je personalizirani pristup, važnost stavljanja klijenta u središte poduzeća, utvrđivanje njegovih želja, potreba i osobnosti u maksimalnom naporu da ih se zadovolji. 

Anamneza – uslužni karton prije svake procedure bitno je kontrolisati uslužni karton klijenta da bi znali kako postupati sa određenim tretmanima.

Priprema klijenta za kozmetički tretman normalne kože

Svaki pojedinačni tretman se odvija u nekoliko etapa: priprema za izvođenje procedure, izvođenje procedure, zbrinjavanje klijenta i upotrijebljenog pribor za rad.

Priprema za izvođenje procedure obuhvata:

  Opštu pripremu prostora, radnog mjesta i pribora za rad. Ona obuhvata:

    – pripremu radnog mjesta – kontrola da li se sve što je potrebno za izvođenje tretmana nalazi na stolčiću koji terapeutu služi za držanje pribora za rad,

   – na propisan način sprovodi asepse i antisepse i da li je spreman aparat za aplikaciju struje.

Pripremu kozmetoterapeuta: nošenje propisane uniforme, provjeru ispravnosti odluke da se određena procedura izvrši, pripremu odgovarajuće dokumentacije, obavljen razgovor s klijentom i postignut dogovor za izvođenje procedure, pripremu klijenta za izvođenje procedure.

Priprema klijenta obuhvata: Postavljanje klijenta u odgovarajući, najčešće ležeći položaj, inspekcija kože i konačna provjera da li postoje kontraindikacije za aplikaciju struje – zapaljenski procesi, erozije i druga oštećenja.

Izvođenje procedure

Hemijsko čišćenje – za čišćenje se koristi emulzioni oblik preparata – kozmetičko mlijeko. Periokularna regija se čisti tuferima vate natopljenim uljima biljnog porijekla, čime se obezbjeđuje premašćujući efekat.

Pregled kože – pregledom kože terapeut provjerava trenutno stanje kože, da li postoje kontraindikacije za izvođenje odabranog kozmetičkog programa.

Mehanički piling abrazivnim sredstvima

Za mehanički piling koriste se fizički agensi, među kojima se abrazivna sredstva koriste kao agensi izbora. Efekat pilinga izazivaju mehaničke radnje – trljanje (ribanje) i/ili primjena aparata koji efekat abrazije intenziviraju rotirajućim sistemima – četke s dlakom odgovarajuće čvrstine – frimator, sunđeri.

Abrazivna sredstva formulirana su tako da izazivaju blag površinski piling – i dovode do skidanja orožalih i ispucalih keratinskih slojeva rožnatog sloja. Osvježavaju površinu kože, a masaža redovno prati proces aplikacije. Pravilno aplikovan mehanički piling površinu kože čini glatkom, kompaktnijom i svjetlijom, što sve zajedno prezentuje atribute lijepe kože.

Masaža lica, vrata i dekoltea:

Masaža, aplikovana poslije primjene galvanske struje, pozitivno djeluje na metabolitičke procese u koži. Obično se kao preparat za masažu koristi krema koja sadrži bioaktivne molekule koji će lagano penetrirati duž slojeva kože – vitamin A, vitamin E, ekstrakti algi, ulje nevena, itd. Masaža treba da traje 15-20 minuta.

Maska – Nakon masaže nanijeti emolijentnu masku. Poželjno je da bude topla i da time obezbijedi efikasnu penetraciju aktivnih molekula sa površine kože.

Završna procedura

Navedeni primjer programa nije i ne smije da bude i jedini koji će terapeut u radu kod određenog klijenta primjenjivati.

Zbrinjavanje klijenta, aparata i upotrebljenog pribora za rad

Nakon završetka tretmana, klijentu ponovo izvršiti pregled kože. Pomoći da ustane i obuče odloženu odjeću i, eventualnu obuću, pitati kako je tretman prijao i dogovoriti sljedeću aplikaciju planiranu u seriji tretmana. U karton upisati kratko kako je klijent reagovao na tretman i za kada je zakazan sljedeći. Slijedi ispraćaj klijenta. Sljedeća radnja je odlaganje upotrijebljenog pribora i aparata za rad kao i sređivanje radnog mjesta pripremajući ga za sljedećeg klijenta.

Kozmetički tehničar radi u čistom i zatvorenom prostoru, pri normalnoj temperaturi. Dio postupaka provodi pri umjetnom svjetlu i pod lupom, zbog čega mu je jako opterećen vid. Dezinfekcija označava postupke usmjerene na uništenje najvećeg broja neželjenih mikroorganizama. Sterilizacija je proces kojim se potpuno odstranjuju ili uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore s predmeta, instrumenata i materijala koje koristimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE