HomeFitness&zdravljeFizioterapeut Elvir Bašić: Svi imamo samo jedan život i jedno tijelo

Fizioterapeut Elvir Bašić: Svi imamo samo jedan život i jedno tijelo

BeautiFUL tim razgovarao je s fizioterapeutom Elvirom Bašićem, koji nam je otkrio više o sebi i profesiji kojom se bavi. Kao fizioterapeut vjeruje da masaža nije luksuz, već potreba, a u nastavku otkrijte i zašto.

Zovem se Elvir Bašić, po zanimanju sam fizioterapeut. Rođen sam u Velikoj Kladuši, a trenutno živim u Sarajevu. Vlasnik sam firme Bambina Beauty Centar i presjednik Udruženja Hidžama u Bosni i Hercegovini. Dugi niz godina se bavim terapeutskim radom sa klijentima i sa ponosom mogu reći da sam pomogao hiljadama ljudi. Pored masaža bavim se i svim vrstama hidžame. Klijenti i pacijenti kažu da samo uspješne priče stoje iza mene i moga rada.

Ljubav prema masaži potiče još iz srednje škole. Spoznaja da masažom imate mogućnost da jednostavnim setom zahvata otklonite bol ili tegobu, te da kontinurano djelujete na relaksaciju i prevenciju oboljenja mi je bila vrlo fascinantna i privlačna. Ovaj humani poziv me zaista raduje i ispunjava, osjećam neizmjernu zahvalnost što mogu da radim posao koji volim i ujedno pomažem ljudima.

Najvažnija je vjera u sebe. Odustajanje nije opcija. Čvrsto se držite svojih snova i uspjeh je zagarantovan. U svakom segmentu života na prvo mjesto morate staviti sebe i pomoći sebi , jer u suprotnom ne možete pomoći drugima. Vrlo važna stvar jeste i komunikacija sa samim klijentima, morate osluškivati potrebe drugih jer smo svi različiti. To se pokazalo vrlo efektivno u dosadašnjem radu

Važno je otvoriti oči i gledati stvari kakve zaista jesu, razmotriti ih iz svakog ugla, kako u životu tako i u poslu. Upoznajte sebe, to je najbolji način da upoznate druge. Uzdajte se u sebe i Boga i zanemarite sve ostalo. Znajte da će vam ljudi oprostiti sve osim uspjeha. Zato se fokusirajte na sebe, svoj rad, napredak i one kojima pomažete.

Ono što ja radim nije posao nego životni poziv. Uživam u tome da ljude činim zdravima i lijepima. Trudim se da svoj posao radim što je bolje moguće, ali se tu ne zaustavljam. Težim tome da idem u korak s novim tehnologijama, tehnikama i novim trendovima masiranja. Razvijam svoje znanje i vještine koliko je u mojoj moći. Jedan od primjera toga jeste i masaža golf lopticama koju smo počeli prvi i radimo jedini u Bosni i Hercegovini. Sve je moguće kada postoji dovoljno jaka želja.

Masaža je veliki dio brige o tijelu. Može poslužiti kao prevencija stresa i umora. Činjenica koja govori u prilog tome jeste da se masaža koristi već hiljadama godina. Kao što svaki put kada se udarimo masiramo bolno područje kako bi ublažili bol, to isto radimo i kod masaže cijelog tijela-samo preventivno. Mnogi iscjelitelji diljem svijeta stoljećima razvijaju i modificiraju klasičnu masažu i upravo iz tog razloga je danas toliko popularna i u isto vrijeme efektivna. Često zaboravljamo koliki utjecaj ima stres na naš organizam. Prema novim studijama utvrđeno je da preko 80% SVIH BOLESTI POVEZANO UPRAVO SA STRESOM.

Kaže se da MASAŽA NIJE LUKSUZ, NEGO POTREBA. Sve osobe koje redovito idu na masažu, mogu potvrditi koliko samo benefita ima kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje. Ipak, opšta predrasuda o masažama je da se radi o kozmetičkom tretmanu koji služi isključivo za relaksaciju i razonodu. Ne trebamo čekati višak novca i vremena da bismo sebi i svoje tijelu obezbijedili masažu, to je način ulaganja u sebe i svoje zdravlje.

Za kraj Vas želimo podsjetiti na ono što često zaboravljamo, a to je da svi imamo samo jedan život i jedno tijelo te je naša dužnost brinuti o njemu. Zdravlje gubimo kada ga zanemarujemo i nažalost to shvatimo kada je već kasno. U zdravom tijelu je zdrav duh, zato je potrebno da ga na vrijeme održavamo i njegujemo, a masaža je samo jedna stanica na putu do tog cilja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE