HomeLifestyleZašto parfem miriše drugačije na mojoj koži? 

Zašto parfem miriše drugačije na mojoj koži? 

Našli ste idealni parfem koji ima predivan miris, i jedva čekate da ga na nanesete. Napokon dođete kući i mirišete sasvim drugačije. Jeste li kupili pogrešan parfem ili postoji razlog zašto je miris sasvim drugačiji?

Je li problem u čulu mirisa?

Supstance oko nas otpuštaju molekule. Kad molekule uđu u vaš nos, stimulišu receptore u senzornim neuronima u pozadini nosa. Ti neuroni šalju poruku vašem mozgu koji identifikuje miris. Miris do neurona može doći i kroz kanal koji povezuje gornji dio grla s nosom. Ako žvačete hranu, na primjer, molekule mogu stimulisati te neurone. Sad morate znati da atmosfera u vašem domu nije ista kao i u prodavnici. Zbog toga, molekule u zraku prodavnice u kombinaciji s parfemom mogu napraviti drugačiji miris od parfema i zraka u vašem domu. 

Vaše tijelo

Ali zrak oko vas nije jedino što utječe na miris parfema. Vaša koža i hemija tijela također mogu utjecati. pH vrijednost vaše kože, koliko je suha ili masna, nivo hormona, pa čak i ishrana mogu utjecati na reakciju vašeg tijela na parfem. Parfem može mirisati fantastično na vašem prijatelju, ali sasvim drugačije mirisati na vama. 

Eu de toilette ili Eau de parfum 

Ponekad i koncentracija ulja i mirisa može biti faktor. Čisti parfem ima najvišu koncentraciju, nakon toga Eau de parfum, pa Eau de toilette i onda Eau de cologne. Ako pronađete miris koji vam se sviđa, bitno je da je uljna koncentracija najbolja za vašu kožu. 

Vaš nos

Bez obzira kako parfem reaguje na vašu kožu, želite najbolje mirisati. Ako imate problem s nosom, moguće je da ćete parfem osjetiti drugačije. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE