Hair with Character, salon koji plijeni svojom ljepotom

0
688

Frizerski salon Hair with Character, u Sarajevu, svojim konceptom oduševljava bosansko-hercegovačke dame, koje cijene Dervišbegovića kao vrsnog frizera, ali i njegov istančan ukus koji je prenio na svoj salon. Homely ambijent i ugodna atmosfera osvajaju na prvi pogled.

Ensar Dervišbegović, frizer i vlasnik salona Hair with Character. Rođen u Sarajevu 1984. godine. Profesionalnu edukaciju počeo u je u Sarajevu, a dalja usavršavanja nastavio je u Londonu (Toni and guy, Vidal sasoon, Rush), pored UK, educirao se i u Italiji, Njemačkoj. Otvorio je svoj salon 2010. godine. Kao frizer radio je na mnogim fashion editorijalima, komercijalnim tv kampanjam. Posebno se ističe po tome što je zaljubljenik u avantgardne frizure.

Prije otprilike 15 godina sam u Londonskoj četvrti Camden Town slučajno naišao na frizerski salon koji je bio u zgradi iz Victorianskog perioda. Spoj nespojivog se učinio fenomenalnim i želio sam da to savršenstvo pokušam napraviti i u Sarajevu.
Prvo uređenje mog salona nije nipošto smjelo da podsjeća da je tu frizerski salon.
Želio sam da to bude prostor koji podsjeća na dom u kojem provodite svoje najkreativnije momente, kroz razgovor ističe Dervišbegović.

BeautiFUL: Prije svega recite nam nešto više o sebi i Vašim počecima?

Dervišbegović: Mogu reći da je moj početak i profesionalna karijera krenula odolaskom u salon kod velikog bh. frizera Elvira Bajrića. Zahvaljujući njemu, velike frizerske promjene u tehnikama šišanja, stiliziranju kose koje su se dešavale početkom 2000-tih godina, meni kao početniku su bile vjetar u leđa za usavršavanja i dalje edukacije.

BeautiFUL: Kada se izrodila ljubav prema ovom zanatu?

Dervišbegović: Ja sam dijete koje je odraslo u frizerskom salonu. Moj deda i moj otac su bili frizeri, tako da je moja odluka bila logičan slijed. Uzimajući u obzir da je frizerstvo opširno zanimanje i da je svaki od nas trojice imao drugačiji put i viziju frizerstva, ali da je ljubav prema kosi i uljepšavanju uvijek bila vodilja, potvrđuje da je frizerski zanat jedno od najkreativnijih zanimanja.

BeautiFUL: Da li je to bio dječački san?

Ensar: Moji dječački snovi su išli od želje da budem pilot pa do želje da se pretvorim u Robin Hooda.
Ali definitivno uz podršku prijatelja i svoje porodice odluka koju sam donio da se bavim frizerstvom je najbolja odluka moga života

BeautiFUL: Šta je bio najveći motiv za otvaranje salona u Sarajevu?

Dervišbegović: Kao mlad frizer uvijek imate velike ambicije. Želite pokazati klijentima i svijetu perspektivu iz koje vidite svijet, na koji način se odnosite prema kosi i kako želite da vaši klijenti izgledaju nakon tretmana. Jedna od krucijalnih stvari kod frizera je stići do svog cilja i izgraditi identitet. Kroz otvaranje svog frizerskog salona vi enterijerom salona, atmosferom u salonu, odnosom prema klijentima, a najbitnije vlastitim radom, postižete identitet i možete prezentovati vaš rad i vaše zalaganje za struku.

BeautiFUL: Poznato je da bosanskohercegovačke dame izlaze sa osmjehom iz Vašeg salona, koliko ste ponosni na to?

Dervišbegović: Isključujući vrijeme školovanja, mogu reći da zadnjig 16 godina radim intenzivno. Radim jedanaest sati skoro svaki dan osim nedjelje, što pokazuje
koliko je posao i frizerski zanat dio mog DNK. Naravno da svi frizeri imaju briljantnih momenata u karijeri, isto kao što imamo i loših trenutaka i nezadovoljnih klijenata, ali ja se trudim da moji klijenti izađu sa osmjehom iz mog salona i naravno, ponovo se vrate. Jedino referentno priznjanje jeste kada vam se klijent ponovo vrati.

BeautiFUL: Pored toga što ste vrsni majstor svog zanata, Vaš salon plijeni veliku pažnju. Samim tim govorite da je ambijent jako bitan za dobro raspoloženje. Recite nam više o tome?

Dervišbegović: Moj salon se nalazi u starom dijelu grada. Preimenovan je iz stambenog u poslovni objekat i po samom eksterijeru ne podsjeća da bi se tu mogao naći frizerski salon.
Ono što mi je uvijek bilo bitno jeste da se klijenti osjećaju kao da su kod kuće.
Osjećaj relaksiranosti i bliskosti je ključan između frizera i klijenta, uz taj homely ambijent uspjeh je zagarantovan.

BeautiFUL: Šta Vas je inspirisalo za uređenje salona?

Dervišbegović: Prije otprilike 15 godina sam u Londonskoj četvrti Camden Town slučajno naišao na frizerski salon koji je bio u zgradi iz Victorianskog perioda. Spoj nespojivog se učinio fenomenalnim i želio sam da to savršenstvo pokušam napraviti i u Sarajevu.
Prvo uređenje mog salona nije nipošto smjelo da podsjeća da je tu frizerski salon.
Želio sam da to bude prostor koji podsjeća na dom u kojem provodite svoje najkreativnije momente.

BeautiFUL: Što je po vama ključno za kreiranje tople i opuštene atmosfere u frizerskom salonu?

Dervišbegović: Za dobru atmosferu u salonu je potreban dobar tim ljudi, vaši saradnici i asistenti. Veliki osmjesi, dobra kafa, muzika 80-tih i naravno, znanje.

BeautiFUL: Da li primjetite da Vaše klijentice uživaju u salonu i koji detalj im najviše odvlači pažnju i za kraj nam recite koji je Vaš najdraži kutak u salonu?

Dervišbegović: Moj najdraži kutak u salonu je kolekcija mojih modnih časopisa i knjiga. Knjige i časopise se nalaze svuda, ali me uvijek podsjete da digitalni mediji nisu preuzeli 100% vladavinu.

BeautiFUL: Imate li neku poruku za naše čitaoce?

Dervišbegović: Poruka za sve čitaoce bi bila da se uvijek igraju sa svojom kosom a nikada sa svojim srcem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here