Hidžama ili cutting terapija, šta je to?

0
877

Za časopis i portal Beautiful piše:

Aida Hasanagić, medicinska sestra – kozmetičar  – aromaterapeut, ABC Cosmetics

 

Hidžamom čistimo organizam, stimulišemo i jačamo naš imuni sistem, aktiviramo limfni sistem, regulira se rad svih žlijezda u tijelu, poboljšavamo perifernu cirkulaciju krvi, ubrzavamo i stimulišemo protok limfe i  limfnu drenažu, poboljšavamo oksigenaciju i prokrvljenost tkiva. Hidžamom se rješavamo napetosti, bola i osjećaja umora.

O Hidžami kao terapijskoj metodi mnogo toga je već rečeno i napisano, a da njene neiscrpne blagodati u potpunosti nisu istražene, već neprestano i iznova otkrivamo nove blagotvornosti kroz  uvjeravanje i svjedočenje naših klijenata.

Ova metoda, kao dar s neba, ima opće principe djelovanja, ali očigledno da njena neiscrpna  i začudna blagotvornost počiva i na različitosti svake individue, te nedovoljne istraženosti svih  efekata njenog djelovanja od strane zvaničnih naučnih disciplina. Nedovoljna istraženostse ogleda npr.u  zanemarivanju aspekta vremenskog mjesečevog intervala u kalendarskom mjesecu, kao najpogodnijem periodu za primjenu ove metode. O tome se već počelo stidljivo pisati i od strane određenih naučnih krugova sa uputom da postoje određeni  vremenski  intervali i utjecaj našeg planeta u procesu detoksikacije organizma i da ih je potrebno iskoristiti. U islamskoj tradiciji su 17., 19. i 21. dan po lunarnom kalendaru označeni kao najblagotvorniji dani za tretman ovom metodom. U posljednje vrijeme i veliki naučno istraživački medicinski centri u svijetu počinju se otvoreno sve više zanimati za ovu oblast i osvjetljavati ovu metodu sa interdisciplinarnog aspekta.

 Šta je Hidžama ?

Hidžama je stara metoda puštanja krvi u terapeutske svrhe, spada u regulatorne medicinske metode zbog njenog dejstva na bazični “regulatorni“ sistem organizma, dovodeći organizam u stanje homeostaze (stanje balansa, ravnoteže, samoregulacije) tj. u stanje zdravlja.

Rađene su analize sadržaja koji je eliminisan iz organizma putem hidžame.Dobijeni rezultati su pokazali da sadržaj čini 80-90% biološkog i hemijskog “otpada“, a samo 10-20% krvnih elemenata. Hemijske otpadne materije su brojni toksini koje u organizam unosimo svakodnevno na različite načine, te kumuliranjem istih kao nusproduktom ljudskog metabolizma.

Kako se izvodi Hidžama ?

Hidžama spada u domen male hirurgije, izvodi se površinskim zarezivanjem kože sterilnim i jednokratnim priborom, te postavljanjem čašica na odredžene tačke na tijelu, najčešće na regiji leđa. Plastične čašice moraju biti sterilne i jednokratne, postavljaju se na kožu pod vacuumom, kojim se izaziva hiperemija tkiva, šire krvne žile a što rezultira boljom prokrvljenošću tretiranih regija i boljom akumulacijom kapilarne krvi, te očekivanom eliminacijom otpadnih tvari i toksina iz organizma. Ovako pripremljene tačke na tijelu površinski se zarezuju sterilnim hirurškim skalpelom uz obaveznu primjenu principa asepse i antisepse. Na površinski zarezanu kožu postavljaju se čašice i ostavljaju na tijelu kako bi se se pod dejstvom vacuuma akumulirao i izbacio nečisti sadržaj iz krvi, toksini i druge štetne otpadne supstance. Nakon završenog procesa skupljanja i taloženja toksičnog sadržaja, čašice sa nečistim sadržajem se uklanjaju sa tijela, koža se ponovo dezinficira i zaštiti sterilnim kompresama, nakon čega je ovim tretman hidžame završen. Treba napomenuti da tretman nije bolan osim osjećaja malog kratkotrajnog peckanja u toku ograničenog i površinskog zarezivanja kože, na gore već opisani način.

Koji su poznati učinci i blagotvornosti  hidžame za organizam ?

Hidžamom čistimo organizam, stimulišemo i jačamo naš imuni sistem, aktiviramo limfni sistem, regulira se rad svih žlijezda u tijelu, poboljšavamo perifernu cirkulaciju krvi, ubrzavamo i stimulišemo protok limfe i  limfnu drenažu, poboljšavamo oksigenaciju i prokrvljenost tkiva. Hidžamom se rješavamo napetosti, bola i osjećaja umora.

Hidžama dokazano djeluje na mnoga oboljenja i kao terapija se uspješno koristi kod:

  • Fibromialgije, bolnih stanja kičme, vrata i ramenog pojasa, slabe cirkulacije, nesanice, vrtoglavice, glavobolja, povišenog krvnog pritiska i povišenih vrijednosti masnoća u krvi, kao i za poboljšanje vitalnosti i opšteg stanja organizma u prevenciji mnogih slabosti kao posljedicom modernog načina života, različitih teških okolnosti, sve prisutnog stresa i sl.

 Priprema klijenta prije tretmana hidžamom, te njegov tretman nakon hidžame :

Tretman hidžame se ne preporučuje raditi neposredno nakon jela. Osoba ne treba jesti 2-3 sata prije tretmana, dok je pojačana hidratacija organzma prije tretmana preporučena i veoma poželjna.

Nakon hidžame nije poželjno tuširanje 12 h nakon tretmana, u prva 24 sata izbjegavati težu fizičku aktivnost, konzumaciju teške masne i pržene hrane, izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode bar 24 h nakon tertmana. Preporučujemo konzumaciju što više svježeg voća, voćnih sokova, vode, svježe sezonske salate, kako bi pomogli organizmu u procesu čišćanja, revitalizacije i detoksikacije. Menstrualni ciklus je period kada se ne primjenjuje  ovaj tretman.

Hidžama je djelotvorna, brza, i sigurna terapija bez nuspojava, ukoliko je radi  stručna osoba, profesionalni zdravstveni radnik koji poznaje, poštuje i primjenjuje sve principe male hirurgije.

Cijena Hidžame 60 KM

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here