Iako su većina namirnica sigurne dok god se konzumiraju umjereno, neke treba potpuno izbjegavati ako vas muči probava.
Neke namirnice i pića povećavaju rizik od nadutosti, žgaravice i proljeva. Primjeri uključuju:
- umjetna sladila, poput šećernih alkohola,
- gazirana pića ili pića zaslađena šećerom,
- rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha,
- alkohol,
- mliječna ili bijela čokolada,
- hrana s visokim udjelom zasićenih masti, poput sira i vrhnja,
- kafa i druga pića koja sadrže kofein,
- jako začinjena hrana.
Neke navike također mogu ometati probavu, poput prebrzog jedenja i ležanja odmah nakon jela.
Tijelu može trebati duže da probavi velike obroke, što kod nekih ljudi može biti problematično. Kako biste poboljšali probavu, najbolje je jesti nekoliko malih obroka umjesto jednog velikog.
Međutim, probavni sustav se razlikuje kod svakoga od nas. Na primjer, neki ljudi mogu imati intoleranciju na hranu i alergije, dok drugi nemaju.
Liječnik može preporučiti osobama s probavnim smetnjama poput ovih da vode dnevnik hrane. Ovo može pomoći u prepoznavanju hrane i pića koji pokreću probavne probleme.
beauty-garden.hr