Irina Paunić: Profesionalni nail artist je neko ko mora biti kreativan

0

I kada nisam na svom radnom mjestu, razmišljam o novim projektima, idejama i realizaciji istih.

Intervju: Irina Paunić

U svijetu savremenog glamura, nokti su postali platno na kojem se ispoljava umjetnička maštovitost. Profesionalni nail artist je čarobnjak koji pretvara obične nokte u prava umjetnička djela. Njihova vještina nije samo tehnička, već i kreativna i inovativna, stvarajući nokte koji pričaju priče, izražavaju ličnost i osvajaju pažnju. U nastavku je intervju sa Irinom Paunić.

Recite nam nešto o sebi?

Moje ime je Irina Paunić,rodjena sam u Beogradu 1992. godine, po struci sam grafički dizajner, a u svet manikira sam ušla 2012. godine. Od tada sam završila mnogo edukacija, otvorila salon, kasnije i edukativni centar, postala ambasador Art Naila i Only Nailsa i edukator, učestvovala sam na online takmičenjima i kao takmičar i kao sudija, bila sam predavač na maratonima, humanitarnim projektima i online edukacijama, držala sam seminare i edukacije u zemlji i inostranstvu. 

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Od kada znam za sebe, volela sam da crtam i slikam, kreativna sam osoba i volim sve vezano za umetnost. Završila sam srednju dizajnersku školu, u Beogradu, odsek grafički dizajn, i tada sam počela da primenjujem svoje znanje iz crtanja i slikanja na noktima, tako sam ušla u svet nail arta i nastavila da nadogradjujem svoje znanje i usavršavam ga i za vreme studiranja. Jednostavno, pronašla sam se u ovoj vrsti umetnosti i u samoj primeni crtanja koja nije bila uobičajena, pogotovo u to vreme. Kada sam bila druga godina fakulteta, odlučila sam, zajedno sa porodicom, da otvorim salon i da uz studiranje i radim. Tu je bilo, moram reći, velikih odricanja, ali je volja za učenjem i želja za napredovanjem u poslu bila još veća. 

Možete li nam nešto više reći o profesionalnom nail artisti?

Profesionalni nail artist je neko ko mora biti kreativan, pun ideja i da teži ka inovacijama, da neprekidno uči i usavršava se, da bude u korak sa najnovijim materijalima, trendovima, da bude precizan, pedantan i ima mirnu ruku, da bude upoznat sa svim tehnikama i da ume da sprovede u delo svaku želju klijenta, a uz to da bude staložen, dobro rame za plakanje i pun razumevanja, pogotovo u salonskom radu. 

Radite edukacije, pa kako to funkcioniše?

Nail artist sam već jedanaest godina, a nail ambasador brenda i edukator tri i po godine i smatram da je to ono čemu teže sve kolege, jer najlepši osećaj je kada nekome prenesete svoje znanje, ali i ljubav prema onome što i sami volite. Biti edukator je mnogo odgovoran i težak posao, morate biti dobar mentor i podrška svojim učenicima, ali i prelep jer na taj način podižemo nivo usluge i svesti kako učenicima tako i njihovim sadašnjim i budućim klijentima i učimo ih da pristaju samo na najbolje. Edukacije držim u svom edukativnom centru u Beogradu, gostovala sam i kod kolega u salonima i centrima, držala sam ih i u inostranstvu, kao i online, držala sam prezentacije i seminare i to obuhvata sve, od baznih edukacija za devojke koje bi tek počele da se bave ovim poslom, do usavršavanja sa kolegama sa kojima sam ja počinjala, a sada žele da uče od mene, to je velika čast i onda znate da ste uspeli u tome što radite i da je sve imalo smisla. 

Otkuda crpite energiju i motivaciju?

Jednostavno je, da biste radili ovaj posao, morate da ga volite i morate da radite što više na sebi. I kada nisam na svom radnom mestu, razmišljam o novim projektima, idejama i realizaciji istih. Inspiraciju najčešće dobijam na putovanjima i u prirodi, a to me motiviše za neka nova stvaranja, kako u salonu tako i na edukacijama. Kada osetim da sam preterala i da sam se previše opteretila, da ne bi došlo do takozvanog burn outa, povučem se na par dana sa društvenih mreža, posvetim se porodici, prijateljima i životinjama i trudim se da ne razmišljam o poslu, to mi je dovoljno da se potpuno napunim energijom i krenem u nove radne pobede. 

Recite nam nešto o gel tehnici, šta je najvažnije uraditi da bi kvalitetno bila urađena?

Gel tehnika je tehnika sa kojom se najčešće susrećemo u salonskom radu i ona je najrasprostranjenija tehnika od svih. Kako bi ona bila kvalitetno uradjena, prvo nam je potrebno poznavanje iste, poznavanje materijala i pravilne pripreme nokatne ploče, što samim tim povlači i znanje iz oblasti anatomije nokta kao i pravilnu dezinfekciju i sterilizaciju alata. Bitno je da je materijal kojim radimo proveren i bezbedan za korišćenje, da je siguran kako za naše, tako i za zdravlje klijenta. Ne postoji samo jedna stvar koja je važna, to je skup mnogo stvari koje čine celinu i jedino na taj način imaćemo zadovoljstvo i sa klijentove i sa naše strane. 

Planovi za dalji razvoj poslovanja.

Ja sam neko ko ne miruje, uvek sam spremna za akciju, imam nove planove, nove ideje i projekte koje sprovodim u dela, nekada je potrebno više vremena i truda, nekada više sreće, ali uvek se maksimalno trudim da na poslovnom planu ostvarim sve što sam zamislila, u izradi je par projekata, ali još uvek je rano pričati o tome.

Poruka čitateljima.

Ono što bih od srca svima koji bi voleli da se bave ovim poslom i svima koji se već bave ovim ili sličnim poslom poručila je to da rade vredno, a njihovi radovi i dela će da govore umesto njih. Uvek će tu biti neko ko će prepoznati zalaganje i kvalitet. Najbolje ulaganje u životu je ulaganje u svoje znanje i je ono što ste vi. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here