Ivana Martinović: Zdrava koža je zdrav organizam

0

Akne su inače jedne od najzastupljenijih kožnih bolesti. Jako velik postotak populacije su adolescenti, a u zadnje vrijeme i starijih osoba. Čak su među 10 razloga u svijetu za samoubojstvo. Stvaraju i fizičke i psihičke ožiljke.

Ivana Martinović, rođena u Mostaru, svoj profesionalni život i obrazovanje usmjerila je prema višestrukim područjima. Obrazovanje je stekla u Mostaru, gdje je diplomirala kao fizioterapeut, kozmetolog te profesor engleskog jezika i književnosti. Njen radni angažman također je usmjeren u Mostaru, gdje aktivno prakticira svoje stručnosti. Ivana se kontinuirano usavršava i obogaćuje svoje znanje kroz sudjelovanje na brojnim kongresima, simpozijima i edukacijama. Njen pristup poslu prepoznaje važnost cjeloživotnog učenja te nastavlja ulagati u daljnje obrazovanje kako bi ostala u skladu s najnovijim trendovima i dostignućima u svojim područjima rada. Njezina strast prema obrazovanju i stalnom usavršavanju predstavljaju temelj njezine profesionalne karijere, gdje Ivana konstantno traži nove mogućnosti za rast i razvoj u svojim strukama.

U ovom intervjuu s Ivanom Mlikota Martinović, kozmetologom i fizioterapeutom iz Mostara, otkrivamo njezinu strast prema njezi kože te važnost održavanja zdrave kože iznutra i izvana. Ivanina motivacija proizlazi iz ličnog iskustva s kožnim problemima, a njezina posvećenost disciplini i saradnji s klijentima ključni su za postizanje izvrsnih rezultata u kozmetičkoj industriji. Saznajte više o njezinim savjetima za njegovanje kože i popularnim tretmanima koje nudi u svom salonu.

Intervju: Ivana Mlikota Martinović – kozmetolog, fizioterapeut

Za početak recite nam ko je Ivana privatno, a ko poslovno? 

Mala je razlika između privatnog i poslovnog života. Privatno sam dosta opuštena osoba. Imam i hobije. Supruga sam, i majka također. Što se tiče posla volim da ima discipline, da se poštuje dogovoreno, što zahtjevam od svojih klijenata, jer suprotno ne možemo dobiti rezultat. Rezultat ne zavisi samo od mene i od mog rada, već i od obostrane saradnje. U poslu volim red, rad i disciplinu. 

Kako ste se odlučili postati kozmetologom i ući u svijet ljepote i njege kože?

Odlučila sam postati kozmetolog tako što sam ja kao tinejdžer, imala problema sa licem. Imala sam jako puno mitesera odnosno komedona. Skoro svaki mjesec sam išla na mehaničko čišćenje lica. Takve stvari su mi predstavlje komplekse. Međutim, tretmani su zaista pomogli, te sam na taj način zavoljela i ovaj posao. Uspješno sam riješila probleme sa licem, nemam nikakvih posljedica, hiperpigmentacija niti akni. U tome sam uvidjela, koliko ljudima smetaju takvi problemi i kako bi im bilo dobro pomoći. Zbog toga sam se odlučila za ovaj posao, najviše iz osobnog iskustva. Odlučila sam se isključivo za problematiku jer toga ima jako malo na našem tržištu. Imamo zaista odlične rezultate i suradnje. Zadovoljna sam svojim poslom i svojim izborom zvanja. 

Koji su najčešći problemi s kožom s kojima se susrećete u svom radu?

Najčešći problemi sa kojima se susrećem u svom radu je teža problematika lica, kao što su akne svih oblika te njihove posljedice u vidu hiperpigmentacija i ožiljaka. Akne su inače jedne od najzastupljenijih kožnih bolesti. Jako velik postotak populacije su adolescenti, a u zadnje vrijeme i starijih osoba. Čak su među 10 razloga u svijetu za samoubojstvo. Stvaraju i fizičke i psihičke ožiljke. Akne zaista uspješno rješavamo. Tu je i dosta ožiljaka pogotovo kod starije populacije koji nisu imali u svom vremenu adekvatne načine, tretiranja i liječenja. Također, od sunca nastaju često problemi kao što su hiperpigmentacije različitih oblika, te melazme. Melazme su jedne od najtežih oblika hiperpigmentacije, koje najčešće nastaju zbog hormonalnih poremećaja, često u trudnoći ili zbog nepravilnog izlaganja suncu, i bez štitenja sa zaštitnih faktorom. Stvarno imamo odlične rezultate, što se toga tiče. 

Kako savjetujete klijente o važnosti zaštite od sunca i upotrebi SPF proizvoda?

SPF je jako važan za zaštitu naše kože, od različitih utjecaja sunca prvenstveno od melanoma koji je najagresivniji oblik raka kože. Također štiti od hiperpigmentacije, melazmi (težeg oblika hiperpigmentacije), preuranjenih bora i starenja. Jako je važno koristiti SPF i obnavljati ga redovno. Ukoliko ga ne obnavljate redovno, može se desiti neki od navedenih problema. Različiti su načini obnavljanja, što je jako važno. Možete koristiti puder: kameni, mineralni, u prahu, razne sprejeve i slično. SPF je također jako važan u prevenciji akni i posljedica od akni kao što su postupalne hiperpigmentacije. 

Koji su najpopularniji tretmani za lice koje nudite u Vašem salonu?

Najpopularniji tretmani u našem studiju su mehaničko čišćenje lica u kombinaciji sa fitopilinogm. Čišćenje lica je najstariji tretman i jedino na čistu kožu bez mitesera i ostalih nepravilnosti, možete raditi bilo koji drugi tretman. Fitopiling jako dobro smiruje upalne procese, čak i osipe, skida odumrle stanice, radi sebo-regulaciju. Kemijski pilinzi su zlatni standard u njezi kože i jako puno ih izvodimo, a rezultati su super. Oni obuhvataju i ožiljke i hiperpigmentaciju, općenito rade dobar anti age. Također imamo i dermapen, to je microneedling, mehanički tretman koji daje izvrsne rezultate kod najviše kod ožiljaka, a odličan je i za bore i hiperpigmentaciju. Koristi se uz različite koktele i može se kombinirati sa kemijskim pilinzima. 

Kako se razlikuju tretmani za različite tipove kože (masna, suha, osjetljiva, kombinovana)?

Što se tiče tretmana prema tipu kože, da li je suha, masna, mješovita ili slično. U konsultaciji sa klijentom uvijek vidimo šta i kako, uzmemo neku anamnezu, Mogu se kombinirati različiti tretmani od čišćenja lica, kemijskih pilinga ili dermapena. Sve zavisi od stanja i želja klijenta. 

Koje su najvažnije komponente zdrave prehrane za lijepu kožu?

Većina ljudi se usredotočuje na njegu kože izvana. Ponekad zaboravljamo koliko je prehrana važan čimbenih u održavanju zdrave kože i općenito organizma. Ja uvijek kaže da je hrana lijek i otrov, sve zavisi šta ćemo unositi, odnosno kojim namirnicama ćemo dati prednost. Redovitim unosom hrane bogatim nutrientima koje koža voli pridonosimo njenoj zaštiti od dehidracije i gubitka elastičnosti. Hrana za lijepu kožu je bogata nutritivnim vrijednostima kao što su: selen, cink, omega 3, masnoće, vitamini A, C i E, velike količine povrća, voća i ribe, kao i beta karoten. Vitamini i minerali koji također imaju veliku ulogu u smanjivanju  kisele sredine  u našem organizmu odnosno prevencija su raka. Nekako u svom poslu, u pristupu klijentima individualno odnosno personalno uvijek nastojimo naći uzročnik nekog problema. Da li je to prehrana, neki zdravstveni problemi i slično. Počinjemo od toga, ne želimo liječiti simptome već želimo pronaći pravi uzrok, i tek tada možemo riješiti problem. Jako je puno zdravstvenih problema od problema sa jajnicima, želucom, nerednovna menstruacija i stolica, hormonalni problemi, problemi sa zubima i slično. Uvijek klijente upozorimo da rješavaju prvobitni problem i onda nam je puno lakše rješiti i ostalo.

Kako potičete svoje klijente na održavanje dugoročnih rezultata nakon tretmana?

Za održavanje dugoročnih rezultata savjetujemo klijente da s vremena na vrijeme urade i pregled i tretman po potrebi, s tim da mogu slobodno doći na pregled da mi pogledamo šta bi bilo dobro za njih. Prvenstveno zahtjevamo obostranu suradnju, jer jedino na taj način možemo dobiti dobar rezultat. Klijent treba da se pridržava određenih pravila, i što se tiče tretmana i njege kože kući i prehrane. Mi smo tim koji zahtjeva takvu suradnju, te ukoliko se klijenti ne budu pridržavali naših uputa neće biti zadovoljni rezultatom, a nećemo ni mi. Ukoliko nastave odbijati zajedničku suradnju, mi ih nećemo više raditi. 

Za kraj, koji su Vaši najvažniji savjeti za održavanje zdrave i njegovane kože?

Savjeti za zdravu i njegovanu kožu. Uvijek kažem da je samo zdrava koža lijepa koža, odnosno zdrav organizam. Klijenti trebaju paziti na svoju prehranu, na svoju kućnu njegu, dolaziti redovno odnosno po potrebi na tretmane. Ukoliko je već postignut rezultat baviti se tjelovježbom, također koristiti i zaštitni faktor. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here