HomeLjepotaJagoda noge

Jagoda noge

Sitne tačkice koje se pojavljuju s hiperpigmentacijom ili predstavljaju folikule dlake, obrijane dlake ili keratin izložene zraku i oksidiraju. Počinju se pojavljivati ​​kada dođe pubertet i dlake počnu rasti. Može se pojaviti i kod muškaraca, žena i svakoga ko brije noge. S obzirom da se žene više briju, taj je fenomen za njih češći

Uprkos nazivu “jagoda noge”, male tačkice mogu se pojaviti gdje god imate folikule dlake. Vaša bedra, nadlaktice i leđa su također uključena. Naziv je opis nekoliko dijagnoza, jedna od češćih je folikulitis. To je naučni naziv za izbočine zbog dlaka. Folikulitis je zapravo upala folikula koja može nastati zbog znoja, topline i prekomjernog rasta bakterija. To se može pogoršati brijanjem.

Kako možete liječiti noge?

Folikulitis se ne može izliječiti, ali se upala može držati pod kontrolom tako što ćete upravljati načinom brijanja, na primjer ne skratiti dlake prekratko. Jedini način da se toga riješite zauvijek je lasersko uklanjanje dlaka. Preporučuje se posjeta dermatologu prije razmatranja te mogućnosti.

Puno vježbanja također može pogoršati folikulitis. Ako ne skinete odjeću za vježbanje, osušite se i očistite čim završite, oznojena odjeća hvata bakterije i vlagu, što se umnožava i pogoršava sve.

Najbolje što trebate učiniti je identifikovati razlog zašto uopće imate ovaj problem. To može biti normalna anatomija, folikulitis ili marker suhe kože sličan ekcemu ​​koji se naziva keratosis pilaris (skraćeno KP).

[Sa KP -om], koža se ne ljušti tako efikasno kao što bi trebala. Tako da se nakupljaju folikuli, izloženi su zraku i postaju tamni. To su mali komadići keratina koje bismo obično samo isprali, a on se nakuplja u folikulima dlake pa mu treba pomoć pri pilingu.

Preporučuje se korištenje pilinga sa salicilnom kiselinom ili glikolnom kiselinom za njegu, zajedno s hidratantnom kremom bogatom ceramidima, jer koža s KP ne zadržava dobro vlagu. Za rješavanje simptoma crvenila i svrbeža sličnih ekcemu, najbolji su lokalni topikalni steroidi poput kortizona. Ipak, nije čisto kozmetički. Ne morate liječiti folikulitis ako nije simptomatski, ali može dovesti do infekcije. Gnojne izbočine treba liječiti jer veća upala dovodi do značajnijih ožiljaka. KP se ne mora odmah liječiti, ali suha koža bez režima koji bi je držao pod kontrolom postaje ekcem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE