HomeLjepotaNajčešći estetski rezultati - uzak struk i ljepše konture tretiranih regija

Najčešći estetski rezultati – uzak struk i ljepše konture tretiranih regija

Liposukcija kao efikasna metoda uklanjanja masnog tkiva

Piše: Dr. Danijela Crnogorac, Poliklinika Karabeg

Uvod: Metoda kojom se odstranjuju, usisavaju nepoželjne masne naslage sa određenih dijelova tijela naziva se liposukcija. Liposukcija nije metoda kojom se liječi gojaznost, nego je metoda kojom se konturiše tijelo. Šta je to liposukcija, kako se izvodi i kakvi su rezultati saznat ćete u nastavku teksta koji za časopis BeautiFUL piše Dr. Crnogorac.

Liposukcija je hirurška procedura kojom se odstranjuju, usisavaju nepoželjne masne naslage s određenih dijelova tijela. To je, bez sumnje, najpopularnija estetska intervencija u cijelom svijetu. Veliki broj zadovoljnih pacijenata potvrđuje njenu efikasnost u oblikovanju tijela. Liposukcija nije izabrana metoda liječenja pretjerane gojaznosti. Liposukcija je efikasna metoda uklanjanja masnog tkiva. Nije zamjena za mršavljenje već se njom koriguju konture tijela. Ne rješava se opšta gojaznost, ali je uočeno da se kilogrami lakše gube nakon ovog zahvata. Tretirani dijelovi tijela se mogu smanjiti za dva broja. Kako starimo metabolizam je sve sporiji i sve je teže ukloniti masne naslage sa stomaka i bokova. To su regije gdje se kod muškaraca najviše nakupljaju masne naslage. Današnja liposukcija je bezbjedan i visoko efikasan zahvat koji radimo mikrokanilama koje minimalno traumatizuju tkivo. Muškarci žele odstraniti i suvišno masno tkivo na grudima. Često nam se obraćaju sa zahtjevom da definišemo pojedine dijelove tijela i mišića. Tako uklanjanjem masnih ćelija na određenim područjima postane vidljiv oblik mišića, posebno trbušnih mišića.

Poboljšanje laboratorijskih nalaza masnoća

Postavlja se pitanje da li uklanjanje masnog tkiva ima povoljan efekat na metabolizam i ukupno zdravlje. Na našoj poliklinici smo pratili pacijente koje smo podvrgli liposukciji. U ranom postoperativnom toku smo pratili laboratorijske parametre, faktore rizika za nastanak srčanih oboljenja i parametre upale. Došli smo do zanimljivih rezultata. Uočili smo, da pored smanjenja tjelesne težine, što smo i očekivali, kod jednog broja pacijenata je smanjen nivo lošeg LDL holesterola, također i smanjenje faktora upale koji su analizirani u krvi. Postavlja se pitanje da li se liposukcijom može popraviti zdravlje i da li uklonjeno masno tkivo samo privremeno popravlja određene laboratorijske analize ili je korisno i dugoročno. Činjenica da u ranoj fazi postoji smanjenje holesterola, očekujemo da će liposukcija dugoročno smanjiti rizike za oboljenje srca i krvnih sudova.

Terapija

U posebne slučajeve kod kojih je liposukcija potrebna u svrhu liječenja je lipodistrofija s abnormalnom distribucijom masnog tkiva i također kod atrofičnih (ulegnutih) ožiljaka nakon operacije.

Najčešći estetski rezultati – uzak struk i ljepše konture tretiranih regija

Kod mlađih žena pravi mišići trbuha (m.rectus abdominis) naliježu vertikalno jedan uz drugi, lijevi i desni. Tokom trudnoće ti se mišići razvuku. Na tom mjestu ostaje tanki sloj fascije koji tu prazninu premoštava i najlakše se vidi kada se pacijentica podiže iz ležećeg položaja. To stanje se zove dijastaza mišića koja se koriguje abdominoplastikom. Tokom uklanjanja viška kože sa stomaka postavljamo šavove kojima približavamo mišiće koji su razvučeni, odmaknuti jedan od drugoga, i tako izravnavamo stomak. Tako korigujemo i sužavamo struk. Nekada se struk može korigovati samo liposukcijom. To su pacijenti kod kojih se masne naslage gomilaju u tom predjelu. Oporavak je brz i pacijenti se brzo vraćaju na posao. Sa te regije uklonimo i do 2000 ml masnog tkiva.

Kombinacija metoda

Najbolje rezultate daje kombinacija liposukcije i abdominoplastike. Dodatna liposukcija ne remeti puno oporavak a izgled je znatno bolji nego bez nje. Na našoj poliklinici ,,Karabeg,, svaka pacijentica koja dolazi zbog abdominoplastike dobije i liposukciju u sklopu osnovnog zahvata. Nekada liposukciju proširimo i na druge regije (leđa, noge i bokove).

Lipofiling i trajni rezultati

Masno tkivo koje se dobije liposukcijom je bogato masnim ćelijama i faktorima rasta. U istoj proceduri dio masnog tkiva koristimo kao prirodni filer za podmlađivanje lica. Znači liposukcija je dvostruko korisna. Masne ćelije koje se uklone sa jednog mjesta (stomak ili bedra) može se iskoristiti za povećanje volumena drugog dijela tijela. To je lipofiling kojim se mogu popuniti različite regije tijela i lica. Uklonjene masne ćelije se prečišćavaju, centrifugiraju i ubacuju u željeno mjesto. Transferiranom mašću popunjavamo upale zone lica (oko očiju, obraza, bore oko usana i nazolabijalne brazde). Na našoj poliklinici povećanje zadnjice preferiramo masnim tkivom u odnosu na klasičnu ugradnju implantata hirurškim putem, jer se postižu prirodniji i trajniji rezultati koji traju godinama.

Prvi rezultati su vidljivi već nakon par dana. Procenat masnog tkiva koji preživi transfer je 70-80. U svakom slučaju radi se o najprirodnijoj i dugoročno najefikasnijoj metodi sa sjajnim rezultatima koji traju godinama

Važno, ne odstranjivati više od 5 litara masnih ćelija

Ne postoji ni jedan dio tijela gdje se liposukcija ne može uraditi. Ipak, ograničena je količina masnog tkiva koje se može ukloniti liposukcijom (oko 5 kg). U jednom aktu se može ukloniti 5000 ml masnog tkiva, što vizuelno daje utisak daleko većeg gubitka težine nego dijeta. Na prvom mjestu je bitna sigurnost i zdravlje pacijenta koje ne smijemo narušiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE