HomeLjepotaSunce i koža – korisni savjeti

Sunce i koža – korisni savjeti

Dobra priprema za sunčanje i kupanje u morskoj vodi ili bazenu su podjednako važni kao i izbor kupaćeg kostima.

Piše: Milica Marković, specijalista za kožne i polne bolesti

Biografija: Milica Marković (1975), specijalista za kožne i polne bolesti, rođena je i živi u Beogradu sa porodicom. Majka je troje dece. Istovremeno sa upisom na specijalističke studije 2001 godine u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, upisuje i magistarske studije iz oblasti imunologije na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu, zvanje specijaliste dermatovenerologa stiče 2004 godine, magistra je medicinskih nauka već naredne godine i tako postaje jedan od najmlađih specijalista-magistara u zemlji. Aktivno učestvuje u stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu kao i u naučnim istraživanjima, dobitnik je mnogih nacionalnih i internacionalnih stipendija i nagrada. Punih 13 godina radi u Gradskom Zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu na Odeljenju za primenjenu dermatološku terapiju gdje sedmično viđa, liječi i savjetuje preko 150 pacijenata. Profesionalni fokus usmjerava ka terapiji akni i facijalnih dermatoza, te septembra 2019 godine odbranom doktorske disertacije na temu epidemiologije adolescentnih akni na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu stiče zvanje doktora medicinskih nauka.

 

Ukoliko nam se planovi za godišnji odmor ove godine budu ostvarili, bit ćemo u situaciji da više brinemo o koži u nastupajućim ljetnim mjesecima. Dobra priprema za sunčanje i kupanje u morskoj vodi ili bazenu su podjednako važni kao i izbor kupaćeg kostima. Suha koža svakako nije u modi i zato je bitno da potamnjivanje kože koje će se uprkos zaštiti neizbježno desiti, bude ravnomjerno i bez mrljastih fleka, što se obezbjeđuje isključivo dobrom hidratacijom kože. To važi i za suhu i za masnu kožu.

Suha koža je naizgled svima poznat pojam ali zapravo predstavlja komplikovan fenomen koji je neprekidno predmet mnogobrojnih naučnih istraživanja. Uloga genetike sa jedne strane i uslova spoljašnje sredine sa druge su izazov za samu kožu i održanje njene hidratacije i integriteta. Na jednom kraju spektra ispoljavanja je osjetljiva koža sklona epizodama svraba i suhoće u određenim uslovima, a na drugom kraju je prepoznatljivo crvenilo sa perutanjem i svrabom tipično za ekcem. Osjetljivu i suhu kožu je moguće pravilnom njegom dovesti u stanje uravnotežene hidratacije, a ekcem je potrebno liječiti i njegovati istovremeno. Najpovršniji slojevi kože sadrže i do 30% vode u sebi i održavanje hidratantnosti kože je važno zbog zdravlja ali i zbog ljepote kože, također dobro hidratizirana koža je manje osjetljiva i bolje ostvaruje svoje odbrambene uloge. S druge strane oštećena koža (npr. svaka koža koja se peruta) nije u stanju da zadrži vodu u koži ukoliko joj se potpunom okluzijom tj. zatvaranjem poput „poklopca” raznim emolijentnim kremama u tome ne pomogne.

Najčešće nedoumice vezane za suhu kožu

Najčešća nedoumica vezana za suhu kožu jeste kakva je uloga same vode u vraćanju hidratacije kože. Izuzev kada se uzima kao napitak, voda primjenjena na kožu u vidu tuširanja, kupke, kao i dužeg boravka tokom plivanja djeluje isušujuće na kožu. Zbog toga je neophodno neutralisati taj efekat vode tokom uobičajenog kupanja što je moguće izborom adekvatnog čistača na bazi sindeta ili uljane kupke. Vrlo bitno je i ponašanje neposredno posle kupanja – u toku narednih par minuta je neophodno nanijeti hidratantni emolijens ili kremu. Isto važi i za kožu lica kada je u pitanju umivanje i hidriranje lica.

U cilju bolje hidratacije koristite esencijalna ulja

U cilju bolje hidratacije kože najčešće se koriste mnoga esencijalna ulja ili hijaluronska kiselina koja je i sama prirodni sastojak kože. Njena hidratizirajuća uloga se zasniva na osobini da vezuje vodu i to i do 1000 x više u odnosu na sopstvenu zapreminu što doprinosi zapreminskoj ekspanziji kože tj. čini da se koža ne samo hidratizira već i dodatno zateže. Hijaluronska kiselina koja je dopremljena spolja se brže razgrađuje u odnosu na sopstvenu hijaluronsku kiselinu tako ta je njena primjena neophodna kontinuirano tj. svakodnevno u cilju očuvanja hidratacije i efekta podmlađivanja kože.

Masna koža

Kod masne kože neophodna priprema je čišćenje kože i odmašćivanje, tj. komedoeskpresija kao tretman ili upotreba voćnih kiselina, salicilne ili glikolne kiseline još od proljeća, sve do par dana pred odlazak na odmor. Gelovi i sindeti za umivanje sa dodatkom salicilne kiseline ili voćnih kiselina su idealan izbor za umivanje lica i gornjeg dijela trupa, a losioni se mogu upotrebljavati 2x dnevno da bi se “pore” otvorile i pripremile za pojačanu vlagu i toplotu. Tokom ljeta se obustavlja anti akne terapija koja sadrži benzoil peroksid, adapalen ili druge retinoide, kao i AHA i BHA kiseline i glikolnu kiselinu u većoj koncentraciji. Najvažniji korak svakako predstavlja upotreba “NEKOMEDOGENE”  kozmetike i fluida za zaštitu od sunca, koji moraju biti prilagođeni masnoj koži tzv. “dry touch” tehnologija. Ukoliko se ovakva njega ne primjenjuje, vrlo je česta pojava pogoršanja akni uslijed primjene previše masnih ili bogatih tekstura tokom ljeta, na moru ili plaži, kao i pojava folikulitisa tj. sitnih bubuljica na obodu lica, na vratu i na dekolteu.

Obavezan saputnik ljetnje torbe mora biti dobra termalna ili mineralna voda u spreju za rashlađivanje, dobra umivalica u vidu gela ili pjene i nekomedogeni fotozaštitni fluid. Za zahtjevne – tu je i tonirana krema sa SPF zaštitom jer se puderi i šminka tokom leta ostavljaju po strani.

Previous articlePrednosti lash lifta
Next articleJagoda noge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE