HomeFitness&zdravljeKakav efekat šećer ima na kožu? 

Kakav efekat šećer ima na kožu? 

Iako o šećeru govorimo kad je u pitanju zdravlje, te koliko je nezdrav, on ima i popriličan utjecaj na kožu.

Konzumiranje šećera svake je godine sve veće u postocima širom svijeta, a u prosjeku se konzumira do 100g dnevno, dok je SZO-ova preporuka najviše 25g. Iako se najviše nalazi u slatkim pićima i slatkišima, sakriveni šećer u ishrani nas često iznenadi. Nalazi se i u čaši vina ili svježem voćnom soku. Zasebno konzumiranje i s vremena na vrijeme je gotovo beznačajno, ali kad se nagomila u sakrivenom obliku u ishrani, onda utječe i na unutrašnjost tijela, ali i na kožu.

Kakav efekat ima na kožu?

Višak šećera u krvotoku može uzrokovati glikaciju, prirodnu hemijsku reakciju koja se desi kada nivo šećera u krvi pređe normalnu granicu, što je više nego što inzulin može podnijeti. Glikacija utječe na dijelove kože koja je čini elastičnom – kolagen i elastin. Kada se ta dva proteina uvežu sa šećerom, oni oslabe, i tada se počnu javljati znakovi starenja; koža postaje suha i manje elastična, javljaju se bore, koža opada i gubi svoj sjaj. 

Što se glikacija više dešava u tijelu, to koža brže stari. To je posebno prevalentno kod osoba s dijabetesom, jer je njima teže kontrolisati nivo šećera u krvi. Naučnici su otkrili da oni i stare brže od drugih bez visokog nivoa šećera u krvi. Daljnje istrage otkrile su da se oni s višim nivoem šećera u krvi smatraju starijima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE