HomeLjepotaKako dobra četka može podržati zdravlje kose?

Kako dobra četka može podržati zdravlje kose?

Većina ljudi svakodnevno češlja kosu, ali o četki ne misle previše, niti o njenim efektima na dlaku i tjeme.

Korištenje četke svaki dan vrlo je bitno da bi kosa i tjeme bili zdravi. A korištenje dobre četke je još bitnije. Loša četka može počupati, zapetljati i prelomiti dlaku, te tako uzrokovati dugotrajno oštećenje. Njegovanje kose češljanjem i pravilnom četkom očuvat će zdravlje i sjaj vaše kose. 

Dok ste zauzeti pranjem, sušenjem, češljanjem i stiliziranjem kose, i ne znate šta se dešava na vrhu glave. 

Dobra četka sprječava rast bakterija

Vjerovatno ne znate šta se tačno nalazi u vašoj kosi, i kad biste znali vjerovatno biste se osjećali malo neugodno. Kosa nakuplja mrtve ćelije, nakupljeni šampon ili ostatke drugih proizvoda za kosu, pa čak i mrtve bube ako ste bili vani. Uklanjanjem ovih toksina i ostataka, sprječavate pojavu i rast bakterija koje bi mogle začepiti folikule dlake i pore na tjemenu.

Češljanje kose stimuliše kapilare i protok krvi 

Češljane promoviše lojne žlijezde koje proizvode serum zbog kojih je vaša kosa sjajna i zdrava. Proces češljanja stimuliše te žlijezde da naprave sebum, tj. prirodnu masku za kosu i zaštitno ulje. Kad češljate vašu kosu, stimuliše žlijezdu u tjemenu radi proizvodnje sebuma, ali isto tako pomaže kod distribucije kroz kosu. To vašu kosu čini sjajnijom, naravno, ali služi i kao zaštitni sloj od prljavštine. 

Češljanje kose čini je sjajnijom

Nježno češljanje ravna kutikulu dlake, tj. vanjski sloj dlake. To joj daje sjaj i čini je reflektivnijom. Fizički proces ravnanja kutikule dlake čini izgled kose luksuznijim i zdravijim. 

Koristite kvalitetnu četku i održavajte njenu čistoću 

Već smo zaključili da je dobra četka vrlo bitna za zdravlje kose, ali je vrlo bitno i da je redovno čistite. Možete je očistiti vodom i sapunom, ili čak s malo šampona. Budite vrijedni kod čišćenja četke, jer se s nje svi ostaci i prljavština mogu vratiti na vašu kosu, i tako utjecati na kapilare i lojne žlijezde. Najbolje je čistiti je jednom sedmično. 

U Frizerland su stigle nove Olivia Garden ljubimice koje osvajaju svaki tip kose nježnošću i vedrim bojama. Unesite vedrinu u svako češljanje kose, bilo da se radi o mokroj ili suhoj kosi, uvjereni smo da će i ova četka biti jedna od 5 must-have stvari bez kojih ne možeš zamisliti svakodnevicu ili putovanje. 

Odaberi svoju nijansu i uživaj! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE