HomeLjepotaKako održati kožu mladom i sjajnom?

Kako održati kožu mladom i sjajnom?

Kad je u pitanju održavanje ljepote kože, riječ ‘sjajna’ univerzalno je popularan pridjev. Da biste imali zdravu kožu i lijep kompleks, pogledajte nekoliko savjeta koje smo pripremili za vas.

Evo kako možete doći do i održavati sjajnu kožu:

Koristite kreme za zaštitu od sunca bazirane na mineralima 

Lagane kreme sa faktorom za zaštitu od sunca s mineralima trebale bi se dnevno nanositi kroz čitavu godinu. UV zrake su kancerogene, ali i pored tog zastrašujućeg faktora UV zrake su glavni uzrok promjene teksture i boje kože. Zaštitite kožu kremom za zaštitu s mineralima, i faktorom od 30 ili više. S obzirom da kreme s mineralima služe kao zaštitna barijera može se nanijeti kao zadnji korak prije šminke. 

Probajte kolagen sa suplementima

Najveću količinu proteina u tijelu (i koži) zauzima kolagen. Nažalost, naše prirodne rezerve bitnih proteina presušuju kako starimo. Suplementi kolagena sadrže aminokiseline koje su dobre za hosu, kožu i nokte. Neka istraživanja su pokazala da su kolagen peptidi dobri za elastičnost i hidrataciju kože. 

Radite piling

To se ne odnosi na oštri piling. Nježni piling, s neiritirajućim cleanserom s kiselinom ili tonerom koji uklanja mrtve ćelije na površini kože daje sjajnu teksturu. Kako? Uklanjajući vanjski sloj mrtve kože, ona postaje nježna, povećava se mogućnost upijanja proizvoda i ten postaje ljepši. 

Brinite se o crijevima

Istraživanja pokazuju da mnogi problemi s crijevima mogu ‘isplivati’ na površinu kože na više načina, od fleka do crvenila. Sveukupni crijevni sistem je složen, ali i bitan iz mnogo razloga. Zbog toga svi trebaju da odvoje vrijeme da nauče kako se brinuti o svom tijelu. Izbjegavajte sve što nije dobro za crijeva, jer može doći do remećenja ravnoteže mikroba u crijevima, javlja se stres i stvaraju se upalni procesi. 

Nanosite proizvode za kožu odmah nakon kupanja

Ovo je vjerovatno jedan od najbitnijih koraka kod čuvanja zdravlja i ljepote kože. Pored kvalitetne rutine njegovanja, bitno je i vrijeme kada nanosite proizvode. To je najbolje raditi odmah nakon kupanja ili tuširanja. Svakodnevno nanošenje hidratantne kreme na lice i tijelo (nakon tuširanja ili kupanja) može pomoći kod upijanje i zadržavanja vlažnosti. Puno je lakše održavati zdravu kožu nego je pokušati oporaviti kad već dostigne tačku suhoće ili upale. 

Napravite rutinu masiranja lica

Veoma je ugodna, ali pored toga – facijalna masaža može smanjiti naprezanje lica i povećati cirkulaciju, tim pomažući održavanju zdravih ćelija i limfnoj drenaži. Potrebno je samo nekoliko minuta dnevno. 

Jedite hranu bogatu antioksidansima 

Što je raznobojnija hrana, to bolje. Preporučuju se tamnozeleno listasto povrće i bobice. Voće i povrće najbolji su izvor antioksidansa. Neka hrana koja sadrži antioksidanse trebala bi se naći u vašoj ishrani poput borovnice, kelja, spanaka i tamne čokolade. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE