HomeLjepotaKako proljetne alergije utječu na kožu?

Kako proljetne alergije utječu na kožu?

 

Proljeće je i polen je svuda u zraku. Za one koji pate od alergija, to znači da stiže kihanje, šmrcanje, zapušivanje nosa i svrab kože.

Kožna oboljenja i stanja poput ekcema mogu se povezati sa sezonskim alergijama. Oticanje i tamni krugovi oko očiju česta su pojava kod osoba s alergijama. Evo kako koža podnosi alergije. 

Ekcem (Atopijski dermatitis)

 Ekcem nije alergija, ali može se pogoršati izlaganjem sezonskim alergijama. To je stanje u kojem je zaštitni sloj kože veoma ranjiv eksternim iritantima, čsto uzrokujući svrab kože, suhoću i osip. 

Za osobe koje imaju alergije i osjetljivu kožu preporučuje se da se posavjetuju s dermatologom. Hipoalergensko čišćenje i intenzivno hipoalergensko hidratiziranje je potrebno za obnavljanje barijere. Ako je aktivan, može se liječiti propisanim lijekovima. 

Osip

Ove crvene izrasline na koži mogu biti upalna alergijska reakcija na bilo šta na što ste alergični – ugrizi insekta, polen, alergeni u hrani, lateks, puzavicu i sl. Prva linija odbrane je izbjeći ono što pokreće stvaranje osipa i savjetovanje s dermatologom o lijekovima. 

U nekim slučajevima, test na alergiju može biti od pomoći, iako u većini slučajeva osip nema samo jedan izolovani pokretač. U tom slučaju liječenje treba biti u fokusu. 

Otekline na očima i tamni krugovi

Svrab u očima, vodene oči i otekle još su jedno stanje uzrokovano proljetnim alergijama. Isto vrijedi i za crven, osjetljiv nos zbog kihanja i brisanja. I dok je teško izbjeći trljanje i češanje, morate pokušati. I u ovom slučaju posavjetujte se s dermatologom da pronađete lijek ili kapi za oči koji će ublažiti simptome svraba i upale. 

Nježno tapkanje hladnom vodom i korištenje samo hipoalergenske kozmetike može biti od pomoći, kao i zaštita od polena noseći naočale.

Drugi načini da pomognete koži:

  • Tuširanje i pranje kose i lica prije spavanja može skinuti alergene s izvana, jer se po noći simptomi alergena pogoršavaju
  • Redovno mijenjajte posteljinu i koristite deterdžent protiv alergena
  • Zatvorite prozir i koristite klimu i filtere da izbacite vanjske polene iz kuće, pogotovo u spavaćim sobama
  • Cipele skidajte i ostavljajte pred vratima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE