Kako se pobrinuti za svoju kožu prije zime?

0

5 savjeta za obnavljanje kože 

Iako nas ljeto puni energijom, bezbrižni dani puni sunca, mora ili hlora su naporni za našu kožu. Zbog toga je važno da tokom jeseni povedemo brigu o svojoj koži da bismo je pripremili na nadolazeću zimu. Sakupili smo pet savjeta za obnavljanje kože nakon ljeta pomoću kojih kožu možemo ponovo učiniti lijepom i blistavom. 

  1. Čišćenje

Prvi korak prema svježoj i lijepoj koži je temeljito čišćenje i otčepljivanje pora. Budući da je naša koža iscrpljena od mnogih faktora kojima je bila izložena tokom ljetnih mjeseci, moramo koristiti blaže proizvode koji dodatno ne opterećuju kožu. Za temeljitije čišćenje pored redovnog čišćenja kože u svoju rutinu možemo uključiti i upotrebu maski za čišćenje.

  1. Piling 

Kad se koža obnavlja, nastaju nove kožne ćelije, a stare se sakupljaju na površini kože i polako se odstranjuju. Nakon ljeta obično imamo više mrtvih ćelija, što može uticati na suh i iscrpljen izgled kože. Da bismo ubrzali uklanjanje starih ćelija, koristimo piling koji mehanički uklanja mrtve ćelije dok podstiče cirkulaciju krvi i ubrzava obnavljanje kože. Kad se riješimo mrtvih ćelija, koža postaje propusnija i zato je bolje navlažena.

  1. Vlaženje i obnavljanje

Za zaštitu kože važno je da ona bude u dovoljnoj mjeri vlažna. Ako je koža suha, zaštitna funkcija joj je oslabljena i lakše su moguće razne zaraze ili povrede. Hidrataciju kože održavamo dovoljnim unosom tečnosti u tijelo i upotrebom hidratantnih krema. Kolagen i hijaluron, sastojci kože koji za sebe vežu velike količine vode i time pružaju koži napet i blistav izgled, imaju važnu ulogu u održavanju odgovarajuće vlažnosti. Sunčeve zrake kojima smo izloženi tokom ljeta smanjuju količinu kolagena i hijalurona koji, uz druge spoljašnje faktore poput soli i vjetra, dodatno isušuju kožu. Kožu nakon ljeta moramo vlažiti više da bi bila elastična i čvrsta. 

  1. Vitamini i minerali

Da bismo temeljito obnovili i osvježili kožu, nije dovoljno da se o njoj brinemo samo izvana. Za blistavu i zdravu kožu važan je i dovoljan unos potrebnih hranljivih tvari. Dosta vitamina i minerala možemo dobiti iz uravnotežene prehrane koja sadrži mnogo povrća i voća. A za još ljepšu kožu preporučujemo vam dodatke prehrani s odabranim vitaminima i mineralima. Preporučujemo vam Merz Spezial Dragees s vitaminima i mineralima koji kožu, kosu i nokte održavaju zdravima iznutra. 

  1. Koža koja blista

Koža koja je dovoljno hidratizirana i nahranjena vitaminima i mineralima djelovat će svježe. Izgled kože dodatno ćemo poboljšati njegom koja uključuje sastojke koji podstiču proizvodnju kolagena. Kolagen čini vašu kožu elastičnom i izglađuje bore na licu. Merz Spezial Dragees sadrže vitamin C koji ima važnu ulogu u proizvodnji kolagena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here